17.02.2022 - 11:46 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya'nın Ukrayna çevresindeki askerlerini çekmeye başladığını duyurmasıyla gözlerin çevrildiği sınır hattında bugün silah ve patlama sesleri duyuldu. Rusya'nın asker çekme açıklamalarının 'asılsız' olduğunu kaydeden ABD ise, Rus birliklerinin Ukrayna'ya doğru yaklaştığını duyurdu.
ABD'li teknoloji firması Maxar ise bir kez daha Ukrayna'yı kuşatan Rus birliklerinin uydu fotoğraflarını paylaştı. 15 Şubat Salı ve 16 Şubat Çarşamba günü çekilen fotoğraflar Belarus, Kırım ve Kursk'taki Rus güçlerini gösteriyor.
Avrupa'daki tek müttefiki Belarus'a 30 bin asker, füzeler ve onlarca savaş uçağı sevk eden Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev'den de geçen Pripyat Nehri üstünde köprü inşa ettikleri göze çarptı.
Ukrayna sınırına oldukça yakın konumdaki Gomel'de bulunan Zyabrovka hava üssündeki askerlerin ise ayrıldığı ancak yeni saldırı helikopterlerinin konuşlandığı görüldü. Rechista'daki üste de birliklerin artık olmadığı fotoğraflandı.
Kırım'daki devasa Opuk üssünde 15 Şubat itibarıyla bir değişiklik görünmüyor, binlerce Rus askerinin yerinden kıpırmadığı kayda alındı.
Rusya lideri Vladimir Putin'in 2014 yılında ilhak ettiği Kırım Yarımadası'ndaki diğer üsler Yevpatoria, Filativka ve Novoozernoye'de de Rus birlikleri olduğu gibi duruyor. Rus ordusu, Çarşamba sabahı yarımadadan ayrılıp Kırım Köprüsü'nden Rusya'ya doğru çekilen zırhlı araçların görüntülerini servis etmişti.
Rus topraklarındaki Kursk'ta da kar altındaki üste herhangi bir değişiklik dikkat çekmedi.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Perşembe günü öğleden sonra yaptığı açıklamada bazı Rus birliklerinin Ukrayna sınırına doğru yavaşça yaklaştığını ve Rus ordusunun kan stokladığını açıkladı. Pentagon ayrıca, Donbas'tan gelen bombardıman haberlerinin tedirgin edici olduğunu da vurguladı.
ABD'nin BM elçisi, Rusya'ın 'kaçınılmaz bir işgale doğru gittiğine' ilişkin kanıtlar olduğunu söyledi ve "Hayati bir an yaşıyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Yetkilisi de, "ABD, güvenlik önerileri ile ilgili Rusya'nın yanıtını aldı" açıklamasını yaptı.
"RUSYA GERİ ÇEKİLMİYOR"
Blinken, ABD istihbaratına göre, ilerleyen günlerde Ukrayna'ya karşı bir saldırının gerçekleşme riski olduğunu söyledi. Blinken, ”İstihbaratımız, Ukrayna sınırlarında yaklaşık 150 bin askerin toplandığını, Rusya'nın belirli Ukraynalı grupları hedef alacağına dair kanıtların olduğunu ve başkent Kiev'in hedeflerden biri olacağını gösteriyor. Rusya önümüzdeki günlerde Ukrayna'yı işgal edebilir" diye konuştu. Blinken, "İşlerin nasıl gelişeceğini tam olarak bilmiyoruz. Ancak bu, dünyanın ortaya çıkmasını bekleyebileceği bir şey. Öncelikle Rusya, saldırısına bahane üretmeyi planlıyor. Tam olarak nasıl bir şekil alacağını bilmiyoruz ancak Rusya'da sözde bir terör saldırısı olabilir. Sözde keşfedilmiş toplu bir mezar, sivillere yönelik hava saldırısı, sahte veya hatta kimyasal silahlarla gerçek bir saldırı bile gerçekleşebilir" dedi.
Blinken, "Rusya bu olayı soykırım olarak tanımlayabilir. Bu, yanlış alarmları ve halkın öfkesini en üst düzeye çıkarmak için iddialar yaymaya, savaş için bir gerekçe hazırlamaya başlayabilir" ifadelerini kullandı.
"BM GÜVENLİK KONSEYİ SİRKE ÇEVRİLİYOR"
Rusya'nın, Ukrayna sınırına yığınak yaptığı suçlamasıyla ABD'nin çağrısıyla yapılan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya, Ukrayna'nın savaş suçu işlediğine dair belgeler dağıttı. Rusya’yı toplantıda temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, “Batılı ülkelerin asılsız iddiaları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi sirke çevriliyor ve utanç duruma düşürülüyor” dedi.
