Dünya Gemilerin çarpışmasını nükleer denizaltının görünmesi izledi! Dünya 1600 kilometrelik hatta kilitlendi

Gemilerin çarpışmasını nükleer denizaltının görünmesi izledi! Dünya 1600 kilometrelik hatta kilitlendi

18.06.2024 - 13:15 | Son Güncellenme:

Çin ve Filipinler arasında İkinci Thomas Resifi çevresinde gerçekleşen çatışmada askerlerin silahlarına el konulduğu haberleri var. Penghu açıklarındaki balıkçılar ise, bu sabah 05.00 sularında şoke edici bir manzarayla karşılaştı.

Gemilerin çarpışmasını nükleer denizaltının görünmesi izledi Dünya 1600 kilometrelik hatta kilitlendi

Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar nedeniyle bölge ülkeleriyle karşı karşıya gelen Çin, son olarak Filipinler sahil güvenliğiyle yeni bir çatışmaya girdi.

Haberin Devamı

Manila yönetimi, Çin sahil güvenlik gemilerinin İkinci Thomas Resifi'nde Filipinlere ait teknelere çarpıp hasar verdiğini açıkladı. Çarpışma sırasında bazı Filipin askerleri yaralandı, yaralılardan birinin durumu ağır.

Batı Filipin adası Palawan'a 200 kilometre mesafedeki İkinci Thomas Resifi, Filipin askerlerinin konuşlandığı bir garnizona ev sahipliği yapıyor.

Filipinler, Çin donanması, sahil güvenlik ve denizcilik milislerine ait araçların çarpma ve çekmenin de yer aldığı tehlikeli manevralara giriştiğini kaydetti.

Yerel basına yansıyan haberlerde, Çin askerlerinin Filipinler gemilerine çıkıp denizcilerin silahlarına el koyduğu yönünde bilgiler de var.

Gemilerin çarpışmasını nükleer denizaltının görünmesi izledi Dünya 1600 kilometrelik hatta kilitlendi

İkinci Thomas Resifi çevresindeki çatışmalarda son aylarda bir artış gözleniyor. Çin donanması, özellikle Filipinlerin garnizondaki askerler için yaptığı sevkiyatı engellemeyi deniyor.

Haberin Devamı

Pekin yönetimi ise, resmi açıklamasında bir Filipin ikmal gemisinin Çin sahil güvenlik ekiplerinin ciddi uyarılarına kulak asmadığını ve gerekli önlemlerin alındığını belirtti. Resmi açıklamada Filipinlere ait geminin çarpışmaya yol açtığı savunuldu.

Manila yönetimi Çin'in Batı Filipin Denizi'ndeki tehlikeli ve pervasız hamlelerine karşı ülkenin egemenliğini savunacağını söylüyor.

Gemilerin çarpışmasını nükleer denizaltının görünmesi izledi Dünya 1600 kilometrelik hatta kilitlendi

ABD DENKLEME GİRDİ

Denkleme bu sabah Filipinlerin müttefiki ABD de girdi, Washington Çin'i kınayıp Manila yönetimine desteğini sundu. Washington'a göre, Çin'in İkinci Thomas Resifi çevresindeki hamleleri provokatif ve daha büyük çatışmaları tetikleyebilir.

Bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Çin'i açık şekilde uyardı, Washington ve Manila arasındaki savunma anlaşmasının Güney Çin Denizi'ndeki sahil güvenlik gemilerine silahlı saldırıları kapsadığını söyledi.

ABD'nin yanı sıra Filipinlerin diğer müttefikleri Fransa ve Japonya da Çin'i kınayan açıklamalar yaptı.

Gemilerin çarpışmasını nükleer denizaltının görünmesi izledi Dünya 1600 kilometrelik hatta kilitlendi

YER PENGHU AÇIKLARI

İkinci Thomas Resifi'ne yaklaşık 1600 kilometre uzaklıkta, Çin ve Tayvan arasındaki Penghu adalarında ise eşine az rastlanır bir olay kayda geçti. Tayvanlı balıkçılar, bu sabah Penghu açıklarında avlanırken bir anda karşılarına Çin'e ait bir nükleer denizaltı çıktı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda, Çin donanmasına ait Type 094 denizaltısının sabah 05.00 sularında yüzeye çıktığı net şekilde görüldü. Çin'le Tayvan'ı birbirinden ayıran Tayvan Boğazı'nın genişliği, 180 kilometre.

Çin ve Tayvan, 1949'da bir iç savaşın sonunda ayrıldı. Çin iç savaşı sırasında, komünistlere yenilen milliyetçiler Tayvan adasına kaçtılar. Ancak Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve bir gün adayı bünyesine katacağını söylüyor.

Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayan Pekin yönetimi, son yıllarda birçok dev tatbikatla adayı denizden, karadan ve havadan kuşattı. Çin'de 2005 yılında kabul edilen yasa tasarısı, resmi olarak bağımsızlık ilan etmesi halinde Tayvan’a karşı askeri güç kullanılmasını öngörüyor.

Gemilerin çarpışmasını nükleer denizaltının görünmesi izledi Dünya 1600 kilometrelik hatta kilitlendi

ULUSLARARASI ÇATIŞMA ALANI

Güney Çin Denizi, son yıllarda Çin ve ABD'nin güç savaşına sahne oluyor. Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı, ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.

Haberin Devamı

Filipinler, dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerine sahip Güney Çin Denizi'ni 'Batı Filipin Denizi' olarak adlandırıyor.

ABD, Filipinler ile Şubat ayında imzaladığı askeri üs anlaşması sayesinde Çin'in etrafını sarmayı başardı. Dört yeni üssün Amerikan ordusuna açılmasıyla, Washington'ın Güney Çin Denizi çevresindeki savunma kalkanı kurulmuş oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hat, Filipinler'in katılmasıyla tamamlandı.

Amerikan ordusu, Filipinler ordusu ile Balikatan adlı dev tatbikatlara imza atıyor. Güney Çin Denizi'nde bazı gemilerin batırıldığı gövde gösterisine, 10 binden fazla ABD askeri katılıyor.