DünyaSon dakika... Slovenya Filistin'i devlet olarak tanıyacak

Son dakika... Slovenya Filistin'i devlet olarak tanıyacak

30.05.2024 - 16:53 | Son Güncellenme:

Avrupa ülkeleri, Filistin'i devlet olarak tanımaya devam ediyor. Slovenya hükümeti Filistin'i resmi olarak tanıyacaklarını belirten tasarıyı parlamentoya gönderdi.

Son dakika... Slovenya Filistini devlet olarak tanıyacak

Slovenya, Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını belirtti. Sloven hükümeti Filistin devletini tanıma önergesini onayladı ve onay için parlamentoya gönderdi. Geçtiğimiz günlerde İrlanda, İspanya ve Norveç deFilistin'i resmi olarak tanımıştı.  Birleşmiş Milletler'e (BM) üye 193 ülkeden 139'u Filistin'i devlet olarak tanıyor. Bunların arasında BM'deki 22 üyeli Arap Grubu, 57 ülkeli İslam İşbirliği Teşkilatı ve 120 üyeli Bağlantısızlar Hareketi de bulunuyor. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, Avustralya, Hollanda, İtalya, Portekiz, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, Belçika, Yunanistan, Japonya, Güney Kore, Myanmar, Eritre, Tayvan, Yeni Zelanda, Panama, Kamerun gibi ülkelerin de aralarında olduğu 40'ın üzerinde devlet Filistin'i devlet olarak tanımıyor.

Haberin Devamı

FİLİSTİNLİLER BM'DE NASIL TEMSİL EDİLİYOR?

2011 yılında Filistin BM'ye tam üye olmak için başvuru yaptı. Ancak bu başvuru BM Güvenli Konseyi'nde gerekli desteği alamayarak oylamaya sunulmadı. 2012'de ise BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Filistin Yönetimi’nin üye olmayan gözlemci devlet statüsü başvurusu kabul edildi.

Bu statü, Filistin'e Genel Kurul'daki tartışmalara katılma hakkı tanıyor. Ancak Filistin Yönetimi'nin oy hakkı bulunmuyor. 2012'de hem Batı Şeria hem de Gazze Şeridi'nde memnuniyetle karşılanan bu kararla, Filistinlilerin diğer uluslararası örgütlere katılmasının da önü açıldı. Bunlar arasında Uluslararası Ceza Mahkemesi de var.

Washington'daki Orta Doğu Enstitüsü'nden Khaled Elgindy, "BM'ye tam üye olmak Filistinlilerin diplomatik kademesini yükseltebilir ve tasarı sunma, Genel Kurul'da oy hakkı gibi hakların önünü açabilir. Ancak bunların hiçbiri iki devletli çözümü getirmez. Bu yalnızca İsrail işgalinin bitmesiyle gerçekleşebilir" yorumunu yapıyor.