27.02.2022 - 19:11 | Son Güncellenme:
İHA
NATO’nun Ukrayna'ya destek olmak ve doğu ülkelerindeki varlığını güçlendirmek için yeni adımlar atmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rusya’nın caydırıcı kuvvetlerini özel savaş durumuna geçirmesi talimatını vermişti. Putin’in kararının ardından ABD basınına konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Putin’in kararını “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirerek, Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırgan tavrının devam ettiğini aktardı.
Stoltenberg, "Bu tehlikeli bir söylem. Bu sorumsuzca bir davranış” ifadelerini kullanarak, Putin’in bu kararının Ukrayna’ya karşı yürüttüğü işgal ve sahada yaptıklarıyla birleştirildiğini durumun ciddiyetinin arttığını açıkladı.
BEYAZ SARAY'DAN TEPKİ
Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın caydırıcı kuvvetlerini özel savaş durumuna geçirmesi talimatını "sebepsiz bir kışkırtma ve üretilmiş tehditler" olarak nitelendirdi.
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın 4’üncü gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun Ukrayna'ya destek olmak ve doğu ülkelerindeki varlığını güçlendirmek için yeni adımlar atmasının ardından Rusya’nın caydırıcı kuvvetlerini özel savaş durumuna geçirmesi talimatını verdi. Putin'in kararının ardından Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı açıklamada, Putin'in kararını "sebepsiz bir kışkırtma ve üretilmiş tehditler" olarak nitelendirerek, "Bu, gerçekten de, bu çatışma boyunca Başkan Putin'den gördüğümüz saldırganlığı haklı çıkarmak için sebepsiz kışkırtma ve var olmayan tehditler üretme modelinin bir parçasıdır” dedi. Psaki, “Küresel toplum ve ABD halkı, buna bu prizmadan bakmalıdır. Bunların hepsi Başkan Putin'in oluşturduğu bir kalıp ve bunun için ayağa kalkacağız. Kendimizi savunma yeteneğimiz var, ancak burada gördüklerimizi Başkan Putin'e de dile getirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Psaki, Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım yapılması konusunda da, ABD'nin daha fazla insani, ekonomik ve savunma amaçlı askeri malzeme göndermeye hazır olduğunu açıkladı.
"Dün açıkladığımız yaptırımların Rusya'yı İran'la eşit hale getirdi”
Rusya'ya uygulanan yaptırımlara da dikkat çeken Psaki, "Dün açıkladığımız yaptırımların Rusya'yı İran'la eşit hale getirdiğini, küresel topluluktan ve bankacılık sisteminden koptuğunu belirtmek isterim. Mevcut çatışmanın, ABD'nin yerel enerji arzını güçlendirmesi, petrol ve gazın ötesinde çeşitlendirmesi gerektiğini gösterdiğine inanıyorum" dedi. Psaki, ABD'nin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yakın temas halinde olduğunu da söyleyerek, "Zelenskiy, Putin'in ve Rus liderliğinin işgaline karşı cesurca ayakta duruyor. Onunla yakın temas halinde kalacağız" ifadelerini kullandı.
NATO DESTEĞİ ARTIRIYOR
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 4’üncü güne girdi. NATO tarafından yapılan yazılı açıklamada, “NATO Müttefikleri, Rusya'nın geniş çaplı işgaline karşı kendisini savunmaya devam eden Ukrayna'ya siyasi ve pratik desteğini artırıyor. Binlerce tanksavar, yüzlerce hava savunma füzesi ve binlerce küçük silah ve mühimmat stoğu Ukrayna'ya gönderiliyor. Müttefikler ayrıca, Ukrayna güçlerine yardım etmek için tıbbi malzeme de dahil olmak üzere milyonlarca euro değerinde mali yardım ve insani yardım sağlıyor” denildi.
Açıklamada, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Birleşik Krallık ve ABD’nin Ukrayna’ya halihazırda önemli miktarda askeri sevkiyat yaptığı ifade edilerek, Ukrayna’nın NATO müttefiklerinden Javelin füzeleri ve uçaksavar füzeleri de dahil olmak üzere kritik silahların yanı sıra milyonlarca avroluk mali yardım aldığı aktarıldı.
Açıklamada ayrıca, “Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, Danimarka, Macaristan, İzlanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD mültecilere insani yardım teklif ediyor veya sınırlarını açıyor. Hırvatistan, Polonya ve Romanya şimdiden Ukraynalı mültecileri ağırlıyor” ifadelerine yer verildi.
“Nefsi müdafaa BM Şartı'nda yer alan bir haktır”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yaptığı açıklamada, “Müttefiklerin ek askeri teçhizat, mali yardım ve insani yardımla Ukrayna'yı desteklemek için adım atmasını memnuniyetle karşılıyorum. Nefsi müdafaa BM Şartı'nda yer alan bir haktır ve müttefikler Ukrayna'nın bu hakkı korumasına yardım etmektedir. Bu, NATO'nun Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam desteğinin açık bir mesajını veriyor” diye konuştu.