12.03.2022 - 03:10 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr BBC Türkçe
Amerika'nın Sesi Deutsche Welle Türkçe
Rusya'nın Ukrayna işgalinde on yedinci güne girildi, Kiev yakınlarındaki devasa askeri konvoyun yeni uydu fotoğrafları ortaya çıktı.
08.03: Tayvan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Tayvan’da vatandaşlığı bulunan veya oturuma iznine sahip akrabaları bulunan Ukraynalılar için özel bir vize uygulaması başlattı.
07:30: YouTube, Rus devleti tarafından finanse edilen medyayla ilişkili kanallara erişimi küresel olarak engellemeye başladığını duyurdu.
'BELEDİYE BAŞKANI KAÇIRILDI'
03.12: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus birlikleri tarafından Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını duyurarak, bu eylemleri nedeniyle Rusların eylemlerinin DEAŞ’ın eylemleriyle eş tutulacağını belirtti. Zelenskiy, "Melitopol belediye başkanının yakalanması sadece belirli bir kişiye karşı bir suç değildir. Bu yüzde 100 demokrasiye karşı bir suçtur. Sizi temin ederim ki Rus işgalcilerin eylemleri DEAŞ teröristlerinin eylemleriyle eş tutulacaktır" dedi.
03.06: Rusya, işgal ettiği Ukrayna'nın Nikolaev ve Mariupol kentlerine düzenlediği saldırılara gece boyunca aralıksız devam etti.
02.20: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın hava sahasının kapatılması talebine destek veren Polonya’ya teşekkür etti.
00.30 ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya Federasyonu Komünist Partisi Başkanı Gennadiy Zyuganov dahil 12 Rus milletvekili ve VTB bankasının yönetim kurulu üyesi 10 kişi ‘kara listeye’ dahil edildi.
00.30 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın Çernobil Nükleer Santrali’nin Rus ordusunun kontrolüne geçtikten sonra tehdit arz ettiği yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.
23.50: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un eşi Tatyana Navka ve büyük çocuklarına yaptırım getirildiğini belirtti.
23.04: Rus birliklerinin son olarak Harkov’da bulunan bir psikolojik tedavi merkezini hedef almasının ardından Harkov Valisi Oleg Sinegubov, hastanelerin vurulmasını savaş suçu olarak nitelendirdi.
Sinegubov, “Sayın kahraman Harkov sakinleri; 11 Mart itibariyle Ukrayna ordusunun güçlü savunmasından dolayı düşman mevzilerimizi ele geçiremedi. 2 günde Harkov’u alacağını zannediyordu ancak başaramadı. Ellerinde sivillere saldırmaktan başka çere kalmıyor. Yeniden ağır şekilde sivil hedeflere saldırdılar. Mariopol’de işlenen savaş suçundan sonra Oskolskiy’deki psikolojik sinir hastalığı merkezine saldırıldı. 73 kişinin tahliyesini yapmaya yetiştik. Saldırı anında merkezde 330 hasta bulunuyordu ve bunlardan 50 tanesi yürüyemeyen hastalardı. Zarar görenlerin sayısı netleşiyor. Bu bir savaş suçudur. Her şeye rağmen Ukrayna ordusu savunmayı güçlü tutuyor ve düşmana 1 santimetre bile vermeyecek” ifadelerini kullandı.
21.16: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Rus savaş uçaklarının provokasyon amacıyla Belarus topraklarına saldırı planladığını iddia ederek, “Rusya provokasyon için Belarus’u vuracak” dedi.
20.50: CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu, Kiev'den yaptığı açıklamada, "Konvoy yeniden bir araya gelmeye başladı. Konvoy bir haftadır ilerleme kaydedememişti. Rus konvoyu toplanmaya başladı. Kiev'in kuzeybatı bölgesinde toplanıyorlar. O konvoy başkent Kiev'e doğru ilerleyecek gibi duruyor. Doğal engellerin yanısıra Ukrayna ordusunun oluşturduğu barikatlar var." dedi.
20.12: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB'nin Rus gazına olan bağımlılığından kurtulması gerektiğini belirterek, “2027'ye kadar Rus enerjisine bağımlılığımızı bitireceğiz" dedi.
