28.01.2023 - 13:42 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya silah yağdıran Batılı ülkeler, Patriot hava savunma sistemlerinin ardından en radikal hamleyi hayata geçiriyor. Rusya lideri Vladimir Putin'in saldırı emri vermesiyle Ukrayna'ya giren işgal güçleri, geride kalan 11 ayda bazı şehirleri haritadan silse de ancak tarihi bir bozguna uğradı.
Birkaç günde Kiev'i ele geçirip Ukrayna'da kukla bir yönetimi işbaşına getirmeyi planlayan Kremlin'in yaşayacağı hezimetin sinyali, henüz ilk haftalarda geldi.
Rus işgalciler Nisan ayında Kiev çevresinden çekilmek zorunda kaldı, kuzey cephesinin kapanmasıyla savaş doğu ve güney cephelerinde yoğunlaştı. Rus birlikleri liman kenti Mariupol'ü aylar süren bombardımanın ardından ele geçirebildi, doğuda ise Donetsk ve Luhansk'ın neredeyse tamamı işgal edildi. Ancak Haziran ayında Ukrayna'ya ulaşan bir silah, dengeleri kökünden değiştirdi.
Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti.
Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.
Ukraynalılar sonbaharda beklendiği gibi güneydeki Herson'a yöneldi. Ruslar Herson ve Kırım Yarımadası'nı birbirine bağlayan köprülerin HIMARS'larla imha edilmesiyle köşeye sıkıştı, Putin savaştaki en utanç verici adımını atmak zorunda kaldı. Herson'dan geri çekilen Rus birlikleri, aynı zamanda ele geçirebildikleri tek bölgesel başkenti de kaybetmiş oldu.
Ekim ayı başından itibaren Ukrayna'nın kritik altyapı tesislerini füze yağmuruna tutan Rus ordusu, halihazırda Donbas'taki Bakhmut'u ele geçirmeye çalışıyor. Eylül 2022'de aylardır ertelediği seferberlik kararını 'kısmi' olarak ilan etmek zorunda kalan Rusya lideri Putin, Ukrayna bataklığından kurtulmak için son olarak işgal komutanını değiştirdi ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov Ukrayna'daki birliklerin başına getirildi.
İşgalin başından itibaren Ukrayna'ya silah gönderen Batılı ülkeler ise, adım adım savaşın boyutunu değiştirdi. Ukrayna, işgalin ilk aylarında Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının yanı sıra binlerce Javelin ve Nlaw tanksavar füzelerini kullandı.
Ardından uzun menzilli roketler HIMARS'lar, M270'ler ve M777'ler cepheye sürüldü. Rusya'nın füze yağmuruna karşı hava savunma sistemleri S-300'ler, IRIS-'T'ler, NASAMS'lar, Starstreak'ler ve en sonunda Patriot'lar sahaya indi.
İlkbaharda yeni bir taarruza hazırlanan Ukrayna'nın aylardır Batılı ülkelerden istediği modern tanklar için ise, Ocak 2023'ün beklenmesi gerekti. Üzerinde yoğun bir baskı olan Almanya Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya yollanmasına uzun süre direndi. Hafta sonundan itibaren Berlin'den yeşil ışık sinyalleri gelirken, Salı günü akşam saatlerinde gündemi alt üst eden haberi Wall Street Journal duyurdu.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, eski ABD Başkanı Donald Trump'dan çok konuşulacak bir açıklama geldi. Trump, batılı ülkelerin Rusya'ya karşı Ukrayna'yı agresif bir biçimde desteklemesini eleştirdi.
Açıklamalarının devamında Trump, gidişatın bu şekilde devam etmesi halinde dünyayı bir nükleer savaşın beklediğini aktardı.
ABD Başkanlık seçimleri sonrası bütün sosyal medya hesapları kapatılan Trump, kendi kurduğu Truth Social isimli platformda şöyle dedi:
'Önce tanklar gelir, ardından nükleer felaket. Kolay olanı yapıp, bu savaşı hemen bitirin'