22.03.2016 - 09:05 | Son Güncellenme:
Brüksel'den gelen patlama haberleri dünya kamuyonu ayağa kaldırdı. Brüksel Savcısı’nın bürosundan yapılan açıklamada Zaventem Havalimanı’ndaki saldırıyı intihar bombacısının gerçekleştirdiği belirtildi. Savcılık bürosuna göre, havalimanı ve kent içindeki Maelbeek metro istasyonunda meydana gelen toplam 3 patlamada en az 34 kişi öldü, 170 kişi de yaralandı.
Havalimanındaki saldırının intihar saldırısı olduğu kesinleşti. Saldırgan patlamadan önce silahla çevreye ateş açtı. Ayrıca havaalanında Kalaşnikof marka bir tüfek bulunduğu açıklandı. Havalimanında ayrıca patlamamış bir intihar yeleği de bulundu.
Brüksel'deki patlamada bir Türk'ün ağır yaralandığı öğrenildi. bombalı saldırılar sonrasında Türk vatandaşlarının yoğunlukta ikamet ettiği ve Türk mahallesi olarak adlandırılan Schaerbeek belediyesinde bir takım polis baskınları düzenlendiği bildirildi.
Yerel saatle 08.00 sularında Zaventem Havaalanı’nda meydana gelen eş zamanlı iki patlamada 11 kişi hayatını kaybederken, 81 kişi de yaralandı. Havalimanında meydana gelen saldırıdan yaklaşık bir saat sonra bu kez de Avrupa Birliği (AB) kurumlarına yakın Maelbeek metro istasyonunda patlama gerçekleşti. Metroyu hedef alan saldırıda 20 kişi kişi öldü, 149 kişi yaralandı. Belçika Federal Savcılığı, Zaventem Havaalanı ve metro istasyonlarındaki patlamaların tamamının intihar saldırısı olduğunu açıkladı.
Arapça bağırdılar
Avrupa’nın kalbini hedef alan terör saldırılarının ilk ikisi yerel saatle 08.00’de Zaventem Havaalanı’nda gerçekleşti. Eş zamanlı patlamalardan birinin apronda, diğerinin ise terminal binasında meydana geldiği açıklandı. Belçika haber ajansı Belga, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, havaalanındaki patlamalar öncesinde ateş açıldığını ve Arapça bağırışlar duyulduğunu aktardı.
İntihar kemeri bulundu
Belçika haber kanalı VRT, havalimanında saldırgan olduğu tahmin edilen bir kişinin yanında Kalaşnikof marka silah bulunduğunu belirtirken, Belçika kanalı VTM’ye göre polis, havaalanında patlamamış inithar kemeri buldu. Bu durum, saldırganlardan birinin kaçmış olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.
Görgü tanıkları, patlamalardan birinin American Airlines’in bürosunun bulunduğu yerin yakınında olduğunu iddia etti ancak bu bilgi henüz teyit edilmedi. Swissport’un havalimanı çalışanlarından Anthony Deloos, ilk patlamanın check-in ve bagaj işlemlerinin yapıldığı Swissport kontuarında gerçekleştiğini belirtirken, ikinci patlamanın kahve zinciri Starbukcs’ın havalimanı şubesinin yakınlarında gerçekleştiğini açıkladı.
Tavan çöktü
Patlamanın şiddetiyle havalimanı binasının camları inerken, tavanında kısmi çökme yaşandı. Patlamanın hemen ardından havalimanı karşısında bulunan Sheraton Oteli, sahra hastanesine çevrildi. Yaralalıların tedavisi burada yapılırken, havaalanında bekleyen yolcular ilk olarak pistlere alındı, daha sonra hepsi tahliye edildi.
Tahliye edilen yolcuların bir bölümü bölgedeki spor salonlarına taşındı. Slovenya Dışişleri’nden yapılan açıklamaya göre, yararlılar arasında Slovenyalı bir diplomat da bulunuyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise yaralılar arasında bir vatandaşlarının bulunduğunu duyurdu. Patlamanın yaşandığı havalimanı geçen yıl 23 milyondan fazla yolcu kabul etti.
