DünyaSon dakika: İran dini lideri Hamaney'den 'İsrail'in doğrudan vurulması' emri

Son dakika: İran dini lideri Hamaney'den 'İsrail'in doğrudan vurulması' emri

31.07.2024 - 23:30 | Son Güncellenme:

ABD basınının iki Devrim Muhafızı'na dayandırdığı haberlerde, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in İsrail'in doğrudan vurulması emrini verdiği iddia edildi.

Son dakika: İran dini lideri Hamaneyden İsrailin doğrudan vurulması emri

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından bölgede gerilim arttı. ABD basınının aralarında iki Devrim Muhafızı'nın da bulunduğu 3 İranlı yetkiliye dayandırdığı haberlerde, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in İsrail'in doğrudan vurulması emrini verdiği iddia edildi.
Haberlerde, söz konusu emrin sabah saatlerinde Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısında verildiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Tel Aviv "güçlü bir karşılığa" hazırlanıyor

Yediot Ahranot'a konuşan üst düzey İsrailli yetkili, "kesinlikle güçlü bir karşılığa hazırlandıklarını, saldırı durumunda ABD'nin başını çektiği uluslararası toplumun sahne arkasından bölgesel bir çatışmanın önlenmesi için çalıştığını" aktardı.

ABD'nin herhangi bir saldırı durumunda İsrail'i destekleyeceğine işaret eden yetkili, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'nin Beyrut'u ziyaret edeceğini iletti.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göreyse, İsrail İran, Lübnan ve hatta Yemen'den de gelecek eş zamanlı bir saldırı olasılığını değerlendiriyor.

İsrail'in "sürpriz bir saldırı olasılığını" da değerlendirdiği ve tüm sahasında "yüksek alarm seviyesinde" olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Tel Aviv ve Washington'ın görüşme trafiğinin hızlandığı, İran'dan gelecek bir saldırı durumunda ABD'nin Orta Doğu'daki üsleriyle İsrail'i erken uyarabileceği aktarıldı.

Olası "balistik füze, seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla" çok yönlü düzenlenecek kapsamlı bir saldırı durumunda İsrail'in hava savunma sistemlerinin hepsini devreye sokmaya hazırlandığı paylaşıldı.

ABD, Gazze'de ateşkes için bölge hükümetleriyle iletişimin sürdüğünü açıkladı

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Patel, Haniye suikastı sonrası Gazze'de ateşkes müzakerelerine ilişkin bir soruya "Elbette bölgedeki hükümetlerle iletişim halinde olmaya devam ediyoruz. Önceliğimiz daha barışçıl ve güvenli bir bölge için diplomatik çözümleri teşvik etmeye devam etmek." diye cevap verdi.

ABD'nin bölgede bundan sonra izleyeceği yol haritasına da değinen Patel, çalışmaya ve etkileşimde bulunmaya devam edeceklerini yineledi.

Patel, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve insani yardım gibi konuların "inanılmaz derecede önemli olmaya devam ettiğini" vurgulayarak bu konuların bölge ortakları ve İsrail için de "bir öncelik" olduğuna değindi.

İtidal çağrısını yineledi

Hamas'ın siyasi lideri Haniye'nin suikastı sonrası İran ve Hizbullah'ın intikam açıklamalarına değinen Patel, "Daha geniş bir bölgesel çatışmaya doğru tırmanmayı önlemek için tüm taraflara itidal çağrısı yapmaya devam ediyoruz." dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin Tahran'daki saldırıya dahil olmadığını yineleyen Patel, bundan sonraki süreçle ilgili, "ABD elbette personelimizi, bölgedeki ve ötesindeki çıkarlarımızı uygun ve doğru bir şekilde korumak için mümkün olan her önlemi alacaktır." diye konuştu.

Patel, ABD'nin, "İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını" hatırlatarak, İran ve benzeri rejimlerden gelecek "kötü niyetli saldırılara karşı" İsrail'i savunmaya hazır olduklarını belirtti.

ABD'nin Haniye suikastını "İsrail saldırganlığı" olarak görüp görmediği sorusuna Patel, ABD'nin olayla ilgili hiçbir bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Patel, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Şati Mülteci Kampı'nda seyir halindeki bir araca düzenlediği saldırı sonucu Al Jazeera muhabiri İsmail el-Gul ve kameraman Rami er-Rifi'nin hayatını kaybetmesiyle ilgili haberleri gördüklerini ve ayrıntılarını takip ettiklerini de kaydetti.

 

Yazarlar