23.02.2017 - 13:31 | Son Güncellenme:
Rusya'nın yanı sıra Belarus ve Kırgızistan'da bugün, Sovyetler Birliği ordusunun (Kızıl Ordu) 1918'de askere alımı ilk kez başlatması nedeniyle 'Vatan Savunucuları Günü' olarak kutlanıyor. 'Erkekler Günü' olarak da anılan etkinlikler kapsamında kadınlar sevgililerine, erkek arkadaşlarına, eşlerine ve meslektaşlarına hediyeler veriyor.
Ekim Devrimi'nin ardından gerçekleşen asker alımı Rusya'da resmi bayram. Ülke çapında hava ifişek gösterileri ve konserler düzenleniyor.
Her yıl olduğu gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yıl da Moskova'da Kremlin duvarı dışında yer alan Meçhul Asker Anıtı'na çiçek bıraktı. Putin'in yanında Başbakan Dimitry Medvedev de vardı.
Putin ayrıca uçak gemisi Amiral Kuznetsov'un başını çektiği ve Suriye'de görev yapan donanma grubunun mürettebatıyla bir araya gelerek, çok sayıda etkinliğe katılacak.
?Rusya'da 1917'de gerçekleşen Ekim Devrimi'nin ardından 28 Ocak 1918'de Halk Komiserleri Konseyi (Sovnarkom) Kızıl Ordu'nun kurulmasına yönelik bir kararname imzaladı.
22 Şubat'ta Sovnarkom'un ülkenin tehlikede olduğunu duyurmasının ardından, 23 Şubat'ta da Moskova, St. Petersburg ve birçok kentten gönüllüler asker olarak Kızıl Ordu'ya girdi.
Bayram ilk kez 1922'de Kızıl Ordu ve Kızıl Donanma'nın ilk oluşumunun 4. yıldönümü olması vesilesiyle kutlandı. Ülkede devrim karşıtı Beyaz Ordu ile gerçekleşen iç savaşı Kızıl Ordu kazanmış ve Sovyet Silahlı Kuvvetleri'nin çekirdeği haline gelmişti.
?Rusya'da 23 Şubat, 1922-1948 yıllarında Kızıl Ordu Günü olarak kutlandı. Bayramın adı sonraları değişti ve 1949-1991 yılları arasında ise Sovyet Ordusu Günü olarak kutlandı.
23 Şubat ayrıca 1918'de Sovyet güçlerinin, Alman güçlerini Narva ve Pskov bölgelerinden püskürttüğü gün olarak da biliniyor.
Jülyen takvimine göre 23 Şubat 1917'de, Çar 2. Nikolay yönetimindeki Rusya İmparatorluğu döneminde derinleşen ekonomik sorunlar nedeniyle Petrograd'da halk gösterileri başlamış ve on binlerce kişi bu gösteriye katılmıştı.
Bu olaylar daha sonra Çar'ın tahtını bırakmasıyla ve Geçici Hükümet'in kurulmasıyla sonuçlanmış, Geçici Hükümet de 25 Ekim (7 Kasım) Ekim Devrimi ile son bulmuştu.
Kaynak: Sputnik