DünyaHaniye nasıl vuruldu?

Haniye nasıl vuruldu?

04.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Haniye suikastına dair İran’dan yapılan açıklamalar, basında yer alan iddialar ile örtüşmedi. Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada, Haniye’nin odasına yerleştirilen bomba ile değil, 7 kiloluk bir mermi ile dışarıdan vurulduğu belirtildi.

Haniye nasıl vuruldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye Tahran’da düzenlenen suikasta dair İran’dan açıklama yapıldı. İran Devrim Muhafızları Ordusu suikasttan günler sonra saldırının detaylarına ilişkin bir bildiri yayımladı. Bildiride, saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği belirtilirken, Haniye’nin “odasının dışından gelen şiddetli bir patlama eşliğinde yaklaşık 7 kilogramlık savaş başlığına sahip kısa menzilli bir mermiyle” öldürüldüğünü açıklandı. Metinde söz konusu merminin kısa menzilden atıldığı da vurgulandı. 

Haberin Devamı

İran’dan gelen açıklamada, yine İsrail dışında ABD de suçlandı ve saldırının “ABD tarafından desteklendiği” ileri sürüldü. Ayrıca uygun yer ve zamanda, İsrail’in “ağır şekilde cezalandırılacağı” taahhüdünde bulunuldu. 

‘İranlılar yaptı’ 

Bu açıklama, özellikle Batı basınında yer alan iddialarla örtüşmedi. Zira Haniye’nin daha önceden odasına yerleştirilen bir bomba ile öldürüldüğü iddia ediliyordu. Nitekim son olarak İngiliz ‘Telegraph’ta yer alan haberde, Mossad’ın Haniye’nin Tahran’da kaldığı misafirhaneye patlayıcı yerleştirmek üzere İranlı güvenlik ajanlarını görevlendirdiği iddia edildi. Buna göre Mossad, bazı Devrim Muhafızları üyeleri ile Mayıs ayında anlaştı. Habere göre ilk plan, helikopter kazasında ölen İran eski cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin cenaze töreni sonrası içindi, ancak bu iptal edildi. Ajanların yine de operasyona devam ederek yerleşkedeki üç odaya patlayıcı yerleştirdiklerini ve daha sonra İran’dan ayrıldıkları ifade ediliyor. Bombaların yurtdışından patlatıldığı da belirtiliyor. Telegraph haberinde iki İranlı yetkiliyi kaynak aldı. 

Haberin Devamı

İnsan avı başladı 

Bununla birlikte İran’da suikast nedeniyle tam bir insan avı başlatıldığı ve şimdiden çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ifade ediliyor. New York Times’ın haberine göre, İran’da onlarca güvenlik görevlisi gözaltına alındı. Haberde, “İran’da üst düzey istihbarat subayları, askeri yetkililer ve Tahran’da askerlerin koruması altında olan misafirhane personeli dahil olmak üzere, 20’den fazla kişi gözaltına alındı” ifadelerine yer verildi. Habere göre, İran istihbaratı, Mossad tarafından tutulan ajanların hala ülkede olduğuna inanıyor ve onları yakalamayı hedefliyor. İranlılar, üst düzey yetkililer arasındaki büyük bir güvenlik ihlalinin suikastı mümkün kıldığından endişe ediyor.  

Suikastın İran’ın başkentinde, yeni cumhurbaşkanının yemin töreninden birkaç saat sonra meydana gelmesi, bu ülke için büyük bir küçük düşürme ve ciddi bir güvenlik zaafiyeti olarak değerlendiriliyor. Bununla birlikte saldırının içeriden anlaşılan isimlere yaptırıldığının kanıtlanmasının, İran için daha da büyük bir skandal olacağı tahmin ediliyor. 

Haberin Devamı

İsrail beklemede

İran Devlet Televizyonu’nda önceki gece yapılan açıklamada, “Önümüzdeki saatlerde dünya çok önemli gelişmelere sahne olacak” ifadeleri kullanılırken, bu dün İran’dan gelebilecek bir misillemeyle ilgili beklentiye neden oldu. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in sosyal medya hesabından geçtiğimiz yıla ait “Siyonist rejimin sonu geldi” ifadelerinin yer aldığı gönderiyi sayfasında sabitlemesi de bu beklentiyi kuvvetlendirdi. Çok sayıda uçuş firması bölgeye yönelik uçuşları askıya alırken, İran’dan beklenen misilleme gerçekleşmedi. 

12 Ağustos mu? 

İran’ın tarih boyunca Museviler için bir yas ve oruç günü olan Tişa Beav’da İsrail’e saldırmayı planladığı iddia ediliyor. Batı basınında yer alan haberlere göre, istihbarat kaynakları İran’ın 12 Ağustos’ta başlayıp 13 Ağustos’ta sona erecek olan Tişa Beav’da İsrail’e saldırmayı planladığına dair ellerinde kanıtlar olduğunu söyledi. Saldırının Hizbullah ile koordineli olacağı da iddia ediliyor. 

Haberin Devamı

ABD takviye gönderiyor

Haniye nasıl vuruldu

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran ve müttefiklerinin İsrail’e düzenleyebileceği olası bir saldırıya karşı, Ortadoğu’ya ek savaş gemileri ve uçakları konuşlandıracağını açıkladı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, daha önce Ortadoğu’ya balistik füzeleri vurabilen ilave donanma kruvazör ve destroyerlerinin gönderilmesini onaylamasının ardından bu kez de ek savaş uçağı filosu ve ilave savaş gemileri gönderilmesini emretti. Açıklamada, nükleer güçle çalışan uçak gemisi USS Abraham Lincoln’ün nükleer enerjili bir başka uçak gemisi USS Theodore Roosevelt’in yerini almak üzere Ortadoğu’ya hareket ettiği aktarıldı. Pentagon, bölgede daha fazla kara konuşlu balistik füze savunma sisteminin konuşlandırılması için hazırlığın arttırılacağını da belirtti.

Yazarlar