08.01.2023 - 19:26 | Son Güncellenme:
İHA
Rusya’nın Ukrayna'nın Kramatorsk kentine düzenledikleri füze saldırısında 600'den fazla Ukrayna askerinin öldürüldüğü yönündeki açıklaması Ukrayna tarafından yalanlandı. Kramatorsk Belediye Başkanı Oleksandr Honcharenko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Rus saldırılarında okulların hedef alındığını ve bu saldırılarda can kaybının olmadığını belirterek, "Rusya'nın gece boyunca gerçekleştirdiği füze saldırılarında 2 okul, 8 apartman ve 1 otoparkta hasar oluştu. Hiçbir can kaybı olmadı" dedi.
Ukrayna'nın Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko ise yaptığı açıklamada, Kramatorsk kentine düzenlenen saldırılarda can kaybı olmadığını ifade ederek, "7 Ocak gecesi Ruslar, Kramatorsk'a 7 füze saldırısı gerçekleştirdi. Bir eğitim kurumunun binaları, sanayi tesisine ait binalar ve bir otopark hasar gördü. Ön bilgilere göre bu saldırılarda can kaybı olmadı" dedi.
Rusya, Kramatorsk kentine intikam saldırısı düzenlemişti
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus istihbaratının desteğiyle Ukrayna askerlerinin konuşlandığı noktanın belirlendiğini belirterek, "Rus keşif araçları, Kramatorsk kentinde Ukrayna ordusu askerlerine ait geçici konuşlanma noktalarını buldu ve teyit etti. Bu noktalara yönelik yoğun roket atışları sonucunda 600'den fazla Ukrayna askeri öldürüldü" demişti.
Konaşenkov, yeni yılın ilk gününde Ukrayna ordusunun Makiivka kentine yaptığı roket saldırısında 89 Rus askerinin öldüğünü ve buna misilleme olarak Kramatorsk kentine saldırı gerçekleştirdiklerini açıklamıştı.
UKRAYNA-RUSYA ARASINDA ESİR TAKASI: 100 ASKER SERBEST BIRAKILDI
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Rusya ile yeni bir esir takası yapıldığını duyurarak, iki ülke arasında 50 Ukraynalı ve 50 Rus askerinin takas edildiğini açıkladı.
Rusya ile Ukrayna arasında yeni bir esir takası yapıldı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iki ülke arasında 50 Ukraynalı ve 50 Rus askerinin takas edildiğini belirterek, “Başarılı bir esir takası daha. 50 asker evlerine döndü. Bunlar Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Bölgesel Savunma Kuvvetleri, Ulusal Muhafızlar, Sınır Muhafız Teşkilatı, Deniz Kuvvetleri, Özel Harekat Kuvvetleri'nden” dedi.
Ukraynalı askerlerin 33’ünün subay 17’sinin ise er ve çavuşlardan oluştuğunu aktaran Yermak, "Görevimiz, tüm insanlarımızı geri getirmek ve bunu yerine getireceğiz" dedi.
Geçtiğimiz yıl Ukrayna, Rusya ile yaptığı esir takaslarında toplam bin 596 asker ve sivili esaretten kurtarmıştı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Ukrayna Savaşı’na değinerek, “Silahlar aslında barışa giden yoldur” ifadelerini kullanarak, “Zulüm ve tiranlık, özgürlük ve demokrasiyi yenerse, kalıcı barış olmaz” dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in Salen kentinde düzenlenen Toplum ve Savunma Konferansı'na katıldı. Stoltenberg yaptığı konuşmada, söz konusu konferansa en son 2018’de katıldığını belirterek, “Buraya son geldiğimden bu yana çok şey değişti. Avrupa'da topyekun bir savaş var. İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılma yolunda” dedi. Rusya’nın Grozni’de vahşet işlediğini, Gürcistan’ını işgali ettiğini, Halep’i bombaladığını hatırlatan Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşın geçtiğimiz sene şubat ayında değil Rusya'nın 2014’de Kırım'ı ilhak etmesi ile başladığını aktardı.
“Önemli siyasi ve diplomatik çabalar sarf ettik”
NATO'nun Rusya’nın Ukrayna’yı muhtemel işgali konusunda kamuoyunu aylarca uyardığını belirten Stoltenberg, “Savaşı önlemek için önemli siyasi ve diplomatik çabalar sarf ettik. Ancak Devlet Başkanı Putin yine de saldırmayı seçti” dedi.
“Bu bir çatışmayı kışkırtmak için değil”
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası NATO’nun savunma planlarını devreye soktuğunu, kuvvetlerinin alarm seviyesini ve sayısını arttırdığına dikkat çeken Stoltenberg, “Bu bir çatışmayı kışkırtmak için değil, Ukrayna'daki savaşın NATO ile Rusya arasında tam anlamıyla bir savaşa dönüşmesini önlemek için. Güçlü savunmanın barışı sağlar” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşı kazanmasının Ukraynalılar için bir trajedi, NATO için ise tehlikeli olacağını ifade eden Stoltenberg, Putin savaşı kazanmasının diğer otoriter liderlere vereceği mesajın, askeri güç kullanırlarsa istediklerini alacakları yönünde olacağını açıkladı. Stoltenberg, “Zulüm ve tiranlık, özgürlük ve demokrasiyi yenerse, kalıcı barış olmaz. Dolayısıyla, başka bir ülke tarafından saldırıya uğrayan bir ülkeyi desteklemek aynı zamanda kendi çıkarımız ve güvenliğimiz için önemlidir” dedi.
“Silahlar aslında barışa giden yoldur”
Savaşların tahmin edilemez olduğunu aktaran Stoltenberg, “Ukrayna'daki savaşın ne zaman ve nasıl biteceğini söylemek imkansız. Ancak bildiğimiz şey, çoğu savaşın müzakere masasında bittiğidir. Ukraynalıların masada neler başarabilecekleri, savaş alanındaki güçlerine bağlı. Dolayısıyla, Ukrayna'nın Avrupa'da bağımsız, demokratik bir ülke olarak varlığını sürdürdüğü müzakere edilmiş bir barış çözümü istiyorsak, oraya ulaşmanın en hızlı yolu Ukrayna'yı desteklemektir. Silahlar aslında barışa giden yoldur. Bu savaş ne zaman ve nasıl biterse bitsin, Avrupa'daki güvenlik durumunun kalıcı olarak değiştiğini kabul etmeliyiz. Moskova'daki rejim farklı bir Avrupa istiyor. Komşu ülkeleri kontrol etmek istiyor, demokrasiyi ve özgürlüğü bir tehdit olarak görüyor” dedi. Stoltenberg, Ukrayna’nın Rusya'ya ağır kayıplar verdirdiğini fakat Rusya’nın hafife alınmaması gerektiğini ifade etti.
NATO üyesi 30 ülkeden 28'i İsveç ve Finlandiya’nın katılım protokolünü onayladı
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine değinen Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında geçtiğimiz sene haziran ayında İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi'nde Üçlü Muhtıra imzalandığını hatırlatarak, söz konusu muhtıraya uyulduğunu ifade etti.
NATO'nun modern tarihindeki en hızlı üyelik süreci olduğunu belirten Stoltenberg, “Tüm NATO müttefikleri katılım protokolünü imzaladı. 30 ülkeden 28'i onayladı. Yakında sizi NATO'nun tam üyesi olarak sıcak bir şekilde karşılayacağımıza eminim. İsveç ve Finlandiya artık NATO toplantılarına katılıyor ve askeri işbirliğine entegre oldular. İsveç kısa sürede çok yol kat etti” dedi.