19.00: Ukrayna Lideri Zelenskiy Polonya Meclisi'ne hitap etti: Zelenskiy "Rusya vahşice saldırıyor. Polonyalı kardeşlerimiz bizi destekliyor yanımızdalar. 16 gün süren bu savaştan sonra Ukrayna Meclisi ve halkı Polonya'nın desteği sayesinde ülkemizi koruduk" dedi.
18.35: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın ticaret ilişkilerindeki "ayrıcalıklı ulus" statüsünü sona erdirmek için ABD'nin harekete geçeceğini duyurarak, “Ülkelerimizin her biri, Rusya'nın en çok kayırılan, ayrıcalıklı ulus statüsünü reddetmek için adımlar atacak” dedi.
18.25: Rusya’nın Ukrayna saldırılarına karşı batı ülkelerine ait sosyal medya şirketleri ile Rus yönetimi arasındaki yeni kararlar alınmaya devam ediyor. Daha önce Meta şirketine ait Facebook uygulamasına erişimi engelleyen Rusya, bu kez de yine aynı şirkete ait Instagram uygulamasının kullanımının kısıtlandığını duyurdu. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) kısıtlamaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya Federasyonu Başsavcılığının talimatına dayanarak Rusya’daki Instagram sosyal medya platformuna erişim sınırlı olacaktır” denildi.
18.20: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ukrayna'ya laboratuvarlarda bulunan yüksek risk altındaki patojenleri yok etmesi çağrısında bulundu.
18.05: Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusuna ait bir tankın imha ediliş görüntüsünü yayınladı. Sosyal medya hesaplarından imha görüntülerini yayınlayan Ukrayna Savunma Bakanlığı, “Tek atış tek isabet. Tüm tankçılar bu prensiple çalışıyor. Yaşasın Ukrayna, kazanacağız” açıklamasında bulundu.
17.59: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macro Rusya'yı, Kremlin'in Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürmesi halinde daha büyük ekonomik cezalarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.
17.25 : Batı kaynaklı uçaksavar füzeleri Putin'in hava kuvvetlerine ağır bir zarar vermeye devam ederken, bu hafta başlarında bir Rus Mi-8 helikopteri düşürüldü. Görüntülerin tam olarak ne zaman ve nerede çekildiği belli değil ancak bugün geniş çapta dolaşıma girmeden önce görüntüler TikTok'ta yayınlandı. 64 kilometrelik bir 'ölüm konvoyunun' şimdi saldırı pozisyonuna geçtiğini ortaya çıkardı.
Ukrayna, şu anda yaklaşık 2 milyon kişiye ev sahipliği yapan başkentin yakında kuşatılabileceğin düşünüyor. 11 gündür susuz ve elektriksiz kalan Mariupol, Harkiv ve Sumy şehirleri de aynı kaderle karşı karşıya.
17.20 : Türk elçiliğinin Kiev'den ayrıldığı bildirildi.
16.45 : Pegasus, Rusya’ya uçuşlarına ara vereceğini duyurdu. 13-27 Mart tarihleri arasında Moskova, St. Petersburg, Mineralnye Vody, Grozni, Mahaçkale ve Krasnodar’a uçuşlar iptal edildi. Gerekçe olarak “operasyonel riskler” gösterildi. Rusya’ya uçuşlarda AB tarafından “sigorta/reasürans, leasing, operasyon ve bakım hizmetlerine bağlı yaptırım ve yasaklar” uygulandığını hatırlatan Pegasus, “operasyonel riskler” nedeniyle bu kararı aldıklarını açıkladı.
16.00 : Ukrayna Başkanlık danışmanı, son 24 saat içinde Rusların yeni bir ilerleme kaydetmediğini bildirdi.
15.18 : İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiltere hükümetinin, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma’da 386 milletvekiline, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalini desteklemelerinden dolayı yaptırım uyguladığını duyurdu. Bu yaptırımlarla, listedeki kişilerin İngiltere’ye seyahat etmeleri, buradaki mal varlıklarına erişmeleri ve burada iş yapmaları yasaklanıyor.
