DünyaUkrayna şimdi ne yapacak?

Ukrayna şimdi ne yapacak?

17.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya topraklarına saldırısıyla büyük sükse yapan Ukrayna ordusunun şimdi nasıl hareket edeceği merak konusu. Ukrayna’nın Kursk’taki toprakları kontrol etmeyi sürdürüp sürdürmeyeceği tartışılıyor.

Ukrayna şimdi ne yapacak

Ukrayna ordusunun 6 Ağustos’ta sınırı geçerek Rusya’nın Kursk bölgesine başlattığı ve büyük sürpriz yaratan operasyon devam ediyor. İki Rus savunma hattını kırarak ilerleyen Ukrayna ordusu, Kursk bölgesinde önemli ölçüde bir toprağı kontrol etmeye devam ederken, ilerleyişin yavaşladığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, operasyonda 80’in üzerinde beldenin Ukrayna ordusu kontrolüne geçtiğini açıklamıştı. Zelenskiy’in danışmanı Mihaylo Podolyak ise, Ukrayna’nın Rus toprağında gözü olmadığını tekrarladı ve operasyonun Rusya’yı müzakereye zorlayacağını ifade etti.

Amacını gerçekleştirdi mi?

Ukrayna’nın bu operasyon sayesinde hem Rusya’da savaşın hissedilen etkisini artırmayı, hem de Ukrayna içindeki cephe hattında baskıyı azaltmayı hedefliyordu. Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donbas’da az da olsa ilerleme kaydeden Ruslara karşı yeni bir cephe açan Ukrayna’nın bu hamlesi Rusya’nın dikkatini dağıtmak olarak nitelendiriliyor.

Ancak Ukrayna’daki cephe hattından gelen haberler, Rus ordusunun saldırılarını ve ilerleyişini sürdürdüğü yönünde. Nitekim Ukrayna, yaklaşan Rus tehlikesi nedeniyle Pokrovsk kentinin boşaltılması talimatı verdi. Bu, Rusya’nın Donbas’taki kuvvetlerini geri çekmediği ve hücum halini sürdürdüğü şeklinde yorumlandı. Pokrovsk, önemli bir kavşakta yer alması sebebiyle stratejik olarak önemli bir kent olarak görülüyor.

Haberin Devamı

New York Times’ta yer alan analizde, Ukrayna ordusunun şimdi ne yapacağı masaya yatırılırken, ana iki seçeneğin Rusya içlerine doğru devam etmek, ya da cephe hattına geri dönerek burayı kuvvetlendirmek olduğu ifade edildi. Ukrayna’nın Kursk’taki toprağı elinde tutmasının mümkün olduğu, ancak bunun için önemli sayıda askeri gücü bölgede bırakması ve yüksek zahiatı göze alması gerektiği belirtiliyor. Bununla birlikte Ukrayna’nın Rusya’ya ciddi bir psikolojik zarar verdiği, Batı’nın yardımlarını artırması için cesaret verici bir adım attığı ve bu noktadan geri dönülmesinin de yeterli olduğu görüşü de mevcut.

Ukrayna şimdi ne yapacak

Rusya içinde büyük rahatsızlık

Ukrayna’nın Kursk bölgesindeki operasyonu devam ederken, Rus medyası ülke halkında savaşın kazanılacağına dair güven uyandırmaya çalışıyor. Basında çıkan haberler, Ukrayna’nın saldırılarının birbiri ardına önlendiğini ve yetkililerin sivilleri tahliye edip, saldırılardan etkilenenlere tazminat verdiğini iddia ediyor. Devlet kanalı Channel One’da en çok izlenen haber bülteni, “Ukrayna’nın saldırısının başarısız olduğu açık, durum kontrol altında!” ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte ülkedeki Telegram kanallarında konuşulanlar oldukça farklı. Özellikle askerde yakını bulunanlar, Kursk’un işgal edilmesinden büyük rahatsızlık duyarken, Ukrayna ordusunun harekatı, yeni askere alınmış askerlerin cephe hattına yollanmayacağı sözünü veren Devlet Başkanı Putin’in bu sözünü tutamamasına neden oldu. Çok sayıda acemi askerin Ukrayna tarafından rehin alınması, Rusya içinde büyük rahatsızlık yarattı.