29.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
HANDE ATILGAN/ANKARA
HANDE ATILGAN/ANKARA- “Dahiye’deki saldırı, İsrail’in Hizbullah’ın içine ne kadar nüfuz ettiğini göstermesi açısından önemli. Hizbullah’ın 7 Ekim’den sonra gelen tehlikeye rağmen yeterli hazırlığı yapmadığını görüyoruz. Tedbirsizliğiyle bu saldırılara zemin hazırladı. Bunu alt kademelerdeki sorun olarak biliyorduk ama Nasrallah’ın yeterince korunmadığını da görmüş olduk...”
*“Hizbullah’ta kısmi felç yaşanıyor, bundan sonra daha etkisiz olacağını söyleyebiliriz. Cevap verecek mi, verebilecek mi belirsiz... İran’ın Hizbullah’ın arkasında durmaması da çelişkili. İran’ın ana gövdesini korumak için uzuvlarını feda ettiğini düşünüyorum.”
*“2006’daki son savaşta, çatışma bölgesinde BM Barış Gücü kurulması kararlaştırılmış ancak iki taraf da bölgeyi askersizleştirme kararını uygulamamıştı. Şimdi İsrail, uygulanamayan bu kararı kendi gerçekleştirme iddiasıyla saldırıya geçti. Güney Lübnan’ın işgali mi yoksa tampon bölge oluşturulması mı gelecek, göreceğiz… İsrail Gazze’de istediği sonuçları aldığı için Lübnan’daki Litani Nehri’ne kadar olan bölgeyi askersizleştirme planını adım adım ilerletiyor.”
* “Nasrallah’ın yerine gelecek kişi önemli. Nasrallah sadece askeri değil, teolojik yönden de lider olan etkili biriydi, muhtemel ki gelen kişi böyle olmayacak. İsmin kim olacağı, bu ismin Suriye’ye ve Lübnan içine yönelik duruşu belirleyici olacak.”
Sünni ve şii çatışması riski
Tartışmalar İsrail’in çatışmayı ne kadar ileri götürebileceği üzerine yoğunlaşırken, bir grup uzman, katıldıkları TV yayında, bölgede mezhepsel çatışma riskine dikkat çekti. ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Ortadoğu’daki gelişmelerin, sünni-şii ayrışmasına götüren bir yol ayrımı olduğunu belirtirken, “İsrail, İran’ı mümkün olduğunca sahaya çekmek istiyor, İran da kenara çekilmek istiyor... İran zaten çok büyük ekonomik yaptırımlar içinde, rejim değişikliğine gitme durumu olabilir” dedi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Çınkara da çok taraflı çatışmaların merkez üssü haline gelen Lübnan’ın kendi geleceğine odaklanamadığını, Hizbullah’ın da Nasrallah sonrası İran’a daha bağımlı olabileceğini belirtti.