İNGİLTERE İŞGAL PLANINI YAYINLADI
Rusya-Ukrayna krizi devam ederken, İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı muhtemel işgal planını yayınladı. Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, alınan son istihbarat raporlarının ardından Rusya’nın Ukrayna'yı "başka bir uyarıda bulunmadan" işgal edebileceğini belirterek, "Rusya, tatbikatların tamamlanmasının ardından bazı birliklerin üslere döneceğini iddia etti. Rus güçlerinin, Ukrayna sınır bölgelerinden çekildiğine dair hiçbir kanıt görmedik. Rusya, daha fazla uyarı yapmadan işgali gerçekleştirebilecek önemli bir askeri varlığı elinde tutuyor" dedi.
Savunma Bakanlığı, “Başkan Putin'in muhtemel işgal ekseni gösterilmektedir” başlığıyla 2 aşamalı muhtemel işgal planına ait paylaştığı haritada, birinci aşamada Rusya'nın Belarus sınırı boyunca iki noktadan ve Rusya’nın batı sınırından bir noktadan Kiev'e doğru kara harekatı gerçekleştirebileceğini belirtti. Haritada ayrıca, iki noktadan Dnipro'ya, Kırım'dan Mariupol'a ve Rusya sınırından Luhansk yönüne doğru potansiyel birinci aşama yer hareketlerine yer verildi.
İkinci aşamada ise, Kırım'dan Mykolaiv'e ve Dnipro'dan Vinnytsya'ya doğru potansiyel ikinci aşama yer hareketleri yer aldı.
Savunma Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yine de çatışmayı önleyebileceğini ve barışı korumayı seçebileceğini ifade etti.
BÜYÜKELÇİ YARDIMCISI KOVULDU
Öte yandan Ria, Rusya'nın ABD Büyükelçi yardımcısını sınır dışı ettiğini bildirdi.
ABD'nin de karşılık olarak Rus Büyükelçi yardımcısını sınır dışı etmeyi planladığı aktarıldı.
ABD Başkanı Joe Biden, bugün yaptığı açıklamada, Rus işgalinin 'çok yüksek bir ihtimal' olduğunu vurguladı.
RUSYA'NIN MEKTUBU: ASKERİ-TEKNİK SEÇENEKLER MASADA
Rusya, Washington'a yolladığı mektupta "ABD'nin, güvenliğimizin yasal garantileri konusunda masada olmaması durumunda, askeri-teknik tedbirler dahil çeşitli seçenekleri uygulamak zorunda kalacağız" ifadelerine yer verdi.
Mektupta, ABD'nin Rus askerinin çekilmesini istemesi ve yaptırım tehditlerinin, 'anlaşma çabalarını baltaladığı' vurgulandı.
GÖRÜNTÜ BU SABAH YAYINLANDI
Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah tatbikatları bittikten sonra trenlere yüklenen ve üslerine dönmeye başlayan tankların görüntülerini paylaştı. Resmi açıklamada, tankların binlerce kilometre öteye taşınacağı kaydedildi. Bakanlık ayrıca, 10 Rus askeri konvoyunun tatbikatları tamamladıktan sonra Kırım'dan ayrıldığını bildiriyor.
Donbas'ta Moskova'nın desteklediği Rus yanlısı ayrılıkçılar ise, bu sabah Ukrayna ordusunun cephe hattında top atışları yaptığını ileri sürdü. Ukrayna ordusu ise, kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin dile getirdiği iddiayı yalanladı.
Ukrayna ordusu, ilerleyen saatlerde Rus yanlısı ayrılıkçıların Lugansk'ta bir köye ateş açtığını duyurdu.
Ukrayna'da bulunan BuzzFeedNews muhabiri Christopher Miller, Stanytsia Luhanska'daki bir anaokuluna top mermisinin isabet ettiğini bildiriyor. Bölge sakinlerinin top saldırısı sırasında bir bodruma sığındığı görüntüler sosyal medyada paylaşılıyor.
Görgü tanıkları, Donetsk havalimanı ve Elenovka köyü etrafında top sesleri duyduklarını söylüyor.
AGİT gözlemcileri, Ukrayna ordusu ile Rus ayrılıkçılar arasındaki cephe boyunca aktif bombardımanlar yaşandığını tespit etti.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, saldırı haberlerinin ardından yaptığı açıklamada "Donbass'ta durum giderek geriliyor" ifadesini kullandı. Şiddetin yeniden alevlenmesinin Moskova'da derin endişe yarattığını kaydeden Peskov, Batılı ülkelere Kiev üstünde baskı kurma çağrısı yaptı.
'RUSYA ÇEKİLMEDİ, AKSİNE 7 BİN ASKER DAHA GÖNDERDİ'
Gece yarısı konuşan ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Rusya'nın askerlerinin bir kısmını Ukrayna sınırından çektiğine dair açıklamaları için 'Doğru değil' ifadelerini kullandı.
İsmini vermeden ABD basınına konuşan üst düzey yetkili, "Dün, Rus hükümeti Ukrayna sınırından askerlerini çektiğini söyledi. Bu iddia hem burada hem tüm dünyada büyük ilgi çekti. Ama şimdi biliyoruz ki bu doğru değil" dedi.
