27.11.2024 - 22:46 | Son Güncellenme:
Suriyeli isyancılar, Batı Halep'teki rejim güçlerine büyük çaplı bir saldırı başlattı ve bu, iki taraf arasında yıllardır yaşanan ilk büyük gerginlik oldu.
Suriyeli muhaliflerin Çarşamba günü Telegram kanallarından saldırıyı duyurdu ve buna "Saldırganlığı Caydırma" operasyonu adını verdi. CNN International'ın haberine göre rejim karşıtları bunun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetiminin son topçu atışlarına bir yanıt olduğunu iddia etti.
Muhalif grupların Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre isyancılar, Urm Al-Sughra ve Anjara gibi stratejik kasabalar ile Batı Halep’teki en büyük rejim üssü olan 46. Üs dâhil olmak üzere 13 köyü ele geçirdi.
Açıklamada, saldırıda rejim güçleri ve müttefik milislerden 37 kişinin öldüğü bildirildi. CNN ölü sayısıyla ilgili bilginin doğrulanamadığını vurgularken, saldırıyı "sürpriz bir saldırı" olarak niteledi ve "Suriyeli isyancılar ile rejim arasında Mart 2020'de Rusya ve Türkiye'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasından bu yana yaşanan ilk büyük çaplı çatışma olarak dikkat çektiğini" bildirdi.
Suriyeli isyancıların Askeri Operasyon Komutanlığı, CNN’e yaptığı açıklamada savaşçılarının, Halep şehrine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Urm Al-Kubra kasabasını "Esad güçleri ve İranlı milislerle yoğun çatışmaların ardından ele geçirdiklerini" belirtti.
Sosyal medyada dolaşan videolar, Batı Halep kırsalında dumanların yükseldiğini gösteriyor. İsyancı birlikler ayrıca Halep şehri yakınlarındaki birkaç köyde faaliyet gösterirken görülüyor. Bir videoda, bir isyancının memleketi olduğu iddia edilen Anjara köyünde dua edip kutlama yaptığı görülürken "Anjara bizimdir, Esad ailesinin değil" dediği duyuluyor.
Suriye devlet medyası, çatışmalar hakkında henüz bir resmi bir açıklama yapmadı.
Halep şehrinde rejim kontrolündeki bir mahallede yaşayan bir kişi, CNN'e, Suriye'nin en zengin mahallelerinden biri olan Yeni Halep'teki sivillerin süre gelen çatışmalar nedeniyle başka bölgelere kaçmaya başladığını söyledi.
SURİYE İÇ SAVAŞI
Suriye iç savaşı, 2011'DEe Arap Baharı sırasında Esad'A karşı başlayan ayaklanmalarla başladı. 2000 yılından beri başkan olan Esad'a karşı mücadele etmek üzere Özgür Suriye Ordusu kuruldu.
Savaş, Suudi Arabistan, İran, ABD ve Rusya gibi bölgesel aktörler ve dünya güçlerinin müdahil olmasıyla büyüyerek uluslararası uzmanlar tarafından "vekalet savaşı" olarak tanımlandı. Bu süreçte IŞİD de ülkede yer edinmeyi başardı ancak sonrasında ağır darbeler aldı.
2020'deki ateşkes anlaşmasından bu yana, çatışma büyük ölçüde düşük seviyeli çatışmalarla devam etti. Birleşmiş Milletler'e göre, on yılı aşkın süredir devam eden savaşta 300 binden fazla sivil öldü ve milyonlarca insan bölge genelinde yerinden edildi.