DünyaSiyasi belirsizlik!

Siyasi belirsizlik!

21.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Macron liderliğindeki ittifak, parlamento seçimlerini kazandı ancak çoğunluğu sağlayamadı. 30 yıl sonra ilk kez oluşan bu durumla siyasi bir belirsizliğe giren Fransa’da şimdi ne olacak?

Siyasi belirsizlik

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - Fransa’da genel seçimlerin ikinci turunda sandık çıkış anketlerine göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakının Ulusal Meclis’teki çoğunluğu sağlayamadı ve 245 sandalye ile yetinmek zorunda kaldı. Böylece hükümet, 30 yıldan bu yana ilk kez Ulusal Meclis’teki salt çoğunluğu elde edemedi. Salt çoğunluk için 289 sandalye gerekiyordu.
Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon’un liderliğindeki LFI, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Komünist Parti’den (PCF) oluşan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakının 131, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Cephe’nin 89 sandalye kazanması öngörülüyor. Seçimin bu tahminlere göre sonuçlanmasının, Fransa’da siyasi felç yaratması hatta seçimlerin tekrarlanmasına neden olacak bir siyasi belirsizlik dönemi başlatabileceği kaydediliyor.

Haberin Devamı

Macron ikinci tur öncesi yaptığı açıklamada, “Hiçbir şey dünyadaki düzensizliğe Fransız düzensizliğini eklemekten daha kötü olamaz” demişti.

Ortaklık zor

Macron, artık reformlarını geçirip geçiremeyeceğini bilmediği bir meclisle karşı karşıya. Muhalefette ortaklık arayabileceği tek parti ise Cumhuriyetçiler gibi görünüyor. İki oluşumun toplam sandalyeleri yeterli sayıya ulaşıyor ancak Cumhuriyetçilerden şimdiye kadar gelen sinyaller iş birliği konusunda hevesli olmadıklarını gösteriyor. Macron’u ilk bekleyen sınav ise emeklilik yaşıyla ilgili gerçekleştirmek istediği reform. Cumhuriyetçiler, Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 65’e yükseltilmesi gibi konularda Macron’la birlikte hareket edebilir ancak önemli sandalye sayısına ulaşan aşırı sol ve aşırı sağ buna ciddi direnç gösterecek. Kısacası, uzmanların dediği gibi “Fransa yönetmek için çok zor bir ülke olacak!”

Haberin Devamı

Başbakan tehlikede

Seçim sonuçlarının ortaya çıkmasıyla, Macron’un seçtiği Başbakan Elisabeth Borne üzerindeki baskı da arttı. Borne, durumun ilk kez yaşandığını belirtirken, “bunun ülke için bir risk olduğunu” savundu, “çalışır bir çoğunluk sağlamak için hemen görüşmelere başlayacağını” duyurdu.  Buna karşın Borne’a yönelik istifa çağrıları da başladı. Borne’un ofisi, RTL Radyo’ya yaptığı açıklamada, istifanın da masada bir seçenek olduğunu söyledi. Muhalefetteki “LFI” ise, Borne’un başbakanlığının meşru olmadığını savundu ve 5 Temmuz’da güven oylamasına gidilmesi için harekete geçildiğini duyurdu.  

Melenchon’a ne olacak?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Macron’a kaybeden, liderlik ettiği ittifakı önemli bir başarıya taşımasına rağmen seçimde ikinci olup başbakanlık şansını kaçıran ve bölgesinde aday olmayarak vekillik ihtimali de sona eren Jean-Luc Melenchon’un nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Siyasette 35 yılı deviren Melenchon, siyasi mücadelesini “farklı bir şekilde” ancak ‘son nefesine kadar’ sürdüreceğini ifade etti.

Siyasi belirsizlik

En büyük sürprizi o yaptı

Fransa’da parlamentoya seçimlerinin ikinci turu büyük sürprizlerle sonuçlanırken, sol ittifaktan aday olan temizlik görevlisi Rachel Keke, güçlü rakibini yenerek milletvekili seçildi. Sol ittifak NUPES’den milletvekili seçilen ve meslektaşlarını daha iyi ücret ve daha iyi koşullarda çalışma için mücadeleye yönlendiren Keke, geçimini bir otelde temizlik yaparak sağlıyordu. Afrika kökenli olan 48 yaşındaki Keke, daha önce de meslektaşlarıyla beraber Fransız tarihinin en uzun otel grevlerinden birine öncülük etmiş.