DünyaTürk genci böbreğini 20 bin dolara sattı

Türk genci böbreğini 20 bin dolara sattı

07.11.2008 - 16:05 | Son Güncellenme:

.

Türk genci böbreğini 20 bin dolara sattı

KOSOVA'da, Türkiye'den giden 23 yaşındaki Türk gencinin 20 bin dolar karşılığından böbreğini İsrail vatandaşına nakledilmesi skandalıyla ilgili sabıkalı Türk doktor Yusuf Erçin Sönmez’in de adı karıştı. Kosova Polis Sözcüsü Veton Elsani, Dr. Sönmez’in yakalanması için her türlü çabayı gösterdiklerini belirtti. Elsani, soruşturma kapsamında Sağlık Bakanlığı Müsteşarı’nın da tutuklandığını vurguladı.
Başkent Priştine’nin 4 kilometre dışında kurulan ‘Medikus’ isimli özel hastanede izinsiz organ nakli yapıldığına dair alınan ihbar, Kosova polisini harekete geçirdi. Hastanenin sahibi, üroloğu ve izin belgesini imzalayan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı tutuklanırken, olaya karıştığı belirlenen sabıkalı Türk doktor Yusuf Elçin Sönmez bulunamadı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Polis Sözcüsü Elsani, “Yusuf Elçin Sönmez’i 2 gün içinde tutuklayamadığımız takdirde kırmızı bültenle arayacağız. Bunun yanı sıra Kosova Sağlık Bakanlığı Müsteşarı İlir Recayi’yi de tutukladık. Çünkü bakanın bilgisi dışında organ nakli için izin belgesi imzalamış” dedi.
Türkiye’den gelen 23 yaşındaki bir gencin 20 bin dolar karşılığında böbreğini sattığını ve böbreğin bir İsrail vatandaşına nakledildiğini kaydeden Elsani, şunları söyledi:
“Türkiye’den gelen genci havaalanında tutukladık. Çalışmalar sürüyor. Soruşturmanın ilerleyen evreleri, Kosova’da organ mafyası bulunup bulunmadığını gösterecek,”
Kosova Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Zef Komoni ise durumun kontrol altında olduğunu, polisle ortak çalıştıklarını söyledi.
Türk gencinden böbrek alan İsrail vatandaşı ise Priştine Üniversitesi Üroloji Bölümü’nde yatıyor.