Dünya Jüri kararını verdi! ABD eski başkanı Trump suçlu bulundu

Jüri kararını verdi! ABD eski başkanı Trump suçlu bulundu

30.05.2024 - 23:47 | Son Güncellenme:

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, sus payı davasındaki 34 suçlamanın hepsinden jüri tarafından suçlu bulundu. Kararla beraber ABD tarihinde ilk kez bir başkan hüküm giymiş oldu.

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump’ın 6 haftadır devam eden “sus payı” davasında jüri kararını verdi. Mahkemenin 12 kişilik jüri heyeti, “sus payı” davasında Trump’ın, hakkındaki 34 ayrı suçlamanın tamamından suçlu olduğuna karar verdi.

Haberin Devamı

Jüri kararını verdi ABD eski başkanı Trump suçlu bulundu

Böylelikle ABD tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle ilk kez hakim karşısına çıkan eski bir başkan suçlu bulunmuş oldu. Davaya bakan Hakim Juan Merchan, jürinin kararı bildirmesinden sonra Trump’a verilecek ceza için 11 Temmuz 2024 tarihini belirledi. Trump, bir yetişkin film oyuncusuna 2016 seçimlerinin son haftalarında yaptığı sus payı ödemesini örtbas etmek için resmi iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlanıyordu.

Jüri kararını verdi ABD eski başkanı Trump suçlu bulundu

Trump, jürinin kararından sonra medyaya yaptığı açıklamada, “Alınan karar rezilliktir, ben suçsuzum. Gerçek karar 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde ortaya çıkacak. Sonuna kadar devam edeceğiz” dedi. Ülkenin bir cehenneme döndüğünü savunan Trump, davanın siyasi rakipleri tarafından gündeme getirildiğini tekrarlayarak, “Başımız büyük belada olan bir ülkemiz var, bu hileli bir karar, bu hakimin bu yargılamaya bakmasına asla izin verilmemeliydi” şeklinde konuştu.
Karar, Trump’ın yeniden ABD başkanı olmaya çalıştığı 2024 başkanlık yarışını etkileyebilir.

Anketler, ABD’nin Demokrat Başkanı Joe Biden ile sıkı rekabet içinde olan Cumhuriyetçi Trump’ın suçlu bulunması halinde bağımsız seçmenler ve bazı Cumhuriyetçi seçmenler arasında destek kaybedebileceğini gösteriyordu.

Haberin Devamı

Hapis yatabilir

CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy aktardığı bilgide, 'Donald Trump ilk kez hüküm giyen ABD başkanı oldu hapse girebilir.' ifadelerini kullandı.