Yetkili, bilgilerin doğru olmadığına dair bir kanıt ya da detaylı bilgi ise sunmadı. Rusya'nın açıklamalarının aksine, ABD'deki Joe Biden yönetiminin 'Rusya'nın sınıra 7 bin kadar yeni asker gönderdiğini de teyit ettiğini' söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise Rusya'nın Donbas'a ilişkin yalan iddialar yaydığını, bunlar arasında soykırım, kitle mezarları ve kimyasal silah üretimi gibi haberlerin olduğunu belirtti. Moskova'nın bunları Ukrayna'yı işgal bahanesi olarak kullanabileceğine dikkat çeken Price, "Olası bir Rusya işgaline dair kaygılar azalmadı ve aksine Rus güçleri savaş konumunu alıyor" ifadesini kullandı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya askerlerini Ukrayna sınırından çekmedikçe Avrupa Birliği'nin tetikte olmaya devam edeceğini söyledi. Von der Leyen, "Rusya'nın askerlerini çekmekte olduğu iddialarını duyduk, ancak arazide gerilimin azaltıldığına dair kanıt görmüyoruz. Aksine, askeri yığınak devam ediyor" diye konuştu.
RUSYA YAZILI YANITINI BUGÜN VERİYOR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ABD'nin Moskova'nın talep ettiği güvenlik garantilerine verdiği yanıta bugün yazılı olarak cevap vereceklerini söyledi.
Brüksel'de NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarıyla bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, toplantının ardından yaptığı açıklamada henüz Rus birliklerinin Ukrayna sınırından çekildiğine dair somut bilgi olmadığını aktardı.
NATO Genel Sekreteri, Moskova'nın Avrupa'nın güvenlik prensiplerini zorladığını, bunun 'Avrupa için yeni normal' olduğunu vurgulayıp ittifakın temel prensiplerinden vazgeçmeyeceğini de ekledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı ise artık Stoltenberg'in açıklamalarıyla ilgilenmediklerini söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Stoltenberg'in sözlerinin ciddi olmadığını ve gerçek diyalog kurmak istediklerini belirtti.
İNGİLTERE'DEN FLAŞ AÇIKLAMA
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiltere'nin Ukrayna'nın bağımsızlığı için sağladığı fonu 100 milyon sterlin artıracağını duyurdu. Truss "Rusya'nın Ukrayna sınırından çekildiğine dair hiç bir kanıt yok. Eğer Rusya işgal yolunu seçerse ağır ekonomik yaptırımlarla karşılaşacak" dedi.
ABD'nin NATO üyesi Polonya'ya gönderdiği ek askerlerin fotoğraflarını uluslararası haber ajansları dünyaya servis ediyor. Yüzlerce ABD askeri Polonya'ya ulaşırken, CH-47 Chinok helikopterlerin iniş yaptığı Rzeszow-Jasionka Havalimanı Ukrayna sınırına yalnızca 72 kilometre mesafede.
Pentagon, Rusya-Ukrayna krizinin tırmandığı günlerde Avrupa'ya üç bin ek asker yollayacağını duyurmuştu. Söz konusu birlikler Polonya'nın yanı sıra Romanya ve Almanya'ya da konuşlanıyor.
UKRAYNA AYAKTA
16 Şubat tarihini 'Birlik Günü' ilan ederek resmi tatil yapan Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Rivne'de tatbikat yapan askerleri ziyaret etti. Tankların atış yaptığı bölgede Zelenskiy'e İngiltere'nin gönderdiği NLAW tanksavar füzesi de tanıtıldı.
Ukraynalılar ise başta başkent Kiev olmak üzere ülkenin birçok şehrinde ellerinde bayraklarla sokaklara dökülüp yürüyüşler yaptı, Rusya karşıtı sloganlar atıldı.
LUKAŞENKO'DAN PUTİN'E DESTEK
Putin'in Avrupa'daki tek sevdiği müttefiki olan Belarus lideri Alexander Lukaşenko ise, kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıyabileceklerinin sinyalini verdi. Lukaşenko, Ukrayna'nın doğusuna ilişkin her türlü kararın Rusya ile ortaklaşa alınacağını belirtti. Rus yanlısı ayrılıkçıların kağıt üstündeki yönetimleri, dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmıyor.
Rusya lideri Vladimir Putin, 2021'in son günlerinden başlayarak Ukrayna sınırına devasa bir ordu yığdı. İlk haftalar 100 bin olarak ifade edilen Rus askeri sayısı, halihazırda 150 bini bulmuş durumda.
Rus ordusunun Doğu Avrupa ülkesini kuşatmasıyla Putin'in Ukrayna'yı işgal edeceği korkusu yayıldı. Moskova ise işgal iddialarını reddederek asıl kendisinin NATO tarafından tehdit edildiğini öne sürüyor.
Rus ordusu Ukrayna sınırına yakın bölgelerden çekilen asker veya silah sayısını bildirmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin krizden diplomatik bir çıkış yolu istediğinin sinyalini verse de henüz tam bir geri çekilme taahhüdünde bulunmadı. Savaş istemediğini vurgulayan Putin Ukrayna'nın NATO‘ya katılmasını engelleme hedefine ulaşmak için müzakerelere güvendiğini ifade ediyor.