01.02.2024 - 10:30 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Dünyanın kapalı kutusu olarak bilinen Kuzey Kore halkı nükleer silahlar ve balistik füzeler geliştirmesi nedeniyle yıllardır Birleşmiş Milletler ve Batılı ülkeler tarafından uygulanan sert yaptırımlarla yaşamaya çalışıyor. Bu bağlamda ülkede uzun bir süredir devam eden kıtlık sorunu bulunuyor. Kuzey Kore lideri Kim Yong-un ise bu duruma çözümü köpek etinde buldu. Ülkenin en büyük şehirlerine köpek eti restoranları açan Kim'in skandalları ise sadece bununla sınırlı değil.
Ülkede adeta tapılan Kim, kendisine veya ailesine yapılan hiçbir saygısızlığı affetmiyor. Evlere düzenlenen habersiz baskınlarda Kim'in fotoğrafında bir toz dahi bulunması birkaç neslin ölümcül ceza almasına neden olabiliyor. Bu bağlamda bu kişiler gulaglara gönderiliyor. Gulaglar ise üçe ayrılıyor;
Hafif suçlar: Kişinin kendisinin işlediği suçların cezasını kendi çekiyor.
Orta suçlar: Kişinin işlediği suçların cezasını gelecek nesiller dahi çekiyor.
Ölümcül suçlar: Bu kişiler genellikle ya idam ediliyor ya da nükleer tesislerde korunma kıyafeti olmadan çalışmaya zorlanıyor ve kısa bir süre içinde hayatlarını kaybediyorlar.
Kuzey Kore'den kaçmaya çalışanların anlatıldığı bir belgeselde ise ülkedeki toplama kamplarına ilişkin detaylar ve görüntüler ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir Kuzey Koreli, ülkeden kaçmayı başaramadığını yakalandıktan sonra ise gulaglara gönderildiğini ifade etti. Söz konusu şahıs burada neredeyse her gün işkence gördüğünü belirtti ve aç kalarak 36 kiloya kadar düştüğünü aktardı.
Belgeselde yayınlanan bir başka görüntüde ise yine ülkeden kaçan kişilerin çektiği görüntüler yer aldı. Çin yerine Tayland'a doğru kaçmaya çalışan bir grup, yolda daha önce kaçmaya çalışmış ancak başaramamış kişilerin cesetlerini anbean kayda aldı.
Belgeselde konuşan ve Kuzey Kore'den kaçmayı başaran bir başkası ise "Çin sınırında yaklaşık 2 milyon mayın var. Bu nedenle birçok kişi Güney Kore üzerinden denemelerini yapıyor" dedi. Dahası Kuzey Kore'nin Çinli sınır görevlilerine kaçakların yerlerini söylemeleri dahilinde 6 aylık maaşlarını peşin olarak ödediği ortaya çıktı.
Ülkenin lideri Kim'in kesin doğum tarihi bilinmiyor. Oxford Üniversitesi Siyaset Bilimi öğretim üyesi Dr. Edward Howell, "Doğduğu yılla ilgili pek çok tartışma var; 1982, 1983 ya da 1984 olabilir" diyor. Doğum günü olduğu varsayılan 8 Ocak, Kuzey Kore'de normal bir iş günü iken, babası Kim Jong İl'in doğum günü her yıl 16 Şubat'ta Parlayan Yıldız Günü olarak kutlanıyor. Bir çocuğu bulunan Kim'in eşinin ise Kuzey Koreli bir şarkıcı olduğu öne sürülüyor.