06.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
ASENA YATAĞAN / Ankara - Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis’i Ankara’da ağırlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki ülke arasındaki sorunların yapıcı diyalogla çözülmesi yönünde mesaj verdi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis resmi temaslarda bulunmak için geldiği Ankara’da Dışişleri Bakanı Fidan ile bir araya geldi. İki bakan, görüşmenin ardından kameraların karşısına geçti. Fidan, Yunanistan ile ilişkilerin yeni ve olumlu bir döneme girdiğini vurgulayarak, “Komşumuz Yunanistan ile ön koşulsuz olarak diyaloğu sürdürmeye ve ilişkilerimizi her alanda ortak menfaatler temelinde geliştirmeye hazırız. Sorunlarımızı karşılıklı hak ve çıkarlara saygı ile uluslararası hukuk temelinde çözebiliriz” dedi. Görüşmede gelecek aylara ilişkin yol haritasını incelediklerini belirten Fidan, şunları söyledi: “İki hafta sonra Sayın Cumhurbaşkanımız ve Yunanistan Başbakanı, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında bir araya gelecekler. Ekimde de Yunanistan’da bakan yardımcılarımız düzeyinde siyasi istişarelere ve ortak eylem planı toplantıları gerçekleştirilecek. Yıl sonundan önce Selanik’te liderlerimizin başkanlıklarında yüksek düzeyli iş birliği konseyinin beşinci toplantısını yapmayı öngörüyoruz. Diyalog kanallarının ve üst düzey temasların yeniden canlanması bizim için olumlu bir gelişme. Bunun sürdürülmesine yönelik karşılıklı irademizi meslektaşım ile teyit ettik.”
YAPICI DİYALOG VURGUSU
Fidan, “Sorunların iki komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yoluyla çözüleceğine inancımızı yineledik. Ege’de görüş ayrılıklarımız var. Bunları geçmişte istişari görüşmelerde de ele alıyorduk. Sürecin önümüzdeki dönemde yeniden başlaması üzerinde durduk. Sorunların çözümüne yeni yaklaşımlar getirmek konusunda hemfikir olduk.” dedi. Fidan, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de her zaman hakça paylaşım ilkesini savunduğunu ifade ederek “Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin görüşlerimiz belli. İki garantör ülke olarak bu konuyu görüşmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Fidan, dün ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüştü.
Görüşmede tahıl koridorunun canlandırılması için atılmakta olan adımlar ile İsveç’in NATO üyeliği konuları ele alındı.
‘Birlikte yaşamayı başarabiliriz’
Konuk bakan Gerapetritis ise BM ilkeleri ve iki ülke arasındaki dostane ilişkiler çerçevesinde görüş ayrılıklarının giderilebileceğine dikkat çekti. Gerapetritis, “İnanıyorum ki biz karşılıklı olarak birlikte yaşamayı başarabiliriz. Eşitlik haklarımıza, toprak bütünlüğümüze, hükümranlık haklarımıza saygı göstererek bunu gerçekleştirebiliriz. Son yılların tecrübesi bize gösterdi ki dış kaynaklı krizler bir istisna olmaktan çıktı. Bizim günümüzün artık alışılmışı haline geldi... İki bakan olarak iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını bertaraf etme konusunda neler yapabiliriz bunu ele alacağız... Güven artırıcı önlemler görüşmeleri yakın dönemde başlayacak. Üçüncü olarak da pozitif gündemin devam ettirilmesi konusunda mutabık kaldık.”
YUNAN BASINI GÖRÜŞMEYİ BÖYLE DUYURDU
‘Yeni yaklaşımlar’ konusunda anlaşıldı
Fidan ve Gerapetritis’in görüşmesi, Yunan basınında geniş yer buldu.
Kathimeri: İki bakan, bir dizi konuda anlaşmazlığa düşen iki NATO müttefiki arasındaki bağları iyileştirme çabalarının bir parçası olarak ülkeleri arasındaki üst düzey temasları canlandırma ve sorunlara “yeni yaklaşımlar” arama konusunda anlaştılar.
To Vima: Yeni bir siyasi diyalog, pozitif bir gündem ve güven artırıcı önlemler için anlaşma sağlandı. Gerapetritis, “Bizi birleştiren şeylerin üzerine inşa edelim, bizi ayrıştıran şeyleri anlamaya çalışalım” dedi.
Ta Nea: ‘Ankara adil dağıtım istiyor’ başlıklı haberde, ‘pozitif gündem’ vurgusu yapıldı ve Gerapetritis’in ‘olumlu havaya dikkat çektiği’ ifade edildi.
ERT: Tükiye-Yunanistan ilişkilerinin gelişiminin, ‘siyasi diyalog, güven artırıcı önlemlerin güçlendirilmesi ve görüşmelerin olumlu gündemi’ olmak üzere 3 aşamadan oluştuğuna dair Yunan Bakan’ın ifadeleri aktarıldı.
SKAI: Gerapetritis iş birliği ortamından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fidan, diyalog ile çözüm için görüşmelerin önemine işaret etti. -DIŞ HABERLER