23.10.2023 - 11:04 | Son Güncellenme:
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'ın rehin aldığı sivillerin kurtarılmasına yönelik operasyonun başladığını duyurdu. Hagari 'Sınırlı kara operasyonu başladı' ifadelerini kullandı.
İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari Pazartesi günü yaptığı açıklamanın devamında ordunun Gazze'de yabancı uyruklular da dahil olmak üzere Hamas tarafından tutulan 222 rehineyi doğrulayabildiğini söyledi.
Hagari ayrıca ordunun bölgedeki gerekli kontrolleri yaptıktan sonra 14 insani yardım kamyonunun Gazze'ye girdiğini bildirdi.
GAZZE’DE YAŞAM DURMAK ÜZERE
İsrail’in saldırıları ve uyguladığı abluka nedeniyle zor günler yaşayan Gazze’ye halen yakıt verilmemesi, yaşamı durma noktasına getirdi. Hastaneler hizmet veremez hale gelirken, içme suyu ve enerji de yok.
İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ederken, uyguladığı abluka nedeniyle Gazze’de hayatın durma noktasına geldiği belirtiliyor.
Refah Sınır Kapısı’ndan ikinci parti yardım konvoyu da girerken, Gazze’ye yakıt girişine izin verilmemesi, hastaneleri ve içme suyu arıtma tesislerini devre dışı bıraktı.
Hamas’ın kanlı saldırılarını ardından İsrail güçlerinin 7 Ekim’de başlattığı bombardıman sürüyor. İsrail, saldırıların dozunu artıracağını bildirirken, abluka nedeniyle Gazze’de yaşamın temel kaynağı olan yakıt tükenme noktasına geldi. Elektrik verilmemesi nedeniyle jeneratörlere bağımlı olan bazı hastanelerde yakıt tamamen tükenirken, içme suyu sağlayan deniz suyu arıtma tesislerinin de yakıtsızlık nedeniyle sadece yüzde 5 kapasiteyle çalıştığı haber veriliyor. Bazı görüntülerde Mısır’dan giriş yapan yardım kamyonlarının arasında tankerler göze çarparken, İsrail’in bölgeye yakıt girmemesi için sıkı önlemler uyguladığı konuşuluyor.
Normalde 400 bin litresi motorin olmak üzere Gazze’nin günlük yakıt ihtiyacı 600 bin litreyi buluyor. Bu yakıt, İsrail’in kontrolünde Kerem Şalom sınır kapısından borular yardımıyla bölgeye iletiliyor.
Yakıt için bir depolama tesisi ise bulunmuyor. Katar, İsrail’den Gazze’ye gaz akışı için 60 milyon dolarlık bir boru hattı projesine imza atmış, Filistin tarafı da enerji santralini gazlı hale dönüştürmeye başlamıştı. Ancak bu projenin gelecek yıl tamamlanması öngörülüyordu. Bu nedenle Gazze’de hemen her evde jeneratör var.
BEBEKLER TEHLİKEDE
Öte yandan Birleşmiş Milletler, Gazze’deki hastanelerde bulunan ve prematüre doğan en az 130 bebeğin yakıtın tükenmesi nedeniyle tehlike altında olduğunu belirtti. UNICEF Sözcüsü Jonathan Crickx, bu çocuklardan 70’inin mekanik cihazlarla yaşatıldığını, bunun da ciddi bir endişe yarattığını kaydetti. Gazze’de günde en az 160 kadının doğum yaptığı belirtiliyor.
Önceki gün Gazze’ye 20 kamyonluk ilk yardım konvoyu girerken, ikinci bir konvoyun da sınırdan girdiği bildiriliyor. Konvoydaki 17 kamyon arasında yakıt tankerleri de olduğu öne sürülürken, İsrail ise bunu reddetti. İsrail Başbakanlığı, Gazze’de tutulan tüm rehineler serbest bırakılana kadar bölgeye herhangi bir yakıtın girmesine izin vermeyeceğini bildirdi. BM yetkilileri ise, Gazzelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için günde yaklaşık 100 kamyona ihtiyaç olduğunu tahmin ediyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı kuruluşlar ortak açıklamayla, dünyanın Gazze için çok daha fazlasını yapması gerektiğini vurguladı.
BM’ye bağlı Kalkınma Teşkilatı, Nüfus Fonu, Çocuk Yardım Fonu, Dünya Gıda Programı ve Dünya Sağlık Teşkilatı’nın ortak açıklamasında, “Gazze, en son yaşananlar öncesi umutsuz bir insani durumdaydı. Artık bu durum felakete dönüştü. Dünyanın daha fazlasını yapması gerekiyor. 20 kamyon, ton balığı ve domates salçası, makarna, içme suyu ve tıbbi malzemeler de dahil BM ve Mısır Kızılayı’na ait hayat kurtaran malzemeleri taşıdı. Yüzlerce TIR da sınırda bekliyor” denildi.