02.07.2024 - 11:38 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) önde gelen gazetelerinden New York Times, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberde, Rusya'nın "insan dalgası" veya "kıyma makinesi" olarak bilinen stratejiyi kullanarak her gün 1.000'in üzerinde askerini Ukrayna'ya ölüme yolladığını yazdı. Rus yetkililer, cephede verilen büyük kayıplara karşın asker toplamada herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını söylüyor. ABD, İngiltere ve diğer Batılı istihbarat kurumlarının hazırladığı raporlara göre, Mayıs ayı boyunca her gün ortalama 1.000 Rus askerinin Ukrayna'da hayatını kaybettiği, ya da yaralanarak cephe gerisine çekildiği iddia edildi. İngiltere İstihbarat Servisi'ne (MI6) göre, Rusya savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana neredeyse her gün 1.200 kayıp verdi ve toplam ölü ya da yaralı sayısı 500.000'i aştı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ise, Haziran ayında yaptığı bir açıklamada Rus tarafının her gün 1.000 askerini ölüme yolladığını, toplam ölü ve yaralı sayısının 350.000 dolaylarında olduğunu belirtti.
Telegrahp gazetesinde çıkan haberlerde ise Rusya'nın geçtiğimiz Nisan ayında Ukrayna'ya gönderdiği ve dünyanın en ölümcül füze sistemlerinden biri olan ATACMS füzelerinin Rusya'nın eline geçtiğini yazdı. Rusya devlet medyası tarafından yayınlanan görüntülerde kar maskesi takan bir adamın bir depodaki masada oturup cihazı incelerken gösterildiği bir video yayınlandı. Ne Rus kanadı ne de Telegrahp, videonun ne zaman çekildiği konusunda bilgi sahibi değil ancak Rus uzmanlar, ele geçirilen füze sistemi sayesinde Rusya'nın hava savunma sistemlerinin daha da gelişeceğine inanıyor.
Emekli bir Rus albay olan Viktor Litovkin, çevrimiçi Lenta.ru haber portalına uzmanların füzenin zayıf noktalarını tespit ettiğini belirterek "Füzeyi vurması gereken karadan havaya füze sistemlerimizi yeniden yapılandırabiliriz ve bu füzeye karşı elektronik savaş sistemlerimizi yeniden yapılandırıp ince ayar yapabiliriz" ifadesini kullandı. Rusya'nın yayınladığı görüntülerde ise füze sistemini inceleyen uzman "Artık herhangi bir sır kalmadı" ifadesini kullanarak füzenin incelenmesinin tamamlandığını bildirdi.
ATACMS'nin yaklaşık 300 kilometrelik bir menzili bulunuyor ve komuta merkezlerini, savaş gemilerini ve hava üslerini devre dışı bırakabiliyor. Ukrayna kanadı şimdiye kadar birkaç kez Rus askerini hedef aldı ancak bu saldırılardan en dikkat çekeni Kırım'da bir plaja yönelik yapılan saldırıydı. Dört ATACMS füzesiyle gerçekleşen saldırıda 3 kişi öldü 120 kişi ise yaralandı. Dahası, Rusya lideri Putin Nisan ayında yaptığı açıklamada ABD'nin ATACMS füzelerini Kiev'e göndermesini "Bir başka hata" olarak nitelendirmişti. ATACMS füzeleri an itibariyle ABD dışında Türkiye, Yunanistan, Bahreyn, Romanya, Polonya, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında bulunuyor.