06.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta, Kırım’da saldırılarla karşılaşan Rusya’dan çok dikkat çekici bir adım geldi. Son olarak Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun ana karargâhına yapılan ve onlarca kişinin ölümüne neden olan saldırı sonrası Moskova yeni bir stratejiye yöneliyor.
Rusya’nın, Karadeniz’de kıyısı bulunan ayrılıkçı Abhazya bölgesinde kalıcı bir deniz üssü kurmak üzere anlaşma imzaladığı açıklandı. Rus basını, anlaşmanın Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Abhazya bölgesinin Rus yanlısı lideri Aslan Bzhania ile görüşmesinden bir gün sonra imzalandığını duyurdu. İzvestiya’ya konuşan ayrılıkçı Abhaz lider, Oçamçira bölgesinde Rus donanmasını barındıracak bir üs kurulacağını belirterek, “Tüm bunlar hem Rusya’nın hem de Abhazya’nın savunma kapasitesini arttırmayı amaçlıyor ve bu tür etkileşimler devam edecek” dedi.
Gemiler kaydırıldı
Bu haber büyük dikkat çekerken, Rusya’nın saldırıya uğrayan Sivastopol limanına bir alternatif aradığı şeklinde yorumlandı. Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım yarımadasındaki Sivastopol’e Karadeniz Filosunu konuşlandırmıştı. Filo, 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana defalarca Ukrayna güçleri tarafından hedef alındı. Son haftalarda Ukrayna komandoları, jet-ski’ler kullanarak Kırım’a yönelik cesurca çıkarma girişimleri de gerçekleştiriyor. Rusya, bu girişimlerin engellendiğini açıklamıştı.
CNN tarafından yayınlanan son uydu fotoğraflarında da, Rus donanmasının bir kısmının Sivastopol’dan ayrıldığı ve diğer limanlara gönderildiği dikkat çekiyor. Bir düzine savaş gemisinin artık Rus ana karasında bulunan Novorossiysk limanına kaydırıldığı görülüyor. Ukrayna ordusu da, Rusya’nın saldırılar sonrası gemileri sürekli hareket halinde tuttuğunu doğruladı.
Moskova’nın bu son adımla, deniz gücünü Türkiye sınırına doğru genişletmesi de dikkat çekiyor. Nitekim Karadeniz’e kıyıdaş Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’nın üyesi olduğu NATO, 2009 yılında Oçamçira’da bir Rus üssünden söz edilmeye başlandığında endişelerini ifade etmişti.
Abhazya’da durum ne?
Rusya’nın yardımıyla Gürcistan’a karşı bağımsızlık ilan eden Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde defakto yönetimler bulunuyor. Ayrıca iki bölgede de Rusya’nın daimi askeri üsleri var. Rusya 2008 yılında Gürcistan ile girdiği savaşın ardından bu iki bölgeyi bağımsız devletler olarak tanımıştı. Batı dünyası ise Rusya’yı Abhazya ve Güney Osetya’yı fiilen ilhak etmekle suçluyor.