14.50 : Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Denis Kudin 24 Şubat tarihinde başlayan savaşın Ukrayna'ya şimdiye kadar olan maliyetini 119 milyar dolar olarak açıkladı. Ukrayna resmi haber ajansı Ukrinform'un haberine göre Kudin, maliyetin savaşın sürdüğü her gün daha da arttığını belirtti.
Çatışma bölgelerinde firmaların yüzde 75'inin ekonomik faaliyetlerini sonlandırdığını belirten Kudin hesaplamalarında doğrudan zararların yanı sıra ekonominin gerilemesiyle kaydedilen dolaylı kayıpları da dikkate aldıklarını söyledi.
14.45 : Harkov Valisi Oleh Sinegubov, şehrin Rus güçleri tarafından bir gün içinde 89 kez bombalandığını söyledi. Sinegubov bombalanan yerler arasında bir psikiyatri hastanesinin de olduğunu belirtti.
Hastanede 330 kişinin olduğunu söyleyen Sinegubov 73 kişinin hastaneden tahliye edildiğini aktarıyor. Sinegubov ölü ya da yaralı sayısı vermedi.
Harkov Belediye Başkanı İhor Terehov da bir televizyona yaptığı açıklamada kentin düzenli olarak bombardımana tutulduğunu ve kentte bulunan 48 okulun tahrip olduğunu söyledi. Harkiv'de savaştan önce yaklaşık 1 milyon 400 bin kişi yaşıyordu.
14.00 : AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Paris’teki liderler zirvesinde 2027 yılına kadar AB'nin Rus fosil yakıtlarına bağımlılığını aşamalı olarak kaldırma planlarını sundu. Daha önce hedef olarak "2030'dan önce" ifadesi kullanılmıştı. Versailles Sarayı’nda düzenlenen zirvenin ardından enerji, savunma ve ekonomi ile ilgili sonuçları içerecek bir deklarasyon bekleniyor.
13.20 : Kremlin'den yapılan açıklamada, Batı ülkelerinin Rusya'nın taleplerine yanıt vermediği ve Moskova'nın kendisini güvende hissetmediği belirtildi.
"Rusya'nın pozisyonu belli, Ukrayna da bunu biliyor" denilen açıklamada, Devlet Başkanı Putin'in Belarus lideri Lukaşenko ile yaptırımları konuşmak üzere buluşacağı bildirildi.
Dakikalar sonra, Kremlin basın servisi Putin'in Avrupa'daki tek sevdiği müttefiki olan Lukaşenko'yu karşıladığı fotoğrafları dünyaya servis etti.
Rus lider, tatbikat bahanesiyle 30 bini aşkın askeri konuşlandırıp daha sonra işgal için kuzey cephesini açtığı Belarus liderini Kremlin'de ağırlıyor. Putin ilk yaptığı açıklamada, Ukrayna ile devam eden müzakerelerde pozitif bir değişiklik olduğunu söyledi. Rus lider ayrıca, yaptırımların ülkesini daha da güçlü yapacağını savundu.
Rus ordusu, binlerce askerin yanı sıra Belarus'a savaş uçakları ve nükleer füzeler de konuşlandırmış durumda.
Avrupa Birliği (AB), Moskova'nın yanı sıra Minsk yönetimini de yaptırım paketlerine dahil ediyor. Batılı ülkeler, Belarus'u Rus işgalinde işbirlikçi olarak görüyor.
13.00 : Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, işgalin başlamasından bu yana iki hafta içinde Rus kuvvetlerinin Ukraynalı askerlerden daha fazla sivili öldürdüğünü söyledi.
Reznikov,"Bunun sadece Kiev'de değil, tüm dünyada duyulmasını istiyorum" dedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ofisinin açıkladığı son rakamlara göre, işgalin başladığı 24 Şubat’tan 9 Mart gece yarısına kadar 549 sivil öldü ve 957 kişi yaralandı.
12.10 : Birleşmiş Milletler, 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinde bugüne kadar savaştan kaçanların sayısının 2,5 milyonu bulduğunu açıkladı.
