DünyaRusya’dan bu kez ilginç iddia

Rusya’dan bu kez ilginç iddia

20.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye’de Doğu Guta’nın Duma semtinde gerçekleştirildiği belirtilen kimyasal saldırıyla ilgili Rus, ABD’li ve İngiliz yetkililerin karşılıklı suçlamaları devam ediyor. Rejim güçleriyse başkent Şam’ın çevresindeki diğer noktalara yoğunlaştı.

Rusya’dan bu kez ilginç iddia

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye düzenlediği saldırının ana amacının mililitanlara soluk aldırmak olduğunu söylerken, Ceyş-ül İslam militanlarının Duma’dan tahliyesinde sona gelindiğini de ifade etti. Zaharova bununla birlikte Duma’da Alman menşeili klor dolu konteynerlere ve İngiltere’nin Salisbury kentinde üretilmiş sis bombalarına rastlandığını iddia ederken, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanlarının bölgede çalışmalara başladığını belirtti. Rusya’nın Salisbury kentini özellikle belirtmesi dikkat çekti. Nitekim eski Rus ajan Skripal ve kızı, bu kentte kimyasal saldırıya uğramış, İngiltere bunun arkasında Rusya olduğunu öne sürmüştü.

Haberin Devamı

Bu arada Belçika’da üç şirkete, 2014-2016 yılları arasında Suriye’ye sarin gazı yapımında da kullanılabilen “İzopropanol” adlı kimyasal madde sattıkları gerekçesiyle dava açıldığı bildiriliyor. Ülkenin Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt, 15 Mayıs’ta başlayacak davada, şirketlerin Esad rejimine uygulanan ambargolara rağmen bu ürünleri nasıl yasadışı yollardan ihraç ettiklerinin araştırılacağını söyledi. 2014 yılının Mayıs ayında ulusylararası anlaşma uyarınca ciddi miktarda İzopropanol maddesini imha eden Şam rejimi, buna rağmen ülkedeki pek çok saldırıda “sarin” kullanmakla suçlanmıştı. Söz konusu şirketlerin, İzopropanol ile birlikte bazı maddeleri, bu tarihten sonra Suriye’ye gönderdiği öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Patlamayan füzeler Rusların elinde

Suriyeli askerlerin, ABD’nin İngiltere ve Fransa’yla birlikte düzenlediği saldırıda fırlattığı ancak infilak etmeyen 2 cruise füzesini uçakla Rusya’ya gönderdiği belirtildi. Sputnik’in haberine göre, Rus uzmanlar, ABD’ye ait füzelerin üzerinde çalışarak Batı’da bu alandaki son geliştirmeleri öğrenebilecek. İsmi açıklanmayan Suriyeli kaynağa göre füzeler iyi durumda.

Yeni hedef Yarmuk

Öte yandan rejim güçleri Duma’da kontrolü tamamen ele geçirdikten sonra ülkenin merkezinde yer alan, muhaliflerin ve terör örgütü DAEŞ’in elindeki diğer noktalara yoğunlaşmaya başladı. Suriye devlet televizyonu, son olarak başkent Şam’ın kuzeyindeki Dumayr kasabasından muhaliflerin tahliye edildiği görüntüleri yayınladı. Dumayr kasabasından yaklaşık 5 bin kişinin tahliye edildiği belirtiliyor. Son dönemde bölgede çatışma olmasa da Dumayr’ın rejim kontrolüne geçmesi, bölgenin Şam-Bağdat karayoluna hakim olması sebebiyle önem taşıyor. Doğu Kalamun’da da muhaliflerin Rusya’nın aracılığıyla Suriye rejimiyle tahliye konusunda anlaştığı ifade ediliyor.

Bununla birlikte Suriye basınında, rejim güçlerinin Şam’ın güneyindeki Yarmuk mülteci kampında bulunan terör örgütü DAEŞ üyelerine bölgeden çekilmeleri için 48 saat süre tanıdığı yönünde haberler yer aldı. DAEŞ militanlarının bu öneriyi kabul etmemesi durumunda ordunun bölgeye büyük bir operasyon başlatacağı ifade ediliyor. Yarmuk mülteci kampında bulunan çoğu Filistinlinin bölgeyi terk ettiği bilinse de, bölgede halen binlerce sivilin bulunduğu tahmin ediliyor. Bölgeden gelen haberler rejim güçlerinin DAEŞ hedeflerine karşı şimdiden top atışına başladığı yönünde.

Yazarlar