10.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
İngiliz yolcu gemisi Titanik, 15 Nisan 1912’de ABD’ye giderken Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde batmış, gemideki 2 bin 224 kişiden 1517’si boğulmuştu. Dünya bugüne kadar Titanik’in sadece okyanustaki gizli buz dağına çarptığı için battığını sanıyordu. Yani çarpışmayla birlikte facianın gerçekleştiği düşünülüyordu. Ancak derin deniz haritalama şirketi Magellan’ın Titanik’in enkazının görüntüleriyle oluşturulan üç boyutlu kopyası üzerinde yaptığı yeni dijital tarama asıl sebebin “delikler” olduğunu ortaya çıkardı.
İçeriye su doldu
Dijital tarama ve simülasyona göre Titanik, 15 Nisan 1912’nin erken saatlerinde okyanustaki buz dağıyla sadece 6 saniyelik bir çarpışma yaşadı. Araştırmanın başkanı olan ve BBC’ye konuşan Londra Üniversitesi’nden Jeom-Kee Paik’e göre, Titanik buz dağına hafif bir darbe indirdi. Ancak bu çarpmadan sonra geminin gövdesinde boylu boyunca A4 kağıdı büyüklüğünde delikler (kesikler) oluştu. Newcastle Üniversitesi’nden gemi mimarı Simon Benson göre de bu deliklerden yavaş ama emin adımlarla içeri giren okyanus suları üstten içine dolduğu Titanik’i 2 saat 40 dakikada batırdı. Titanik okyanusun dibine çarptığında da ikiye ayrıldı.
Okyanusta yok oluyor
Magellan firması, Atlas Okyanusu’nun 3 bin 800 metre derinliğinde bulunan Titanik’in enkazını su altı robotlarıyla görüntüledi. Bu görüntülerle kopyası oluşturulan Titaik’in enkazının su altında hızla bozulduğu, 40 yıl içinde tamamen yok olacağı bildirildi. Okyanus dibine ikiye bölünen gemideki yolcuların eşyaları halen enkazda duruyor.
Ünlü oyuncu Nilsu Berfin Aktaş, son paylaşımıyla sevenlerini şaşırttı.