21.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sosyal medya platformlarında ve fotoğraf düzenleme uygulamalarında yer alan filtrelerin dayatılan güzellik standartları üzerindeki etkisi son yıllarda hep eleştirilen odağında yer alan bir konu oldu. Tüketim kültürüne ve medyanın dayattığı güzellik standartlarına bir de bu filtreler eklenince rötuşlanmış selfie’ler sosyal medya belirli standartlara uymaya çalışan kullanıcı sayısı çığ gibi büyüdü.
Sosyal medyaya her gün yüklenen 300 milyondan fazla görselin çoğu, filtre kullanılmış ya da düzeltilmiş fotoğraflardan oluşuyor. Daha güzel görünmek için uygulanan bu tür fotoğraf filtrelerinin özellikle gençlerin özgüvenine zarar verdiği belirtiliyor. “Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology” (Klinik kozmetik ve araştırma dermotolijisi) adlı medikal site tarafından yapılan araştırmada, fotoğraflarda filtre kullanımının yaygınlığına dikkat çekildi. Araştırma sosyal medya kullanıcılarının yüzde 25’inin yükledikleri fotoğrafların yüzde 40’ından fazlasını düzelttiklerini ortaya çıkardı. Uvence’in sosyal medyada filtre kullanımı konusundaki araştırma sonuçları ise filtre kullanımının özellikle özgüven eksikliğine sebep olduğunu gösterdi.
‘BEN HANGİSİYİM?’
Norveç’te sosyal medya fenomenlerinin filtre kullandıkları fotoğrafları, takipçilerine açıklamadan paylaşmaları yasaklandı. Uzmanlara göre, filtre kullanılarak veya başka bir yöntemle müdahale edilmiş fotoğrafların yoğun akışına maruz kalmak, sosyal medya kullanıcılarının neyin gerçek olduğu, neyin gerçek olmadığı ayrımını yapmasını zorlaştırıyor. İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nde ders veren Dr. Sophie Nightingale, 2017 ve 2022 yılında yaptığı araştırmalarda gerçeklik algısının bozulduğuna ulaştıklarını belirterek, fotoğraftaki manipülasyon türüne göre sonuç değişse de, insanların gerçek ve oynanmış görüntüleri ayırt etmede çok düşük bir performans gösterdiklerini söyledi.
Kanun tanıtım amaçlı kullanılan reklamları veya görselleri içeriyor
Yalnız yasa sadece reklam amaçlı kullanılan görselleri kapsıyor. Kabul edilen yasaya göre Instagram, TikTok, Facebook, Snapchat ve Twitter gibi sosyal ağ platformlarında ünlüler ve influencer’lar tarafından paylaşılan görsellerde fotoğraflara uygulanan manipülasyonların belirtilmesi zorunlu kılınıyor. Influencer’lar başta olmak üzere bu paylaşımlarından herhangi bir gelir elde eden tüm sosyal medya kullanıcıları paylaşımlarını yaparken görsellerde manipülasyon olduğunu söylemesi gerekiyor.
Düzenlemenin önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceğine ise Norveç Kralı karar verecek.