12.11.2024 - 16:18 | Son Güncellenme:
AFP
AFP'nin son dakika haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerika saati ile Salı günü öğleden sonra Brüksel'e acil bir ziyaret planladı. Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesinden sonra gerçekleşecek ziyaret Avrupa'daki müttefiklerle Ukrayna'ya verilebilecek desteğin artırılmasını masaya yatıracak.
ABD'nin seçilmiş başkanı Trump, seçim kampanyası süresince "Savaşı bir gün içinde bitireceğini" söylemişti.
Rusya Ukrayna savaşı 24 Şubat 2022'deki başlangıcından bu yana yeni bir aşamaya geçti. Ukraynalıların iki yaz mevsimi üst üste karşı taarruzlara imza atmasıyla savaş Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beklediğinden çetrefilli geçmeye başladı.
NATO: DAHA FAZLASINI YAPMALIYIZ
Rusya ve Ukrayna savaşı şiddetlenirken, NATO başkanı Mark Rutte Salı günü Batılı ülkeleri Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı mücadelesinde desteğini artırmaya çağırdı ve Kiev'in sadece "mücadelede tutulmaktan" daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesi öncesi "Ukrayna'yı mücadelede tutmaktan daha fazlasını yapmalıyız" ifadelerini kullanan Rutte, "Ukrayna'ya çatışmanın gidişatını değiştirmek için ihtiyaç duyduğu desteği sağlayarak (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve onun destekleyici ve otoriter dostları için bedeli artırmamız gerekiyor" dedi.
SAVAŞTA SON DURUM
Ukrayna da geçen yaz itibariyle yoğunlaştırdığı karşı taarruzunda bin kilometreyi bulan cephe hattında Rusların savunma duvarını deldi. Fakat Ukraynalıların Rusya'yı sarsan ve dünyayı şoke eden asıl kuvvetli saldırısı Ağustos 2024'te gerçekleşti. Binlerce Ukraynalı asker ve Ukrayna tankları Rusya sınırını geçerek Kursk şehrinde ilerlemeye başladı.
Bu sırada dikkatini bir süredir Ukrayna'nın doğusuna yoğunlaştıran Rusya, bu saldırıyı beklemiyordu. Saldırı aynı zamanda Rusya topraklarının 80 yıldır ilk kez işgal edilmesi anlamına geliyordu. Fakat saldırı ve karşı hamleler hala sürüyor. Ukrayna'nın doğusundaki bin kilometrelik cephe ile ayrılan bölge hala Rus kontrolünde.
Ukrayna'nın doğusundaki sanayi şehri Donetsk'te çatışmalar sürüyor. Rus birlikleri aylardır bölgede Ukrayna güçleri için önemli bir tedarik merkezi olan Pokrovsk şehrine doğru yavaş yavaş ilerliyor.
Hem Ukrayna, hem de ABD, 10 bin'den fazla Kuzey Kore askerinin Rusya'ya gönderildiğini söylerken, Güney Kore İstihbaratı (NSA) da bu bilgileri doğrulayan uydu görüntüleri yayınladı. Moskova yönetimi ise Sovyet döneminden beri yakın bir müttefik olan Kuzey Kore'den birliklerin Kursk'ta olduğunu ne doğruluyor ne de reddediyor.
50 BİN ASKER HAZIR
Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'den çarpıcı bir açıklama geldi. Zelenskiy, dün ulusa seslenişinde Ukrayna ordusunun Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Kursk sınırına 50 bin asker konuşlandırıldığını duyurdu. Zelenskiy ayrıca "her ne kadar Batılı müttefikler şüphe etse de Rusya'nın başından beri planının bu olduğunu" ekledi. Ukrayna cumhurbaşkanı, "Adamlarımız, işgal kuvvetlerinin 50 bin askerini geri püskürtmek için orada" şeklinde konuştu.
Öte yandan ABD'li kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Study of War verilerine göre Ukrayna Ağustos başında şoke eden saldırısını başlattığında Rusya'nın Kursk'ta sadece 11 bin askeri vardır. New York Times'ın bir haberine göre ise Moskova, askerlerini Moskova, askerlerini Ukrayna'dan çekmesine gerek kalmadan Kursk'taki birliklerini toplamayı başardı.
Gazete, Kuzey Kore birliklerinin de yaklaşan bir Rus karşı saldırısının parçası olarak Kursk'ta konuşlandırıldığını, Rusya'nın bu rakama Kuzey Kore'den gelen askerlerle ulaştığını bildirdi.