IŞİD saldırıları üstlendi
Brüksel’de düzenlenen saldırıları, kendisi ile bağlantılı Amek haber ajansı üzerinden yaptığı açıklama ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üstlendi. Arapça değil İngilizce yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İslam Devleti savaşçıları bugün patlayıcı yelekleri ve çeşitli araçlarla bir dizi bombalı saldırı düzenlemişlerdir. Savaşçılar, İslam Devleti’ne karşı uluslararası koalisyona katılan bir ülke olan Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir havaalanı ile merkezi bir metro istasyonunu hedef almışlardır.”
‘Kaçan saldırganın hedefi Almanya’
Alman Bild gazetesi, Brüksel’deki saldırıya karıştığı belirtilen ve hakkında arama emri çıkarılan şüphelinin Almanya’ya geçmeyi hedeflediğine dair bilgi aldıklarını aktardı. Bild’in edindiği bilgiye göre, saldırganın Audi S4 model otomobil kullandığı düşünülüyor. Kayıplara karışan ve hakkında arama emri çıkarılan şüphelinin, havaalanındaki güvenlik kamerası kayıtlarında yer alan beyaz giysili kişi olduğu aktarıldı. Öte yandan Bild, havaalanında intihar saldırısı düzenlediği düşünülen iki şüphelinin 2010 ve 2014 yıllarında çekilmiş fotoğraflarını buzlayarak yayınladı.
Batı Avrupa’da terör saldırıları
- 13 Kasım 2015: IŞİD bağlantılı teröristler, Fransa’nın başkenti Paris’te gece yarısı düzenledikleri altı farklı saldırıda 130 kişiyi öldürdü. Saldırının kilit şüphelilerinden Salah Abdeslam, 18 Mart 2016’da Brüksel’de yakalandı.
- 7 Ocak 2015: Paris’te hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen silahlı saldırıda 12 kişi öldürüldü. Saldırganlar bir koşer markette rehine alırken, burada da 4 sivil yaşamını yitirdi. Yemen El Kaidesi saldırıyı üstlendi.
- 24 Mayıs 2014: Brüksel’de Yahudi Müzesi’ne düzenlenen Kalaşnikoflu saldırıda 4 kişi öldü. Saldırganın Suriye’de savaşmış IŞİD üyesi bir Fransız vatandaşı olduğu ortaya çıktı.
- 22 Mayıs 2013: El Kaide sempatizanı olan iki saldırgan, Londra’da Lee Rigby adlı bir askeri bıçaklayarak öldürdü.
- Mart 2012: Fransa’nın Tououse kentinde El Kaide bağlantılı bir saldırgan, Yahudi okulunda eğitim alan üç çocuk ve bir hahamı öldürdü.
- 22 Temmuz 2011: Neo-Nazi Anders Behring Breivik, Norveç’in başkenti Oslo’da önce bir bombalı saldırı düzenledi, ardından Utoya adasında büyük çoğunluğu öğrenci olan 77 kişiyi öldürdü.
- 7 Temmuz 2005: El Kaideli saldırganlar üç metro treni ve bir otobüse düzenledikleri intihar saldırısında 52 yolcuyu öldürdü.
- 11 Mart 2004: İspanya’nın başkenti Madrid’de Atocha tren istasyonunda düzenlenen saldırıda 191 kişi öldürüldü, bu olay Avrupa’da şu ana kadar ki en ölümcül radikal İslamcı terör saldırısı olarak tarihe geçti.
PATLAMA SONRASI İLK AÇIKLAMALAR
Belçika Federal Savcılığı, Brüksel'in Schaerbeek bölgesinde yapılan baskınlarda çiviyle güçlendirilmiş patlayıcı, kimyasal madde ve DAEŞ bayrağı bulunduğunu açıkladı.
