09.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Ekim ayındaki rekor, 2023’ün tarihteki en sıcak yıl olacağını gösteriyor. Copernicusİklim Değişikliği Servisi’nin (C3S) son raporunda, dünya genelindeki sıcaklık ortalamaları itibarıyla 2023’teki sıcaklığın, daha önce en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2016’ya göre 0,10 santigrat derece daha yüksek olduğu bildirildi.
Avrupa Birliği (AB) bünyesinde faaliyet gösteren C3S, 2023’ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olabileceğini duyurdu.
Raporda, bu yılın sıcaklık ortalamasının sanayi devrimi öncesindeki ortalamanın 1,43 santigrat derece üstünde olduğu belirtildi. Raporda, bu yıl dünya genelinde ekimdeki sıcaklık ortalamasının 15,3 santigrat dereceyle rekor kırdığı bildirildi. Ekim 2023’te kaydedilen sıcaklığın 1991-2020’deki ortalama sıcaklıktan 0,85 santigrat derece daha yüksek olduğu belirtildi. Bir önceki en sıcak ekim ayının yaşandığı 2019’daki ortalamadan da 0,40 santigrat derece daha yüksek olduğu ifade edildi. C3S Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) öncesinde, iklim için ciddi şekilde harekete geçilmesine ihtiyaç duyuluyor” dedi.
'PETRODEVLETLER 'DELİ' GİBİ DAVRANIYOR'
İklim değişikliğinin sonucu olan küresel ısınmada, fosil yakıt kaynaklı karbon salınımının çok etkili olduğu biliniyor. Bu nedenle yeni yayımlanan bir Birleşmiş Milletler raporunda, ‘petrodevletler’ denilen petrol üreticisi ülkelerin fosil yakıt üretimini, kullanımını büyük ölçüde genişletmeyi planlaması “Delilik” olarak yorumlandı. Raporda, “Suudi Arabistan, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin planları, iklimi düzeltme hedeflerini altüst edecek ve insanlığın geleceğini tehlikeye atacak” denildi.