Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'nin New York kentine seyahat eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede sayısız liderle bir araya geldi. On üçüncü kez genel kurula hitap eden Erdoğan'ın buluştuğu isimler arasında, İtalya, İsrail, Polonya, Cezayir, Gürcistan, Güney Afrika ve Malezya devlet başkanları ya da başbakanları vardı. Ancak Erdoğan'ın en çok merak edilen randevusu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'leydi.
Türk ve Yunan liderlerin bir araya geldiği görüşmenin ardından Atina tarafından yapılan resmi açıklamada, önümüzdeki dönemin yol haritasının net bir şekilde çıkarıldığı vurgulandı. Yunan Başbakan Miçotakis, 7 Aralık tarihinde Selanik'te gerçekleşecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısında Türkiye ile bazı özel anlaşmalar imzalanabileceğinin sinyalini verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis buluşmasından gelecek üç ay için bir anlaşma çıktığını kaydeden Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına göre, aralarında yıllardır devam eden gerilimi düşürmeyi hedefleyen iki NATO üyesi üst düzey toplantıları önümüzdeki üç ay da sürdürecek.
Yunan Ethnos gazetesi, görüşmeye dair Ankara tarafından yapılan açıklamayı 'İki lider Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde pozitif iklimi doğruladı' başlığıyla sundu, halihazırdaki olumlu havanın Vilnius'tan bir adım öteye taşındığını yazdı, bundan sonra atılacak adımlara değindi. Erdoğan ve Miçotakis, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinde Ankara ve Atina arasında yeni bir sayfa açmıştı.
Ethnos gazetesinin politika muhabiri Katerina Kokkaliari Miçotakis ve Erdoğan'ın neyi başardığını analiz etti, Lahey'e giden yolun hala uzun olduğu yorumunu yaptı. Mevcut sorunların bir gecede çözülemeyeceğini kaydeden Kokkaliari, taraflar arasındaki zor konuların hemen masaya getirilmediğini yazdı.
İkili ilişkilerin normalleştirilmesi için karşılıklı güven ortamının yaratılmasına büyük bir yük düştüğünü belirten Ethnos muhabirine göre, üst düzey bir hükümet kaynağı New York'taki buluşmada 'bir adım' daha atıldığını kabul etti.
'Ege'nin sakin suları arasında yol haritası' manşetini tercih eden Kathimerini gazetesine göre, Erdoğan ve Miçotakis yakınlaşma sürecinin istikrarı için sakin bir ortamda dikkatli adımlarla ilerleneceğini doğruladı. Liderlerin Ankara ve Atina arasındaki olumlu havayı teyit ettiğini belirten Kathimerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis'in yol haritası üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu.
Ta Nea gazetesi, 'Manhattan gökdeleninde 'evet', 'hayır' ve 'belki' başlığını atan Ta Nea gazetesi, görüşmenin perde arkasındaki atmosferin kamera önünde sergilenenden farklı olmadığını yazdı. Belirli zaman çizelgelerine sahip normalleşme yol haritası üzerinde anlaşma sağlandığını kaydeden Ta Nea, söz konusu haritada yıl sonuna kadar 3+1 dönüm noktasının yer aldığını bildirdi. Gazeteye göre, 5 Ekim'deki Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin yeni bir fırsat sunabileceğini aktardı.
Sayfasında birkaç habere yer veren To Vima gazetesi, Yunan muhalefet partilerinin Başbakan Miçotakis'i eleştirmesini öne çıkardı. Muhalefet partilerine göre, Miçotakis Erdoğan buluşmasında Güney Kıbrıs'ı desteklemedi.