19.08.2023 - 15:16 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Geçtiğimiz hafta ABD Temsilciler Meclisi, Demokrat vekil Grace Meng’in önerisiyle 2024 savunma bütçesi taslağına “Ege Adaları başta olmak üzere Yunanistan’da yeni ABD üsleri kurulması için araştırma raporu yazılması” maddesini ekledi. Bu ekleme sonrası Yunan basını Ege'nin tam ortasında bulunan İskiri adası hakkında 'Ege'nin ortasında bir uçak gemisi' olarak nitelendirdi ve ABD'nin buraya olası bir üs kurmak için çalışmalara başladığını aktardı. Arka planda Yunan lobilerinin faaliyetleriyle ilerleyen gelişmede, ABD'nin bu küçük adayı tıpkı Dedeağaç ve Suda Üssü'ne benzer şekilde kullanacağı yazıldı.
Son derece erken bir tartışma olsa bile İskiri'nin geçmiş dönemlerde yoğun bir şekilde ABD varlığıyla gündeme geldiğini hatırlatan Yunan medyası 'Atina, İskiri'yi birkaç yıl önce ülkede bulunan Amerikan tesislerinin haritasına koymaya çalıştı ancak tasarı geri döndü' ifadesini kullandı. Salı günü yapılan benzer bir haberde Washington'un Dedeağaç limanındaki yoğunluk nedeniyle ikinci bir üssü tercih etmediğini hatırlatan To Vima o dönem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin kırmızı çizgide olduğunu belirtti.
Gün içerisinde Ta Nea'de yapılan haberde ise 'İskiri oyunları' isimli haber yayınlandı. Söz konusu haberde 'ABD'nin adada olası bir üs kurması Türkiye'yi nasıl etkiler?' sorusuna yanıt verildi.
Amerikalıların Suda ve İskiri'ye rağmen ilk önceliğinin Dedeağaç olduğunu belirten gazete, 2019'dan beri bu adanın bir üs olması için zaten çalışıldığını aktardı. Söz konusu çalışmaların Kongre'den geçmesi dahilinde ise Ta Nea, 'Ege'deki Lozan dengesi Türkiye aleyhine önemli ölçüde bozulabilir' dedi ve 'ABD'nin Suriye'deki Türk karşıtı davranışından daha fazlası Ege'de olabilir' diye ekledi.
İskiri'nin üs olup olmayacağı henüz kesin olmadığı için Yunan hükümetinin durumu izlediğini belirten Ta Nea, Yunan-Amerikan savunma işbirliğinin ABD'nin stratejik planlaması için ne kadar önemli olduğunu vurguladı. İskiri'nin ABD üssü olması durumunda Türkiye'ye karşı Atina'nın bir kartının daha olacağını aktaran gazete 2026 yılını işaret ediyor. Çünkü üssün Kongre'de kabul edilmesi sonrası bütün hazırlıkların tamamlanması yaklaşık 3 seneyi bulacak.
Analistlere göre Türkiye'nin Ege'deki iyi bilinen argümanı bağlamında (karasuları sorunu) ABD'den elbette bir şeyler talep edeceğini bildiriyor. Askeri uzmanlara göre ise bölgesel güç dengesi için Ankara'nın, Atina ve Washington ile diplomatik pazarlıklara oturacağı öne sürülüyor.