17.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya Ukrayna'ya saldırmaya sürerken, iki ülke temsilcileri arasındaki diplomatik çabalar da sürüyor. Pazartesi başlayan 4. tur müzakereler dün de devam etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook’tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin “daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu” aktardı.
Rusya, Ukrayna’ya yönelik NATO’ya üye olmayacağını kabul etmesi, Donetsk, Luhansk ve Kırım’ın bağımsızlığının kabul edilmesi konusundaki taleplerinde halen ısrar ediyor. Zelenskiy'nin önceki gün NATO üyeliği konusunda geri adım atar çizgideki konuşması dikkat çekmişti.
Dün Rus kanadından gelen sinyaller de umut vericiydi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’da İsveç veya Avusturya gibi askerden arındırılmış tarafsız bir devlet oluşturulması fikrine olumlu baktıklarını ifade ederek, "Şu anda gerçekten tartışılan ve gerçek bir uzlaşma olarak görülebilecek seçenek bu" dedi.
GARANTÖRLÜK İSTENİYOR
Peskov'un açıklamaları öncesinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Ukrayna ile yürütülen görüşmelerdeki zorluklara rağmen, uzlaşmak için umut olduğunu belirtmişti. Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin "kolay olmadığını", ancak "uzlaşma için umut" olduğunu söyledi. RBC haber kanalına verdiği demeçte Lavrov, "Sorunun sadece Ukrayna'nın tarafsızlığı ve silahlardan arındırılmasıyla ilgili olmadığını, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk'taki insanların güvenliğiyle de ilgili olduğunu" söyledi.
Rusya'nın açıklamalarına karşılık Ukrayna'dan gelen açıklamalarda "garantörlük" vurgusu yapıldı. Zelenskiy'nin danışmanı Mihaylo Podolyak, Ukrayna'nın "net bir şekilde güvenlik garantilerine" ihtiyacı olduğunu vurguladı.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, Moskova'nın “İsveç veya Avusturya modelini” önererek müzakerelerde üstünlüğü ele geçirmeye çalıştığını öne süren Podolyak, "Ukrayna Rusya ile doğrudan bir savaş durumunda. Bu nedenle de İsveç veya başka bir modele değil, Ukrayna modeline ihtiyacı var" dedi.
İSVEÇ-AVUSTURYA MODELİ NEDİR?
İsveç ve Avusturya örnekleriyle, Batı dünyası içinde yer almakla beraber, askeri ittifaklar konusunda tarafsızlığını ilan etmiş ülkeler örnek gösteriliyor. Avrupa Birliği üyesi olan İsveç ve Avusturya, bununla birlikte NATO’ya üye değil. Bununla birlikte İsveç ordusu düzenli olarak NATO ile tatbikatlara katılıyor. Avusturya’da ise bu durum anayasayla yasaklanmış durumda. Ukrayna’nın tarafsız statüyü kabul etmesi ise, NATO üyeliği hedefinden vazgeçmesi anlamına geliyor.
ABD'DEN 800 MİLYON DOLARLIK SİLAH YARDIMI
ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya yönelik yeni savunma yardımını içeren kararnameyi imzaladı. Biden, Ukrayna'ya yapılacak 800 milyon dolarlık yardım paketinin 9 bin tanksavar, 800 uçaksavar ve insansız hava araçlarını (İHA) da içerdiğini söyledi. Savaşın "uzun ve zorlu" olacağını belirten Biden, Rus lider Putin için ise ilk kez "O bir savaş suçlusu" ifadesini kullandı.
