20.05.2010 - 19:10 | Son Güncellenme:
BANGKOK (A.A)
Tayland’ın başkenti Bangkok’taki Chulalongkorn Üniversitesinde siyaset bilimci Thitinan Pongsudhirak, "Geçmişte de gerginlikler yaşanmıştı, ama ülkeye hiç bu denli aşırı bir öfke hakim olmamıştı" dedi.
Bangkok’ta "kırmızı gömlekliler" olarak adlandırılan hükümet karşıtı göstericilere ordu birliklerinin kanlı müdahalesini yorumlayan Pongsudhirak, ülkedeki son gelişmelerin siyasi durumu daha da kötüleştirebileceği ve yeni şiddet patlamalarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Singapur’daki Güneydoğu Asya Araştırmalar Enstitüsünde görevli Pavin Chachavalpongpun, şiddetin artık Tayland siyasi kültürünün bir parçası haline geldiğini ve yöneticilerin birkaç yıldır Tayland’ın "gülümseyen ülke" lakabını koruyamadıklarını vurguladı.
Bangkok’ta şiddet olaylarının sonucu 35 binanın yandığını, ülkenin başka yerlerinde de yangınlar çıktığını belirten Chachavalpongpun, "Bu durum ülkedeki siyasetin nasıl radikalleştiğini gösteriyor" diye konuştu.
Ordunun "kırmızı gömleklilerin" gösterilerine müdahalesinin çatışmaları bitirmediğini hatırlatan Chachavalpongpun, "Bu çatışmaların sonu değil savaşın başlangıcı, artık bu savaşa ’iç savaş’ mı denir, ’gerilla savaşı’ mı denir herkesin kendi yorumuna bağlı" dedi.
Tayland’da mart ayı ortalarında barışçı bir şekilde başlayan hükümet karşıtı gösteriler, iki ay içinde şiddet eylemlerine dönüşmüş, çıkan çatışmalarda bugüne dek 82 kişi hayatını kaybetmiş, 1800 kişi de yaralanmıştı.
"Kırmızı gömlekliler", Başbakan Abhisit Vejjajiva’nın haksız yere iktidarı ele geçirdiğini öne sürerek, bir an önce seçim yapılmasını istiyor.
Uzmanlara göre, Bangkok’ta yaşayan elit sınıfla taşrada yaşayan fakir köylü sınıf arasındaki uçurumun iyice açıldığı Tayland’da, 1932 yılında bugüne dek 18 darbe veya darbe girişimi oldu.