Dünya Putin ve Kim'den 'saldırı' anlaşması! Dünya soluğunu tuttu

Putin ve Kim'den 'saldırı' anlaşması! Dünya soluğunu tuttu

19.06.2024 - 14:08 | Son Güncellenme:

Rus lider Kuzey Koreli mevkidaşına lüks otomobil, hançer ve çay seti hediye ederken, Moskova ve Pyongyang arasında yeni bir dönem başlıyor. Putin anlaşmayı 'çığır açıcı' olarak niteledi, Kim ise Rusya'yı en dürüst dost ülke diye tanımladı.

Pyonyang'daki havalimanına inen uçağı kırmızı halıda bekleyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, hassas misafiri Vladimir Putin'i kucaklayarak karşıladı. Dünya, Rusya Devlet Başkanı Putin'in 24 yıl sonra ilk kez gerçekleştirdiği Kuzey Kore gezisini izliyor.

Haberin Devamı

Kuzey Kore ve Rusya liderleri Çarşamba gününü birlikte geçirdi, Putin Kim'e lüks Aurus otomobil, hançer ve çay seti hediye etti.

Putin ve Kim bir aracın üstünden el sallayarak Pyongyang'ın ünlü meydanı Kim Il Sung'u geçerken, 21 pare top atışı yapıldı. Devasa geçit törenini 10 dakika süren dans gösterisi takip etti.

Liderlerin iki saat baş başa görüştüğü kritik ziyaretin öncesinde merak edilen soru, 24 yılda ne değiştiğiydi? Putin Pyongyang'a 2000 yılında ayak bastığında, Kuzey Kore'yi mevcut lider Kim Jong Un'un babası Kim Jong Il yönetiyordu.

1/11

2/11

3/11

4/11

5/11

6/11

7/11

8/11

9/11

10/11

11/11

KİM'DEN UKRAYNA'NIN İŞGALİNE TAM DESTEK

Bu, Soğuk Savaş'ın sona ermesinin ardından, Rusya ve Kuzey Kore liderleri arasındaki ilk zirveydi. O dönemde Rusya, uluslararası sahnede yeniden öne çıkmaya çalışıyordu. Kuzey Kore ise 1990'larda yaşadığı ve 'Zorlu Yürüyüş' olarak da bilinen kıtlığın ardından dış dünyayla temaslarını artırmayı hedefliyordu.

Haberin Devamı

Günümüzde ise Kuzey Kore artık nükleer silaha sahip bir ülke ve neredeyse 28'inci ayı dolmak üzere olan Ukrayna'daki işgalde Rusya'ya ciddi miktarda silah sağlıyor.

Kuzey Kore ve Rusya, Ukrayna'daki işgalle birlikte askeri teçhizatta giderek birbirlerine daha fazla bağımlı hale geldi. Görüşmedeki en önemli gündem maddelerinden birinin, Kuzey Kore silahlarının Rusya'ya transferi olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Henüz Rus ya da Kuzey Kore medyasına silah alışverişine dair bir haber düşmüş değil ancak Kim Jong-un Putin'le görüşmesinde Ukrayna'nın işgaline tam destek verdiğini söyledi.

Putin ve Kimden saldırı anlaşması Dünya soluğunu tuttu

ŞÜPHELER HAKLI ÇIKTI

Bugün 71 yaşında olan Putin, 24 yıl önce Pyongyang'da Kim'in babası Kim Jong-Il'le işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma, askeri işbirliği açısından, iki ülkenin bir saldırı veya tehlike durumunda derhal birbirleriyle temasa geçmesini öngörüyordu.

Uzmanlar, Pyongyang'daki yeni zirvede anlaşmanın yenilenmesinden ve daha resmi bir ittifaka geçilebileceğinden şüpheleniyordu. Bu şüpheler haklı çıktı.

Liderler, bugün Kapsamlı Stratejik Ortaklık anlaşmasına imza koydu. RIA haber ajansı, imzalanan yeni anlaşmayla Rusya ve Kuzey Kore'nin bir saldırıya uğraması halinde birbirlerine yardım sağlayacağını duyurdu.

Haberin Devamı

UKRAYNA VE GÜNEY KORE'YE ETKİSİ NE OLUR?

Vladimir Putin anlaşmayı 'çığır açıcı' olarak niteledi, atılan imzalarla Moskova ve Pyongyang'ın birbirine askeri olarak yardım edeceğini vurguladı.

Anlaşmanın Rusya'nın Ukrayna işgalini nasıl etkileyeceği, en hassas detay. Zira, Ukraynalılar aylardır Rusya'nın sınır kentlerine karşı saldırılar gerçekleştiriyor.

Ziyareti dikkatle takip eden Kuzey Kore'nin düşman kardeşi Güney Kore ise, Rusya'ya çizgiyi aşmama uyarısında bulundu.

Her şeyi denetlemesiyle ünlü Kuzey Kore lideri Kim, Putin'le buluşmasında Rusya'yı ülkesinin en dürüst dostu ve müttefiki ilan etti.

Putin ve Kimden saldırı anlaşması Dünya soluğunu tuttu

KİM PUTİN'İN DAVETİNİ KABUL EDERSE...

Vladimir Putin ve Kim Jong Un, son olarak Eylül 2023'te Rusya'nın Pasifik Okyanusu kıyısındaki şehri Vladivostok kentinde görüştü. Putin, Vladivostok zirvesinde Kim'in Kuzey Kore davetini kabul etti.

Pyongyang'daki buluşmada bu kez Putin mevkidaşını Moskova'ya davet etti. Peki, Kuzey Kore lideri daveti kabul ederse Moskova'ya nasıl gidecek?

40 yaşındaki Kuzey Kore lideri yurt dışı gezilerini ünlü yeşil treniyle gerçekleştiriyor. Pyongyang'dan Vladivostok'a yeşil treniyle yaklaşık 20 saatte ulaştı.

Haberin Devamı

Ancak Moskova, Vladivostok'tan dokuz kat daha uzak ve tren yolculuğu en az sekiz gün sürebilir.

Uçmaktan fazlasıyla korkan Kim'in babası Kim Jong-Il, 2001'de Putin'le buluşmak üzere Moskova'ya trenle gitti. Yolculuk tam 10 gün sürdü.

Kim Jong-un'un uçak korkusu babasından daha az, zira ABD lideri Donald Trump'la Singapur'daki görüşmesine hava yoluyla gitti.