DünyaŞampiyonun sırrı matematikçi Ono

Şampiyonun sırrı matematikçi Ono 

04.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’li milli yüzücülere, Virginia Üniversitesi’nden matematik profesörü Ken Ono danışmanlık yapıyor.

Şampiyonun sırrı matematikçi Ono

Ono, her yüzücüyü bir matematik problemi gibi analiz ederek sporculara yol gösteriyor. 2024 Paris Olimpiyatları’nda da ABD’li milli yüzücülere yaptığı hesaplarla taktikler verdi. Paris Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Kate Douglass da ünlü matematikçiyle çalışıyor. Söz konusu yüzücülerin çoğunun Ono’nun hesapları sayesinde hızlarını artırarak yarışmalarda başarılı oldukları belirtiliyor. Üniversitenin yüzme takımındaki öğrencilerle yıllarca çalıştıktan sonra profesyonel sporculara danışmanlık yapan Ono, havuzda vücudun ince hareketlerini izlemek için teknikler geliştirdi.

Haberin Devamı

Saniyenin kesirleri

Prof. Ono, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün spor uzmanlarından Jerry Lu ile iş birliği yaparak sporcuların 3 boyutlu modellerini oluşturdu ve her harekette saniyenin değerli kesirlerini kısaltabilecek küçük değişiklikler önerdi. Ono, “Nature” dergisine verdiği röportajda, “Yüzücülerin verimli yüzmelerine hassas eğitimle destek oluyoruz. Performanslarını artırmak için bilimsel olarak çıkarılmış fırsat hedeflerini belirliyoruz” dedi.

‘Yüzmede önemli mühendislik var’

Sayı teorisinde uzmanlaşmış bir profesör olan ve Paris Olimpiyatları için ABD’li yüzücülere danışmanlık yapan Ken Ono şunları söyledi: “Ben bu danışmanlıktan zengin olmuyorum, para istemiyorum, amacım bilimin yüzme de dahil her alanda oynadığı önemli rolü kanıtlamak. ABD Olimpiyat Takımı etkinliklerine davet edilmek, çalışmanın meyvesini madalyalarla görmek heyecan verici.”

Haberin Devamı

Şampiyonun sırrı matematikçi Ono

Olimpiyat oyunlarını evde denemeyin

Fizyoterapistler ve spor hekimleri, olimpiyat sporcularının başarılarının evlerde denenmemesi için uyarıda bulundu. Uzmanlar, insanların uygun eğitim almadan olimpiyat oyunlarını denemeye kalkmasının ciddi yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. Jimnastikçi Simone Biles, BMX sürücüsü Kieran Reilly veya dalgıç Tom Daley’den ilham alan kişilerin, ters takla atmaya kalkmasının, havada iki ayağını pedaldan çekmeye çalışmasının veya 10 metrelik platformdan el üstü dalış yapmayı denemesinin hayatlarına mal olabileceği bildirildi. Hiçbir spor eğitimi olmayan kişilerin küvette senkronize yüzmeye çalışırken kanepede jimnastik yapmaya çabalarken çektikleri videoları sosyal medyada paylaşması endişe yarattı.