20.06.2024 - 15:21 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Pasifik Okyanusu'ndaki İkinci Thomas Resifi'nde hafta başında meydana gelen tehlikeli çatışmanın görüntüleri ortaya çıktı.
Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adaların tek hakimi olduğunu savunan Çin, son olarak Filipinler sahil güvenliğiyle yeni bir çatışmaya girdi. Manila yönetimi, Çin sahil güvenlik gemilerinin İkinci Thomas Resifi'nde Filipinlere ait botlara çarpıp hasar verdiğini açıkladı. Çarpışma sırasında bazı Filipin askerleri yaralandı, hastaneye taşınan yaralılardan birinin durumu kritik.
Batı Filipin adası Palawan'a 200 kilometre mesafedeki İkinci Thomas Resifi, Filipin askerlerinin konuşlandığı bir garnizona ev sahipliği yapıyor.
Filipinler, Çin donanması, sahil güvenlik ve denizcilik milislerine ait araçların çarpma ve çekmenin de yer aldığı tehlikeli manevralara giriştiğini kaydetti. Yerel basına yansıyan haberlerde, Çin askerlerinin Filipinli denizcilerin silahlarına el koyduğu yönünde bilgiler de vardı.
Pekin yönetimi, resmi açıklamasında bir Filipin ikmal gemisinin Çin sahil güvenlik ekiplerinin ciddi uyarılarına kulak asmadığını ve gerekli önlemlerin alındığını belirtti. Resmi açıklamada Filipinlere ait geminin çarpışmaya yol açtığı savunuldu.
Manila yönetimi Çin'in Batı Filipin Denizi'ndeki tehlikeli ve pervasız hamlelerine karşı ülkenin egemenliğini savunacağını söyledi.
Ortaya çıkan görüntüler, Çin askerlerinin Filipinler botlarına saldırdığını ve çarptığını gösterdi. Çinli denizcilerin ellerindeki baltalar ve bıçaklarla Filipinlere ait botlara vurduğu görülürken, yanı sıra kancalı sopalar de göze çarptı.
Kayıtlarda dikkat çeken bir diğer nokta, Filipinler ve Çin askerlerinin sürekli birbirlerine bağırıp tehdit etmesi.
Görüntüleri yayınlayan Manila yönetimi, Çinli askerlerin 'korsan gibi' hareket ettiğini belirtti.
İkinci Thomas Resifi çevresindeki çatışmalarda son aylarda bir artış gözleniyor. Çin donanması, özellikle Filipinlerin Sierra Madre adlı karaya oturmuş gemideki askerler için yaptığı sevkiyatı engellemeyi deniyor.
Denkleme Filipinlerin müttefiki ABD de girdi, Washington Çin'i kınayıp Manila yönetimine desteğini sundu. Washington'a göre, Çin'in İkinci Thomas Resifi çevresindeki hamleleri provokatif ve daha büyük çatışmaları tetikleyebilir.
Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Çin'i açık şekilde uyardı, Washington ve Manila arasındaki savunma anlaşmasının Güney Çin Denizi'ndeki sahil güvenlik gemilerine silahlı saldırıları kapsadığını söyledi.
ABD'nin yanı sıra Filipinlerin diğer müttefikleri Fransa ve Japonya da Çin'i kınayan açıklamalar yaptı.
Güney Çin Denizi, son yıllarda Çin ve ABD'nin güç savaşına sahne oluyor. Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı, ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.
Filipinler, dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerine sahip Güney Çin Denizi'ni 'Batı Filipin Denizi' olarak adlandırıyor.
ABD, Filipinler ile Şubat ayında imzaladığı askeri üs anlaşması sayesinde Çin'in etrafını sarmayı başardı. Dört yeni üssün Amerikan ordusuna açılmasıyla, Washington'ın Güney Çin Denizi çevresindeki savunma kalkanı kurulmuş oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hat, Filipinler'in katılmasıyla tamamlandı.
Amerikan ordusu, Filipinler ordusu ile Balikatan adlı dev tatbikatlara imza atıyor. Güney Çin Denizi'nde bazı gemilerin batırıldığı gövde gösterisine, 10 binden fazla ABD askeri katılıyor.