01.01.2024 - 17:03 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Yeryüzünün en büyük fay hattı Pasifik Ateş Çemberi'nin üstünde yer alan ve tarihi depremlerin gerçekleştiği Japonya, 2024'e de büyük bir depremle başladı.
Japonya'nın orta kesiminde yerel saatle 16.10'da 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Sarsıntının merkez üssü 17 bin nüfuslu Anamizu'ya 42 kilometre uzaklıkta. 170 bin nüfuslu Takaoka ise depremin merkez üssüne 85 kilometre mesafede.
Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin yayınladığı (USGS) haritaya göre, dokuz kilometre derinlikte gerçekleşen depremin Japonya'nın büyük bir kısmında hissedildiği görüldü.
Depremin ardından birçok büyük otoyol kapatıldı, hızlı tren seferleri de askıya alındı.
Ishikawa kentinde yaklaşık 32 bin 500 evde elektrik kesintisi yaşandı. Yetkililer, kentin bazı bölgelerinde çok sayıda evin yıkıldığını aktardı.
Japon yetkililer, depremin hemen ardından tsunami uyarısı yayınladı. Depremin Noto bölgesini vurduğunu aktaran resmi televizyon NHK, "Tüm sakinler acil şekilde yüksek yerlere tahliye edilmelidir" ifadesini kullandı.
Japon Meteoroloji Ajansı, tsunami dalgalarının yüksekliğinin 5 metreyi bulabileceğini duyurdu.
Yayımlanan tsunami haritasında Japonya'nın neredeyse tüm batı kıyıları için uyarı yapıldığı görüldü. Mor renkle işaretlenen bölge yüksek dalgaların kıyıya vurmasının beklendiği yeri gösteriyor. Bu bölgelerde yaşayanların derhal yüksek yerlere gitmeleri gerekiyor. Uyarıda tsunami dalgalarının birçok kez kıyıya vurabileceği özellikle vurgulandı.
Kırmızı renkle işaretlenen yerler ise, tsunami dalgalarının yaklaştığı ve mümkün olan en kısa sürede tahliye edilmesi istenen bölgeler.
Ishikawa bölgesindeki Wajima limanına ilk tsunami dalgaları ulaştı. Japon Meteoroloji Ajansı, limanı vuran dalgaların 1,2 metre yükseklikte olduğunu bildirdi.
Japon Denizi'nin diğer yakasındaki Güney Kore için daha az etkili bir tsunami uyarısı yapıldı. Güney Kore Meteoroloji Kurumu, 0,3 metreye kadar ulaşması beklenen tsunami dalgalarının, yerel saatle 18:29 ile 19:17 arasında ülkenin doğu kıyısını vurabileceği konusunda uyardı.
7.5'lik büyük depremden 8 dakika sonra bu kez 6.2 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.
Büyük depremin yaşandığı 16.10'dan itibaren onlarca artçı sarsıntı kaydedildi. Bazı artçı depremlerin büyüklüğü 6.2, 5.6 ve 5.5'i buldu.
Dünyanın en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boya kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının kesişme noktası, Japonya.
Japonya’da yılda yaklaşık 1500 deprem meydana geliyor. Son 20 yılda Japonya’da 6 ve üzeri şiddetinde en az 28 deprem oldu.
Dört büyük adadan oluşan ülkede bu depremler okyanusun kıyısında veya altında gerçekleşirse tsunami denen dev dalgalar da oluşuyor.
Japonya'da Mart 2011'de kaydedilen 9 büyüklüğündeki sarsıntıyı 30 metrelik tsunami dalgaları izledi. Şehirleri haritadan silen tsunami ve deprem, Fukuşima Nükleer Santrali'nin de patlamasına neden oldu. Deprem ve tsunami resmi kayıtlara göre yaklaşık 20 bin can aldı.
Japonya’nın sarsıntı şiddetine göre şindo denilen kendi deprem şiddeti ölçme sistemi var.
Deprem geçmişi nedeniyle Japonya dünyada diğer ülkelere göre depreme en hazırlıklı ülke olarak tanınıyor.
Tokyo Metropol yönetimi, binaları depreme daha da dayanıklı hale getirerek yeni revize ettiği plana göre 2030’a dek Tokyo’yu doğrudan vurması beklenen 9 şiddetindeki çok büyük bir depremde yaşanacak can kaybını ve maddi hasarı bir önceki tahmine göre yüzde 30 indirecek önlemler alacağını açıkladı. Önceki tahmine göre böyle bir depremde Tokyo’da 9 bin civarında kişinin öleceği ve 100 binden fazla binanın da zarar göreceği tahmin ediliyordu. Yeni tahmine göre 6 bin 100 can kaybı gerçekleşecek.
Metropol yönetimi, yeni ortaya çıkan risk faktörlerine göre de tedbir almayı sürdürüyor. Örneğin şehirde gökdelenlerin sayısının artmasıyla bir deprem sırasında elektriğin kesilmesi tehlikesi karşısında her kata jeneratör ve batarya sisteminin kurulması düşünülüyor.