12.04.2023 - 11:41 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da ilan ettiği seçim beyannamesi, Almanya'dan Fransa'ya, İngiltere'den ABD'ye, Yunanistan'dan Katar'a dünyanın dört bir yanında yankı buldu.
Cumhurbaşkanı, Ankara'daki bir spor salonunu dolduran binlerce coşkulu destekçisi önünde ayrıntılı seçimleri kazanma planını açıkladı. Gelecek ayki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimi bıçak sırtı, Erdoğan törende Türkiye'nin gücünü öne çıkardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'deki liderliğini 20 yılın ötesine genişletmek istiyor, adaylar 14 Mayıs'taki seçimin ilk turunda oyların yarısını alamazsa yarış iki hafta sonrasına taşınacak. Erdoğan, altı muhalefet partisinin güçlerini birleştirmesiyle şimdiye kadarki en katı meydan okumayla yüz yüze. Türk seçmenler yıllardır kutuplaşmış haldeler ancak 69 yaşındaki Erdoğan daha önce hiç bu kadar baskı hissetmedi.
Ekonomi yönetimi için uluslararası yatırımcıların saygı duyduğu Mehmet Şimşek ismi gündemde ancak seçim beyannamesi ortodoks politikalara geri dönüş için doğrudan bir referans sunmadı.
Cumhurbaşkanı ve partisi, Türk lirasındaki düşüş ve yüksek enflasyonun ardından sandıkta meydan okumayla yüz yüze.
Muhaliflerin açık bir kanadı var ve 69 yaşındaki Cumhurbaşkanı seve seve baskı yapıyor:
"Birleşen muhalefetin gücünden gerçekten şüphe duymak gerekiyor. Üstelik yalnızca liderleri Kemal Kılıçdaroğlu 74 yaşında ve karizmadan yoksun olduğu için değil, aynı zamanda kurulabilecek en heterojen ittifak olduğu için: İçinde sosyal demokratlar da var, katı milliyetçiler ve hatta İslamcılar da. Onları birleştiren şey tek bir slogan: 'Erdoğan gitmeli!' ... Ancak Macaristan ya da İsrail’deki benzer tecrübelerin de gösterdiği üzere, yalnızca bir harç pek de birleştirici olmuyor."
Erdoğan, AKP'nin kurulduğu 2002'den bu yana en büyük siyasi meydan okumayla karşı karşıya.
Türkiye Cumhurbaşkanı 20 yıllık iktidarını bir dönem daha uzatmak istiyor, 14 Mayıs'taki seçimler bıçak sırtı ve iktidar partisi şimdiye kadarki en zor meydan okumayla yüzleşebilir.
Depremin izlerinden arınmış 'güçlü' bir Türkiye: Yeniden seçilmek için kampanyası yürüten Türkiye Cumhurbaşkanı, partisinin beyannamesini Salı günü ilan etti.
İktidardaki Cumhurbaşkanı'nın kampanyası Salı günü başladı, kimlerle seçime gireceği de netlik kazandı.
Cumhurbaşkanı ve eşi Emine Erdoğan, mavi LED ışıklar ve AK Parti'nin imza logosunun yer aldığı göz kamaştırıcı sahnede boy gösterdi. Erdoğan, 90 dakikalık konuşmasında birçok vaat sıraladı.
Türkiye'de parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılması planlanıyor ve anketler yakın bir yarışa işaret ediyor. Seçim kampanyası, Türkiye'nin siyasi manzarasını alt üst etme potansiyeline sahip.
Erdoğan, önce başbakan, ardından cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı yirmi yıl boyunca ülkeyi kendisinden önceki hiçbir siyasetçinin yapamadığı biçimde şekillendirdi. Yanı sıra Erdoğan mükemmel bir taktisyen olmaya devam ediyor: 2002'den beri girdiği hiçbir seçimi kaybetmedi, kitlesel protestoları yatıştırırken 2016'da bir darbe girişimini bastırdı. 69 yaşındaki lider, kısa bir süre önce kendi ittifakı olan Cumhur İttifakı için çeşitli partilerden destek alarak yarışta terazinin dengelerini değiştirdi.
Cumhurbaşkanı ekonomik krizden çıkış sözü verdi ve Mayıs seçimleri öncesinde yaşam standartlarını iyileştirmeyi vaat etti.
Cumhurbaşkanı'nın iktidardaki partisi tarafından Salı günü açıklanan seçim beyannamesi, önceki yıllarda zaten verilmiş olan ekonomik vaatleri büyük ölçüde tekrarladı ancak politikaların gelecek ay yapılacak olan önemli seçimlerden sonra nasıl şekilleneceği konusunda netlik sağlamadı.
Daha yüksek maaşlar, daha düşük enflasyon ve vergi indirimleri... Türkiye Cumhurbaşkanı, yeniden seçilme mücadelesinde çok sayıda vaatte bulundu.
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri 14 Mayıs'ta aynı gün gerçekleşecek, son anketler Erdoğan ve Kılıçdaroğlu dışındaki adayların yüzde 7 oy aldığını gösteriyor.
Rusya lideri, nükleer santralin açılışını yapmak için 27 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret ederek, seçimlerden önce Türk lidere destek verebilir.