DünyaRusya: Kremlin saldırısını ABD planladı

Rusya: Kremlin saldırısını ABD planladı

04.05.2023 - 13:10 | Son Güncellenme:

Kamikaze insansız hava araçlarının başrolü kaptığı savaşta hem Ukrayna hem de Rusya şehirlerinde arka arkaya patlamalar yaşanıyor. Kremlin sözcüsü Peskov ise, Washington'a ateş püskürdü.

Rusya: Kremlin saldırısını ABD planladı

Kremlin'in üstünde infilak eden insansız hava araçlarıyla bir kez daha dünya gündeminin en tepesine yerleşen Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde, bugün yeni saldırı haberleri geliyor. Yanı sıra Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Lahey'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Rus ordusu, Kremlin'deki soru işaretleri barındıran vakanın ardından Çarşamba gecesi Ukrayna şehirlerine kamikaze drone'larla misillimede bulundu. Ukraynalılar, Rusya'nın gönderdiği 24 adet İran üretimi Şahid-136 kamikaze insansız aracından 18'inin havada imha edildiğini duyurdu.

Başkent Kiev semalarında görülen tüm Rus droneları vuruldu, enkaz parçaları üç ayrı semte düştü. Shevchenkovsky, Podolsky ve Pechersky semtlerinde park etmiş otomobiller ve yolların üstünde enkaz parçaları görüldü. BBC, Ukrayna başkentinin son dört günde üçüncü kez hedef alındığını bildiriyor.

Kiev'in yanı sıra Karadeniz kıyısındaki stratejik liman kenti Odesa da Rusların hedefindeydi. Yerel yetkililer, Rusların Odesa'ya 15 kamikaze drone'la saldırdığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Rusya tarafında ise bir kez daha petrol rafinerilerinde patlamalar gerçekleşti. Karadeniz kıyısındaki Krasnodar bölgesinde yer alan Ilsky ilçesindeki bir petrol rafinerisi alev alev yandı.

Rostov'daki Kiselevka köyü yakınlarında bulunan bir rafineriye de bir insansız hava aracı çarptı. Rostov Valisi, saldırı sonrasında rafinerinin patladığını ve yangın çıktığını söyledi.

Ilsky ve Kiselevka'daki patlamalar, birkaç gün önce Kırım'daki devasa petrol depoları ile Çarşamba günü Volna'daki petrol deposunu vuran insansız hava aracı saldırılarını izliyor.

Kasım 2022'de savaştaki en acı kararı verip Herson'dan işgal kuvvetlerini geri çeken Rusya, Kırım'ın kuzeyindeki şehri Çarşamba günü bombardımana tuttu. Bir süpermarket ve tren istasyonunun da hedef alındığı saldırılarda 21 kişi hayatını kaybetti.

Rusya: Kremlin saldırısını ABD planladı

DOĞRUDAN ADRES VERDİ

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, bugün yaptığı açıklamada Moskova'ya göre Vladimir Putin'i hedef alan drone saldırısının arkasında ABD olduğunu savundu. "Benzer saldırılara Kiev'de değil Washington'da karar veriliyor. Kiev yalnızca söyleneni hayata geçiriyor" diyen Peskov'un sözleri, söz konusu vakaya ilişkin Moskova'nın Washington'ı doğrudan suçladığı ilk açıklama niteliği taşıyor.

BEYAZ SARAY'DAN JET YANIT

Kremlin'e yanıt veren Beyaz Saray ise, Rusya'nın yalan söylediğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Bununla hiçbir ilgimiz yok. Peskov yalnızca yalan söylüyor, saf ve basit" dedi.

Haberin Devamı

Rus televizyonları ise, saldırıdan sonra ilk kez Kremlin'de görülen Vladimir Putin'i ekrana getirdi.

Ukrayna lideri Zelenskiy ise, Kremlin Sarayı'nın çatısında infilak eden drone saldırılarıyla ülkesinin ilgisi olmadığını söyledi. Ukraynalılar Kremlin'in bir 'false flag-sahte bayrak' operasyonu yürüttüğünü belirtirken, BBC Russia cevapsız kalan soruları gündeme taşıdı. İlk dikkat çeken detay, Kremlin semalarında infilak eden insansız hava araçlarının yarım gün sonra açıklanması.

Rusya: Kremlin saldırısını ABD planladı

Olayın görüntüleri ilk kez, Yakimanka ve Zamoskvorechye semtleri için yayın yapan bir kanalda gece yarısı yayımlandı. Görüntünün kayda alındığı yer, Serafimovicha Caddesi'nde bir binaydı. Ancak Kremlin'de yaşananların Moskova'nın geri kalanında hiç konuşulmaması göze çarpıyor. Saldırıya rağmen Kremlin Müzesi açıktı ve sarayın yanındaki Alexander Garden'a (Alexander Bahçesi) erişim vardı.

Haberin Devamı

Dahası, Serafimovicha Caddesi sakinlerinden biri, gece veya sabah saatlerinde hiçbir acil durum belirtisi görmediğini söyledi. Moskova sakini, olayı televizyondaki haberlerden öğrendiğini de ekledi.

Rusya: Kremlin saldırısını ABD planladı

Ortaya çıkan tüm kayıtlar incelendiğinde, Kremlin'in sembolü Spasskaya Kulesi'ndeki çanların farklı dakikalar gösterdiği açıkça görünüyor. İlk saldırının gece yarısı yerel saatle 02.30'da gerçekleştiği, yaklaşık 15 dakika sonra bir başka drone'nun Kremlin'e farklı bir yönden yaklaştığı dikkat çekiyor. Kızıl Meydan üstünden geçen ikinci insansız hava aracı Kremlin'in çatısında infilak etti ancak yayımlanan yeni görüntülerde çatıda bir hasar göze çarpmıyor.

MEDVEDEV: ZELENSKIY KİEV'DE ÖLDÜRÜLMELİ

Ukrayna işgalinin başından beri Moskova'dan en şahin çıkışları yapan isim olan Rusya'nın bir önceki lideri ve Putin'in yakın dostu Dmitriy Medvedev, fırsatı kaçırmadı ve yine sahne aldı. Halihazırda resmi unvanı Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan Medvedev, Ukrayna lideri Zelenskiy ile yanındaki grubun fiziksel olarak tasviye edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Zelenskiy'nin Ukrayna'nın başkenti Kiev'de öldürülmesi çağrısı yapan Medvedev, geçtiğimiz aylarda Batılı ülkeleri defalarca bir nükleer savaşla tehdit etti.

LAHEY'DEN DÜNYAYA SESLENDİ

Bugün Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (ICC) ziyaret eden Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, İngilizce yaptığı konuşmada ülkesine ve 'özgürlüğe değer vererek zorbalığa tolerans göstermeyen' insanlara ilgileri ve saygıları için minnettarlığını ifade etti.

Zelensky, Putin'in 'uluslararası hukukun başkentinde suç teşkil eden eylemlerden dolayı cezalandırılmayı hak eden kişi' olduğunu kaydedip "Kazandığımızda bunun olacağını göreceğimize eminim" dedi.

Ukrayna lideri ayrıca, savaşın 'silah gücüyle' kazanıldığını belirtip Hollanda'ya silah desteğinden ötürü teşekkürlerini sundu.

İşgalin ikinci ayında, Nisan 2022'de başkent Kiev yakınlarındaki Buça'da Ruslar tarafından işlenen savaş suçlarına da değinen Zelenskiy, "Adaletin çarklarının yavaş yavaş döndüğü burada hissediliyor" diye konuştu.

Ukrayna lideri konuşmasını bitirirken, salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.