DünyaŞam’dan ilk sefer Halep’e! Esad, buradan mı kaçtı?

Şam’dan ilk sefer Halep’e! Esad, buradan mı kaçtı?

17.12.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından uzun süredir kapalı bulunan Şam Uluslararası Havalimanı, 18 Aralık’tan itibaren yeniden hizmet vermeye başlayacak.

Şam’dan ilk sefer Halep’e Esad, buradan mı kaçtı

Uğur YILDIRIM - Hummalı temizlik ve bakım çalışmalarının sürdüğü Şam Uluslararası Havalimanı’nda, uçakların gövdesindeki rejim bayrağı da muhaliflerin bayrağıyla değiştiriliyor.

Haberin Devamı

Şam Havalimanı’ndan yarın gerçekleşecek ilk uçuşun Halep’e düzenleneceği söyleyen yetkililer, “Suriye Havayolları’nın 8’i Airbus A320-20 olmak üzere 12 uçaklık filosu bulunuyor. İsrail’in saldırıları yüzünden havalimanı uzun süredir kapalıydı. Ülkenin en büyük havalimanını en kısa sürede açacağız. Suriye hava sahasını da uluslararası uçuşlara açacağız” dedi.

Şam’dan ilk sefer Halep’e Esad, buradan mı kaçtı

İDDİAYA YALANLAMA

Bu arada İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman’ın, Beşar Esad ve ailesinin, Şam Uluslararası Havalimanı üzerinden ülkeyi terkettiği yönündeki iddialar, gerek havalimanı müdürü gerekse de Esad’ın kendisi tarafından yalanlandı. Abdulrahman, havalimanının VIP giriş kapısı önündeki zırhlı aracın da Esad’ın buraya gelirken kullandığı araç olduğunu öne sürmüştü. Havalimanının kontrolünü sağlayan muhalifler, alanın içinde bulunan iki katlı özel yapıların, genelde Esad ve ailesi tarafından kullanıldığını söylüyor. Lüks binada özel mobilyalar, yatak ve dinlenme odaları, toplantı salonları ve mutfak bulunuyor.

Haberin Devamı

Şam’dan ilk sefer Halep’e Esad, buradan mı kaçtı

İŞTE SURİYE'DEKİ SON GELİŞMELER

İsrail’in Suriye’de Beşar Esad rejiminin devrilmesi sonrası bu ülkeye yönelik saldırıları devam ederken, Golan bölgesi konusunda atılan siyasi adımlar tepki çekiyor.

İsrail, işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki nüfusu iki katına çıkarmayı öngören bir düzenlemeyi kabul etmişti. Konuyla ilgili konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Golan’ı güçlendirmek İsrail Devleti’ni güçlendirmektir ve bu özellikle şu anda çok önemlidir. Burayı elimizde tutmaya, yeşertmeye ve buraya yerleşmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Golan Tepeleri’nde 30’dan fazla İsrail yerleşimi bulunuyor ve bu yerleşimlerde yaklaşık 20.000 kişi yaşıyor. Plan İsrail’in 1981’de ilhak ettiği bölge için geçerli olup Esad’ın devrilmesinden bu yana alınan toprakları kapsamıyor.

TÜRKİYE’DEN DE KINAMA

Netanyahu, ulusa sesleniş konuşmasında, 1 yıl kadar önce Ortadoğu’yu değiştireceklerini söylediklerini ve bunu yaptıklarını vurgulayarak “Ortadoğu’nun yüzünü değiştireceğiz ve gerçekten de bunu yapıyoruz. Suriye aynı Suriye değil. Lübnan aynı Lübnan değil. Gazze aynı Gazze değil. Ve eksenin başı İran aynı İran değil, o da bizim kolumuzun gücünü hissetti” ifadelerini kullandı. Netanyahu, İsrail’in Suriye ile bir çatışma arayışında olmadığını da ifade etti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İsrail’in Golan konusundaki adımı Arap ülkeleri tarafından kınandı. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise, “İsrail’in, 1967 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nde yasadışı yerleşimleri genişletme kararı almasını şiddetle kınıyoruz. Söz konusu karar, İsrail’in işgal yoluyla sınırlarını büyütme hedefinin yeni bir aşamasıdır” denildi.

