30.07.2023 - 11:44 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde on yedinci ay çoktan doldu, silahlı insansız hava araçlarının sahne aldığı yeni dönemde Pazar sabahı da patlamalar gerçekleşti. Yaz mevsimi başında karşı taarruza geçen Ukrayna, Rusya'nın başkenti Moskova ve Kırım'ı silahlı insansız hava araçlarıyla hedef aldı.
Moskova'dan gelen görüntüler, bir binanın drone'la vurulduğunu ortaya koyuyor. Yerel medya, bir insansız hava aracının 6-7 katlı bir iş merkezine düştüğünü yazdı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait bir silahlı insansız hava aracının havada vurulduğunu, diğer ikisinin ise elektronik harp cihazları tarafından engellendiğini duyurdu.
Moskova yakınlarındaki Vnukovo Havalimanı ise, drone saldırıları nedeniyle gece yarısı bir süre uçuşa kapatıldı.
Rusya lideri Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım'da da benzer saldırılar gerçekleşti. Ruslar, Kırım'a yaklaşan 25 silahlı insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini söylüyor.
Ukraynalılar ise Kırım ile Melitopol arasındaki en kısa rotada yer alan Çongar Köprüsü'ne başarılı bir saldırı gerçekleştirdiklerini duyurdu. Karşı taarruzla yüzlerce kilometrelik Rus savunma hatlarını aşmayı deneyen Ukrayna ordusu, özellikle Kırım Yarımadası ile Rus işgali altındaki şehirlerin bağlantısını kesmeye çalışıyor.
Hafta sonu memleketi St. Petersburg'da Afrikalı liderlerle bir araya gelen Rus lider Vladimir Putin, barış müzakereleri fikrini reddetmediğini söyledi. Putin, Çin ve Afrika önderliğindeki bir girişimin müzakerelerde temel alınabileceğini dile getirdi.
Moskova, halihazırda işgal altında tuttuğu bölgelerden çekilmeden müzakere masasına oturmak istiyor. Kiev yönetimi ise, 1991 sınırlarına geri dönülmesini hedefliyor. Bu, Kırım Yarımadası'nın yeniden Ukrayna'ya dönmesi demek ve Kremlin'in en büyük kabusu.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise, Rusya'nın davet edilmediği bir organizasyonu özel haberiyle duyurdu. Suudi Arabistan, Ağustos ayı başlarında Batılı ülkelerin yanı sıra Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin de yer aldığı Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapacak.
ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'nın barış talepleri için uluslararası desteği sağlamlaştırma çabalarını yoğunlaştırdığını vurgulayan WSJ, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrindeki buluşmaya 30'a yakın ülke katılacak. Üst düzey yetkililerin bir araya geleceği zirvenin tarihi ise, 5 ve 6 Ağustos.
Zirveye katılan ülkelerin birçoğunun Rusya-Ukrayna savaşında tarafsız kaldığının altını çizen gazete, mevcut tabloda hem Batının hem de Rusya'nın büyük ülkelerin desteğini kazanmaya çalıştığını dile getirdi.
Ukrayna'daki savaşın bir açmaza girdiği yorumunu yapan WSJ, son aylarda tarafların anlamlı bir ilerleme kaydedemediğini bildiriyor.
Halihazırda kontrol etmediği toprakların da kendisine verilmesini savunarak maksimalist taleplerde bulunan Rusya'nın Cidde'ye davet edilmediğini yazan WSJ, Kremlin'in herhangi bir ciddi barış müzakeresinden uzak durduğunu da ekledi.
WSJ ayrıca, Cidde buluşmasının Kopenhag'da Haziran ayı sonlarında Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan'dan üst düzey yetkililerin katıldığı toplantıyı izlediğini aktarıyor. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki toplantıya ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan telefonla dahil oldu.
Suudi Arabistan ve Ukrayna'nın Cidde'ye çağırdığı ülkeler arasında Endonezya, Mısır, Şili, Meksika ve Zambiya da var. Davet edilen 30 kadar ülkeden kaçının Suudi Arabistan'a gideceğinin henüz netleşmediğini vurgulayan WSJ'ye göre, Kopenhag toplantısına katılan ülkelerin Cidde'deki zirvede olması bekleniyor.
Yanı sıra, İngiltere, Avrupa Birliği, Polonya ve Güney Afrika zirveye katılacaklarını şimdiden doğrulayan ülkeler arasında.
ABD'nin 5-6 Ağustos'taki zirvede Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'la temsil edilmesi bekleniyor. Beyaz Saray, WSJ'nin yorum talebine karşılık vermedi.
WSJ'ye konuşan diplomatlara göre, zirve için Suudi Arabistan'ın seçilme nedeni ise Rusya'nın yakın müttefiki Çin'i ikna etme umudu.
Çin'in arabuluculuğunda on yıllardır en büyük düşmanı olan İran'la yeni bir sayfa açan Suudi Arabistan, özellikle geçen yaz ABD ile gerilim yaşadı. Washington'ın petrol fiyatlarını yüksek tutarak Rusya'nın yanında yer aldığı suçlamasının ardından Riyad yönetimi Ukrayna diplomasisinde daha büyük bir rol oynamayı deniyor.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı da, WSJ'nin haberinin yayımlanmasının ardından Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yapacağı organizasyonu abonelerine geçti. AP, haberini yetkililerin açıklamalarına dayandırdı.