Patlamaların ardından havalimanı hava trafiğine kapatılırken, havalimanına giden demiryolu trafiği de durduruldu.
Görgü tanıklarına göre, havalimanındaki patlama öncesinde birinin Arapça olduğu anlaşılan bir dilde bağırdı. Belçika’nın Belga Ajansı da, bu bilgiyi başka tanıklara dayanarak doğruladı. Görgü tanıkları, patlamalardan önce birkaç el silah sesi de duyuldu.
"DAEŞ BAYRAĞI BULUNDU"
Belçika Federal Savcılığı, Brüksel'in Schaerbeek bölgesinde yapılan baskınlarda çiviyle güçlendirilmiş patlayıcı, kimyasal madde ve DAEŞ bayrağının bulunduğunu açıkladı.
Savcılığın yazılı açıklamasında, Brüksel Zaventem Havalimanı'nda ve Maelbeek metro istasyonunda düzenlenen 3 terör saldırısından sonra, tüm ülke çapında polisin birçok yerde arama gerçekleştirdiği belirtildi. Bunlardan birinin de Brüksel'in Schaerbeek bölgesinde yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Schaerbeek'te çiviyle güçlendirilmiş patlayıcı, kimyasal madde ve DAEŞ bayrağı bulundu" denildi.
Belçika'nın başkenti Brüksel'de bu sabah Zaventem Havalimanı'nda ve Maelbeek metro istasyonunda düzenlenen terör saldırılarında en az 34 kişi öldü, 130'dan fazla kişi yaralandı.
Terör örgütü DAEŞ'in üstlendiği saldırıların ardından ülkede yoğun güvenlik tedbirleri uygulanmaya başlandı ve terör tehdidi seviyesi en üst düzeye çıkartıldı. Tüm sosyal etkinliklerin iptal edildiği, okullar, alışveriş merkezleri, sinemalar ve tiyatroların kapatıldığı Belçika'da, Federal Savcılık, gazetecileri soruşturmanın seyrini tehlikeye sokacak bilgiler paylaşmamaları için uyardı.
Polis birçok noktaya baskınlar düzenlerken, hava yolu seferleri iptal edildi. Tren ile 2 ve 6 numaralı metro seferleri yerel saatle 16.00'da (TSİ 17.00) yeniden başladı. Ancak istasyonlarda güvenlik önlemleri artırıldı. Saldırılara birçok ülkeden tepki gelirken, Avrupa'da alarma geçildi.
BRÜKSEL’DEKİ PATLAMADA BİR TÜRK YARALANDI
Brüksel havalimanındaki bombalı saldırıda bir Türk ağır yaralı olarak Leuven hastanesine kaldırıldı.
Havaalanında çalışan bir Türk görevlinin DHA muhabirine verdiği bilgiye göre yaralıların arasında bir Türk bulunuyor. Havaalanındaki Türk görevli çalışma arkadaşından haber alamadığını ve daha sonra hastaneye kaldırıldığını öğrendiklerini ifade etti. Önce silah seslerinin duyulduğunu ardından patlamanın gerçekleştiği bilgisini veren yetkili, yaralının Leuven hastanesine kaldırıldığı bilgisini verdi.
HAVALİMANI'NDAKİ SALDIRI CANLI BOMBA
Belçika Federal Savcısı, Brüksel Havalimanı'ndaki patlamanın intihar saldırısı sonucu gerçekleştiğini açıkladı.
Brüksel Havalimanı'ndaki patlamalar, Paris'te 130 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın başşüphelisi Salah Abdeslam'ın yakalanmasından dört gün sonra yaşandı.
Avrupa Birliği Komisyonu'ndan yapılan açılamada, saldırıların ardından AB personeline evlerinden çıkmamaları için uyarıda bulunuldu.
Zaventem Havalimanı, Başkent Brüksel'in 11 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor. Patlamanın yaşandığı havalimanı geçen yıl 23 milyondan fazla yolcu kabul etti.