12.00 : ABD, AB ve G7 ülkelerinin, Ukrayna'yı işgali üzerine Rusya'nın özel ticaret statüsünü ('en çok kayırılan ülke') iptal etmesi bekleniyor. Basında çıkan haberlere göre, ABD Başkanı Joe Biden bugün bunu duyuracak. Dünya Ticaret Örgütü kuralları uyarınca, 'en çok kayırılan ülke' statüsüne sahip ülkeler genellikle ayrımcılığa maruz bırakılamaz ve pazarlara erişimleri sınırlandırılamaz.
Bu statünün kaldırılması, artan ekonomik yaptırımların üzerine Rus mallarına uygulanacak tarifelerin önünü açacak. Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Moskova'nın Rusya'da faaliyetlerini durduran şirketlerin varlıklarına el koyabileceği yönündeki haberleri kınadı.
11.55 : Rus işgalcilerin bugün daha önce hiç saldırmadıkları Lutsk, Ivano-Frankivsk ve Dnipro şehirlerini vurmasını değerlendiren Ukrayna milletvekili Inna Sovsun, artık ülkede hiçbir güvenli kentin kalmadığını söyledi. BBC yayınına katılan milletvekili Sovsun'a göre, bugünden itibaren ortaya çıkan tablo her yerin tehlikeli olduğunu gösteriyor: "Elbette çocuklarımızın hayatı için dehşete düşmüş durumdayız ancak yapabileceğimiz bir şey yok. Teslim olamayız. Savaşmak dışında başka bir seçeneğimiz yok."
Rus bombardımanı altındaki Çernigiv kentinde ise bugün sular kesildi. Şehir yetkilileri, gece gerçekleşen hava saldırılarının Çernigiv'e su sağlayan şebekeyi vurduğunu kaydediyor.
11.40 : Çoğunluğu Batılı ülkelerden yüzlerce gönüllünün Rus işgalcilere karşı savaşmak için Ukrayna'ya gitmesinin ardından Moskova karşı hamlesini yaptı. Ukrayna'yı işgal emrini veren Rus lider Putin, kendilerinin de gönüllüleri kabul edeceklerini ve muharebe alanına ulaşmaları için yardımda bulunacaklarını söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ortadoğu'dan 16 bin gönüllünün Rus yanlısı ayrılıkçılarla birlikte Ukrayna ordusuna karşı savaşmak için istekli olduğunu duyurdu.
11.00 : Ukrayna, son 24 saatte hiçbir sivilin terk edemediği Mariupol kentinden bugün insani koridorların açılmasını umuyor. Rus RIA haber ajansı ise, Donetsk'teki Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna'nın Volnovakha kentini ele geçirdiğini duyurdu. Ajans haberini Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına dayandırdı. Volnovaha Rus güçlerinin ablukası altındaki liman kenti Mariupol'ün kuzeye açılan kapısı ve stratejik önem taşıyor.
10.50 : Hırvatistan medyası, başkent Zagreb yakınlarında bir insansız hava aracının düştüğünü bildiriyor. Yerel medyadaki haberlere göre, Tu-141 tipi drone'un düştüğü bölgede üç metre çapında bir çukur oluştu ve çevredeki araçlar zarar gördü.
Sovyetler Birliği üretimi Tu-141'in menzili yaklaşık 1000 kilometre. Drone'la birlikte zemine doğru süzülen paraşüt ise, ağaca asılı kaldı. İki paraşütün bulunduğu yine haberlerde belirtiliyor.
Yerel medya, polisin Perşembe gecesi yerel saatle 23.00 sularında Zagreb'in güneybatısındaki Jarunska semtinden bir çağrı aldığını, gökyüzünden bilinmeyen bir cismin bildirildiğini yazdı.
Amerikan Associated Press (AP), gökyüzünde uçarken düşen 'gizemli cismin' bir dizi patlamayı tetiklediğini duyurdu. Görgü tanıkları, önce yeri sarsan büyük bir patlama duyulduğunu ve ardından kötü bir koku yayıldığını söylüyor.
Polis ekipleri, sabaha karşı 04.00'te ulaşılan enkazda kızıl yıldız ve Kiril alfabesiyle yazılan harfler bulunduğunu aktarıyor.
Hırvatistan ordusu soruşturma başlatırken, insansız hava aracı ve paraşütlerin bulunduğu bölge kapatıldı.