2 BİN SİVİLİN SIĞINDIĞI TİYATRO BİNASI VURULDU
Rusya’nın Ukrayna kentlerinde sivil yerleşimlere yönelik saldırıları devam ediyor. Özellikle başkent Kiev, güneydeki Odessa ve Zaporijya’ya dün yeni saldırılar gerçekleştirilirken, insanlık dramının sürdüğü Rus ablukası altındaki Mariupol’da ise dün korkunç bir haber geldi. Rus bombardımanında sivillerin sığındığı Mariupol Drama Tiyatrosu binası vuruldu. Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov, enkaza dönen binada bin ila 2 bin sivilin bulunduğunu söylerken, ölü ve yaralı sayısı ise henüz tespit edilemedi. 14 Mart’ta çekilen uydu görüntülerinde tiyatro binasının önünde ve arkasında saldırılardan korunmak amacıyla ‘çocuk’ yazılı olduğu görüldü. Buna rağmen bina Rus güçlerince bombalandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da saldırıyı sosyal medyadan duyurarak, “Mariupol’da bir başka korkunç savaş suçu. Yüzlerce masum sivilin saklandığı Drama Tiyatrosu’na büyük Rus saldırısı. Bina şimdi tamamen harap durumda” dedi.
Bu arada Mariupol’dan bir kısım sivilin tahliyesi sağlanırken, Rusya’nın engellemeleri nedeniyle binlerce sivil kentten çıkamıyor. Dün yaklaşık 3 bin araçlık konvoy abluka altındaki kentten Zaporijya’ya geldi. Gelenler içinde 772 çocuğun da bulunduğu öğrenildi. Kentten yaklaşık 200 bin kişinin tahliye edilmesi öngörülüyordu ancak şu ana kadar bu sayının 20 bin civarında olduğu ifade ediliyor.
EKMEK SIRASINDA ÖLDÜLER
Çernihiv kentinde de sivil yerleşim yerleri Rus güçlerince hedef alındı. Kentteki saldırıda bir dükkanın önünde ekmek almak için sırada bekleyen en az 10 sivilin hayatını kaybettiği öğrenildi. Olay yerinde çekilen görüntülerde, bir dükkanın önünde yerde cansız bedenlerin olduğu ve yaralıların araçlara taşındığı anlar yer aldı.
Başkent Kiev’de ise sivil yerleşim yerleri Ruslar tarafından vurulmaya devam ediyor. Dün sabah, kentte bulunan iki apartman füzelerin hedefi oldu.
103 ÇOCUK CAN VERDİ
Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova, Rus saldırılarında bugüne dek 103 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti. Başsavcı, Rus saldırıları sırasında 400 eğitim tesisinin isabet aldığını ve bunlardan 59’unun hasar gördüğünü ifade etti. Harkov bölgesel yönetiminin verdiği bilgilere göre de Rusya’nın işgale başladığı 24 Şubat’tan bu yana kentte 500 kişi yaşamını yitirdi.
‘RUS ORDUSU GÜCÜNÜN YÜZDE 40’INI KAYBETTİ!’
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun, gücünün yaklaşık yüzde 40’ını kaybettiğini, bazı birimlerin tamamen yok edildiği ya da savaş kabiliyetini yitirdiğini savundu. İngiltere Savunma Bakanlığı da, kayıp asker sayısının yüksekliği nedeniyle Rusya’nın destek güçleri çağırdığını öne sürdü.
PUTİN YÖNETİMİ SAVAŞ SUÇUNDAN YARGILANABİLİR
ABD Senatosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yönetiminin Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonunda potansiyel olarak işlediği “savaş suçlarının” Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Adalet Divanı'nda soruşturulmasının önünü açan kararı onayladı. Putin yönetiminin işlediği olası savaş suçları hakkında soruşturma açılmasını öngören kararı onaylayan Senato, ayrıca Rus lideri, Rusya’yı, Rus Güvenlik Konseyi'ni ve Rus ordusunun üyelerini “aleni savaş suçu düzeyindeki saldırganlık eylemleri” gerçekleştirmeleri nedeniyle kınadı. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, "Bu vahşet, savaş suçları nedeniyle soruşturulmayı hak ediyor" dedi. Bir doğum hastanesi de dahil olmak üzere Rusya’nın sivillere saldırılmasını “vahşet” olarak nitelendiren ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris de "Kesinlikle bir soruşturma olmalı ve hepimiz bu soruşturmayı gözetlemeliyiz" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın derhal Ukrayna’daki askeri operasyonlarını durdurması çağrısında bulunuldu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Divan’ın açıklamasını ülkesinin kazandığı bir zafer olarak tanımlarken, Rusya’nın bu kadara uymadığı takdirde daha fazla yalnız kalacağını belirtti.