IŞİD RESMEN ÜSTLENDİ
Brüksel’de 34 kişinin ölümüne neden bombalı saldırıları Irak Şam İslam devleti (IŞİD) üstlendi.
IŞİD’e yakınlığıyla bilinen Amaq Ajansı’dan yapılan açıklamada, "İslam Devleti savaşçıları Salı günü patlayıcı yelekler ve cihazlar ile, İslam Devleti’ne karşı oluşturulan koalisyon üyelerinden Belçika’nın Başkenti Brüksel’de, havalimanı ve merkezi bir metro istasyonunu hedefleyen bir dizi bombalama gerçekleştirdi" denildi.
PATLAMAMIŞ İNTİHAR YELEĞİ BULUNDU
Belçika'nın başkenti Brüksel'de saldırıya uğrayan Zaventem Uluslararası Havalimanı'nda patlamamış intihar yeleği bulundu. Reuters'ın Belçika devlet televizyonu VTM'den aktardığı habere göre, polis Brüksel Üniversitesi'ndeki şüpheli paketi de kontrol ediyor.
OPERASYONLAR BAŞLADI
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki saldırıların ardından yetkililer, saldırıyla bağlantılı olduklarını düşündükleri kişilere yönelik operasyon başlattı. Polis şu ana kadar iki kişiyi gözaltına aldı.
Daily Mail'in haberine göre, gözaltılar Maelbeek'teki saldırının meydana geldiği metrodan yaklaşık bir buçuk kilometre uzaklıkta yapıldı. Polis ve özel harekat birlikleri, saldırı planladıklarından şüphelendikleri terör hücrelerini arıyor.
OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER
METRODA PATLAMA
Belçika'nın başkenti Brüksel'in Zaventem Havalimanı'nda meydana gelen ikiz patlamanın ardından Avrupa Birliği'ne ait kurumların bulunduğu bölgeye yakın Maelbeek metro istasyonunda patlama meydana geldi.
AB Komisyonu, çalışanlarını dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı. Brüksel'deki ulaştırma yetkilileri ise kentteki tüm metro istasyonlarının kapatıldığını açıkladı. Maelbeek, Brüksel'de Arap kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bir semt olarak biliniyor.
METRODA MAHSUR KALANLAR YÜRÜDÜ
Patlamanın ardından metroda mahsur kalanlar raylarda yürüyerek çıkış için diğer istasyona ulaştı.
PATLAMANIN GÖRÜNTÜSÜ
MİSİLLEME İÇİN YAPILDI İDDİASI
13 Kasım 2015'te meydana gelen ve 130 kişinin ölümüyle sonuçlanan Paris saldırılarını gerçekleştiren Salah Abdeslam, geçtiğimiz cuma günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de yakalanmıştı. Brüksel'deki havalimanı ve metro istasyonu saldırılarının Abdeslam'ın yakalanmasına karşılık gerçekleştirilen intikam saldırıların olabileceğinden şüpheleniliyor.
ONUN EVİNDE PLANLANDI
Salah Abdeslam’ın yakalanmadan önce saldırı planladığı ortaya çıktı. Abdeslam'ın sorgu sırasında Brüksel'de terör saldırısı düzenlemeyi planladığını kabul ettiği belirtildi
"BUGÜN ÜLKEMİZ İÇİN KARA BİR GÜN"
Belçika Başbakanı Charles Michel "Korktuğumuz başımıza geldi" dedi ve bugünün Belçika için "karanlık bir gün" olduğunu söyledi.
Vatandaşların her zamankinden daha sakin olmaları gerektiğini söyleyen Belçika Başbakanı dayanışma çağrısı yaptı:
"Zor zamanlardan geçiyoruz, ancak bu zorlukları birlik olarak atlatmalıyız
İNTERNET ERİŞİMİ BEDAVA
Belçika kriz masası daha hızlı iletişim sağlanması için ülkede internet erişiminin bedava olduğunu açıkladı ve telefon kullanmayın çağrısı yaptı.