27.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
Örgütün İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, bunun Amerikalıların 2021 yılında çekilmeden önce hazırladığı bir planın yeniden tasarlanmasını içerebileceğini de söyledi. Sözcü, bu adımın “güvenliği yeniden tesis etmeye ve ülkedeki büyük saldırıların çoğunu üstlenen DAEŞ’i sıkıştırmaya odaklandığını” savunurken, yönetimin, Çinli telekom şirketi Huawei ile görüşmelerde bulunduğunu kaydetti. Ekonomik anlamda parlak bir durumda olmayan ve nakit sıkıntısı çeken Taliban’ın bu programı nasıl finanse edeceği merak konusu olurken, insan hakları grupları, kaynak bulunması halinde projenin vatandaşlara baskı amacıyla kullanılacağı endişesini paylaşıyor.
Taliban, ABD'nin planını ele geçirdiğine ve kitlesel gözetimi nasıl genişletmeyi planladığına dair düşüncesini daha önce kamuoyu ile paylaşılmamıştı.
TALİBAN: İKİ HARİTA VAR; BİRİ ABD'NİN, DİĞERİ TÜRKİYE'NİN HAZIRLADIĞI
Örgütün İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulmetin Qani, yaptığı açıklamada, Kabil ve diğer kentlerdeki "önemli noktalara" konulacak toplu kamera uygulamasının, tam olarak uygulanmasının dört yıl sürecek yeni güvenlik stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.
"Şu anda güvenlik uzmanları tarafından tamamlanan ve hayli zaman alan Kabil güvenlik haritası üzerinde çalışıyoruz." diyen Sözcü Qani, "Elimizde halihazırda iki harita var; biri ABD tarafından önceki hükümet için hazırlanan, ikincisi ise Türkiye tarafından hazırlanan harita." ifadesini kullandı.
Sözcü Türkiye'nin planının ne zaman yapıldığına dair ayrıntı vermedi.
Bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Washington'un Taliban'la "ortaklık" yapmadığını ve "Taliban'a teröristlere güvenli bir sığınak sağlamamanın kendi sorumlulukları olduğunu açıkça belirttiklerini" belirtti.