20.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
Ukrayna kriziyle ilgili oldukça kritik günlere girildi. Ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgelerden gelen haberler, olası bir Rus işgali konusunda endişeleri artırıyor.
Tartışmaların odağındaki Donbas bölgesinde yer alan ve ayrılıkçıların kontrolünde olan iki kentten de olağanüstü hal ilan (OHAL) edildiği yönünde açıklamalar yapıldı. Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde olan ve bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk kentlerinde dün itibarıyla OHAL ilan edildi. Kararname ile 18-50 yaşlarındaki erkeklerin bu kentlerden ayrılmaları yasaklandı.
Bununla birlikte özellikle Donetsk kentinde dün patlama sesleri duyuldu. Ayrılıkçılar, Ukrayna ordusunun bölgeye saldırı düzenlediğini öne sürüyor. Bölgede yaşayanların Rusya'nın Rostov bölgesine tahliyesi devam ediyor. Rostov bölgesinde de acil durum ilan edilirken, bölgeye gelenlerin sayısının 10 bini aştığı açıklandı. Ayrılıkçılara göre 700 bin kişi Rusya'ya tahliye edilecek.
İKİ ASKER ÖLDÜ
Öte yandan Ukrayna yönetimi ise Donbas'taki ayrılıkçıların saldırılarında iki askerin öldüğünü dört askerin ise yaralandığını duyurdu. Ukrayna iki askerinin, Rusya yanlısı ayrılıkçıların top ateşinde öldüğünü açıkladı. Bu, haftalardır süren gerilimde Ukrayna ordusunun açıkladığı ilk asker ölümü.
Batılı güçler Rusya'nın sahte bir kriz yaratarak, Ukrayna işgaline bahane bulmaya çalıştığını savunuyor. ABD'li yetkililer Rusya'nın Ukrayna'ya bir müdahaleyi "meşru" göstermeye çalışmak için Donbas'ta "sahte bayrak" operasyonları düzenleyebileceğini ifade etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu hafta Kiev'in Donbas'ta "soykırım yapmaya çalıştığını" iddia etmişti.
‘RUSLAR SALDIRI POZİSYONUNDA!’
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna sınırı yakınındaki Rus askeri birliklerinin “açılmaya başladığını” ve “saldırıya hazır” hale geldiğini belirtti. Austin, “Rus askerleri bir saldırı düzenleyebilecek şekilde doğru pozisyonlara geçiyor” dedi. Bir Rus saldırısının hala kaçınılmaz olmadığını belirten Austin, “Devlet Başkanı Putin başka bir yol seçebilir” dedi.
Donbas bölgesinden Rusya’ya tahliyeler sürüyor.
PUTİN TATBİKATI BAŞLATTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, stratejik nükleer füze kuvvetlerinin yer aldığı geniş kapsamlı tatbikatı dün başlattı. Putin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile birlikte tatbikatı Kremlin Sarayı’ndaki durum merkezinden izledi. Tatbikatlar sırasında denizde ve karada konuşlu hedefleri vurmak için balistik ve seyir füzeleri fırlatmaları gerçekleştirildi. Putin ayrıca yedekte bulunan askerlikle yükümlü vatandaşların eğitime alınması için karar imzaladı.
Rusya’nın stratejik nükleer güçleri iki senedir bilinen bir tatbikat gerçekleştirmemişti. Şimdiyse bu tatbikatlar, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin çok yüksek olduğu bir dönemde gerçekleştiriliyor. Ancak Rusya savunma yetkilileri, söz konusu tatbikatların önceden planlandığını kaydediyor.
‘BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ YAPTIRIMLARA HAZIRIZ’
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “ABD ve müttefikler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde önemli ve benzeri görülmemiş ekonomik yaptırımlar uygulayamaya hazırdır. Yaptırımlar hızlı, şiddetli ve birleşik olacaktır. Bu kapsamlı ve koordineli tedbirlerin uygulanması, sorumlu tutulması gerekenlere büyük zarar verecektir. Ekonomik tedbirlerle de durmayacağız. Doğu kanadındaki NATO müttefiklerimizi daha da güçlendireceğiz” dedi. Harris ayrıca “ABD kuvvetleri, Ukrayna içinde savaşmayacak ancak NATO topraklarının her karışını savunacaktır. ABD, Ukrayna halkını desteklemeye devam edecektir” dedi.
ZELENSKİY: NATO BİZE AÇIK YANIT VERMELİ
Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “NATO üyelik konusunda bize açık yanıt vermeli. Ukrayna’yı isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalılar” dedi. Rusya’nın Kırım’ı tekrar geri almayı istediği iddialarına cevap veren Zelenskiy, “NATO’nun kurucu sözleşmesinin 5. maddesini dile getirmemiz önemli. Normandiya formatı ve Minsk anlaşması burada çok önemli” ifadelerini kullandı. Zelenskiy, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik diplomasi çağrısına devam ederek “Avrupa’daki güvenlik sorunlarını ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri arasında zirve düzenlenmesini teklif ediyorum” dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, olası bir savaşın ‘felaket’ olacağını kaydetti. Kremlin’i uluslararası kuralları değiştirmeye çalışmakla suçlayan Avrupa Birliği ve NATO ise, birlik mesajı verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Eğer Kremlin’in hedefi sınırlarında daha az NATO görmekse, daha fazla NATO görecektir” dedi.