DEPREM YARATTI

Öte yandan İsrail’in Suriye topraklarında gerçekleştirdiği hava saldırıları devam ediyor. İsrail’e ait savaş uçakları, Suriye’nin Lazkiye ve Tartus illerinde çok sayıda askeri noktaya hava saldırıları düzenledi. Lazkiye ve Tartus’taki, 32. Hava Savunma Alayı, 107. Askeri Karargah ile Hıreysun, Harab, Mıserhin ve Ballutiyye köylerindeki askeri karargahlara ve mühimmat depolarına saldırılar yapıldı. Tartus’ta yer alan Hıreysun köyüne düzenlenen saldırıda şiddetli patlamalar meydana geldi. Tartus’taki saldırının bölgede 3.0 şiddetinde deprem yarattığı açıklandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail’in Suriye’deki son hava saldırılarının 2012’den bu yana “en şiddetli” saldırılar olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Şam’dan ilk sefer Halep’e Esad, buradan mı kaçtı

DİPLOMATİK TEMASLAR BAŞLADI

Suriye’deki yeni yönetim ile uluslararası kurumların diplomatik temasları başladı. Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed El Golani, takma adını bıraktı ve artık yasal adı olan Ahmed Hüseyin El Şara’yı kullanıyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, HTŞ lideri El Şara ile Suriye’deki son gelişmeleri ele aldı. Heyeti ile birlikte Esad rejiminin işkence merkezi olarak bilinen Sednaya Hapishanesi’nde incelemelerde bulunan Pedersen, hapishanede kalanların yakınları ve aileleri ile sohbet etti.

Öte yandan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye ile ilgili açıklamasında, AB Dışişleri Bakanlarının Suriye’nin yeni liderliğiyle nasıl ve hangi düzeyde ilişki kurulacağını görüşeceklerini kaydederken, “Bizim için mesele sadece sözler değil, aynı zamanda eylemlerin de doğru yönde ilerlediğini görmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Şam’dan ilk sefer Halep’e Esad, buradan mı kaçtı

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, işkence merkezi olarak bilinen Sednaya Hapishanesi’nde incelemelerde bulunduktan sonra oradan ayrılırken, hapishanede kalan yakınını bulamayan bir kadın konvoya ayakkabı fırlattı. 

Şam’dan ilk sefer Halep’e Esad, buradan mı kaçtı

ESAD’DAN İLK AÇIKLAMA: PLANLI DEĞİLDİ

Beşar Esad, Suriye’den kaçışının ardından ilk kez açıklama yaptı. Suriye Devlet Başkanlığı’nın resmi Telegram kanalından paylaşılan mesajda Esad, “Suriye’den ayrılışım bazılarının iddia ettiği gibi planlı değildi ve çatışmaların son saatlerinde gerçekleşmedi. Tam tersine 8 Aralık Pazar günü sabahın erken saatlerine kadar Şam’da kaldım ve devlet başkanlığı görevimi sürdürdüm” dedi. Esad, “Mücadeleyi sürdürme niyetindeydim, ancak devlet teröristlerin eline geçtiğinde oradaki her mevki anlamını yitiriyor” ifadelerini kullandı. Esad operasyonları izlemek üzere Lazkiye’deki Rus üssüne gittiğini, bulunduğu üssün de İHA saldırılarına maruz kalması üzerine Moskova’nın tahliye programı başlattığını öne sürdü.

Şam’dan ilk sefer Halep’e Esad, buradan mı kaçtı

2 TON PARA!

Öte yandan “Financial Times” gazetesinin haberine göre, Esad, iki yıllık bir sürede Rusya’ya toplam 252 milyon dolarlık transfer yaptı. Gazetenin ulaştığı raporlara göre, Esad 2018 ve 2019 yılları arası Moskova’daki Vnukova havalimanına iki tonluk euronun yanı sıra dolar cinsinden nakit para akışı gerçekleştirdi ve bunlar 21 uçakla taşındı.