10.40 : Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Versailles'daki zirvesinde Rus petrolü ve doğal gazına yaptırım kararı çıkmadı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Bizim açımızdan en önemli konu, olumlu bir biçimde sonuçlandı: Doğal gaz ve petrole yaptırım uygulanmayacak, yani Macaristan'a enerji tedariği önümüzdeki süreçte güvenli" dedi.
AB ülkelerinden Letonya, Polonya ve Litvanya, Rus doğal gaz ve petrolüne ambargo uygulanmasını savunuyor. Letonya Başbakanı Krisjanis Karins zirvede yaptığı konuşmada, "Rusya'dan enerji ithalatlarını durdurma kararının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i savaşı durdurmak için müzakere masasına getireceğine inanıyorum" diye konuştu.
Enerji ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü Rusya'dan karşılayan Almanya, Avusturya ve Macaristan ise bu fikre karşı çıkıyor. Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in tahminlerine göre AB ülkeleri her gün Rus gazına 420 milyon, petrolüne de 400 milyon euro ödüyor.
27 üyeli Avrupa Birliği'nin Versailles'daki iki günlük zirvesinde Rusya'ya uygulanacak yaptırımların yanı sıra diğer gündem maddeleri Ukrayna'ya silah yardımı ve Avrupa'ya gelen yaklaşık 2 milyon 200 bin Ukraynalı sığınmacının durumu.
09.30 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, son iki günde 100 bin insanın çatışmaların olduğu kentlerden tahliye edildiğini açıkladı. Zelenskiy'nin verdiği bilgilere göre, Perşembe günü tahliye edilenlerin sayısı 40 bini geçti. Bunların çoğunun başkent Kiev'in etrafındaki yerleşim yerleri ile kuzeydoğudaki Sumi ve doğudaki İzyum'dan tahliye edildiği belirtiliyor.
Zelenskiy gece yarısı yayınladığı görüntülü mesajda Rusya'nın Mariupol ve Volnavaha'da ise tahliye koridorları oluşturulmasını engellediğini ifade etti. Rus ordusunun Mariupol'de bir kaçış koridoruna saldırı düzenlediğini belirten Zelenskiy, "Rus birlikleri ateşi kesmedi. Yine de Mariupol'e gıda, su ve ilaç taşıyan bir araç konvoyu gönderilmesi kararını verdim. Ancak işgalciler bu koridorun geçeceği yerde bir tank saldırısı başlattı" dedi.
Azak Denizi kıyısında yer alan ve stratejik önemi yüksek olan Mariupol'de insanlar 10 gündür abluka altında bulunuyor. Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko Rus savaş uçaklarının perşembe günü kentteki yerleşim yerlerini '30 dakikada bir' bombardımana tuttuğunu ve 'sivilleri, yaşlıları, kadın ve çocukları öldürdüğünü' söyledi. Yardım kuruluşları kentte durumun dramatik bir hal aldığını ve yaklaşık 300 bin sivilin kentte su ve elektrik olmadan hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını belirtiyor.
09.25 : Ukrayna Devlet Başkanı'nın ekonomi danışmanı Oleg Ustenko savaşın sürmesi halinde dünyanın açlık kriziyle karşılaşabileceğini söyledi. Alman ekonomi dergisi Wirtschaftswoche'ye konuşan Ustenko, "Ekin için bize en fazla bir hafta kalıyor. Eğer savaş o zamana kadar sona ermezse dünyanın bir gıda sorunu olur" dedi.
Rusya ve Ukrayna dünyanın büyük buğday ihracatçıları arasında. Ukrayna'daki savaş küresel tahıl piyasasında buğday fiyatlarının son günlerde rekor seviyeleri görmesine neden oldu.
"Eğer (buğday) gönderemezsek o zaman uluslararası piyasalarda fiyat yükselir" diyen Ustenko, "Dünyanın, özellikle Afrika ülkelerinde insanların nasıl besleneceği konusunda bir karar vermesi gerekir" ifadesini kullandı.
Ustenko ayrıca, savaşın sona ermesi için Rus petrol ve doğal gazına ambargo konulması gerektiğini savundu ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bu adımı atmayı reddediyor.