Dünya Kuzey Kore'den tüyler ürperten ateş yağmuru! Kim bizzat izledi, resmi medya fotoğrafları yayınladı

Kuzey Kore'den tüyler ürperten ateş yağmuru! Kim bizzat izledi, resmi medya fotoğrafları yayınladı

31.05.2024 - 11:09 | Son Güncellenme:

Devlet medyası, Kim Jong-un'un bizzat denetlediği tatbikat sırasında, 'imha amaçlı ateş yağmurunun' Pyongyang'ın düşmana karşı tepki verme iradesini gösterdiğini yazdı.

Devlet medyasının Cuma günü bildirdiğine göre, Kuzey Kore, bir saldırıya karşı koymak için gerekirse Güney Kore'nin 'gangster rejimine' karşı önleyici bir saldırı başlatma isteğinin göstergesi olarak tatbikat sırasında 18 kısa menzilli balistik füze ateşlediğini söyledi.

Haberin Devamı

BİZZAT 'REHBERLİK' ETTİ

Kuzey Koreden tüyler ürperten ateş yağmuru Kim bizzat izledi, resmi medya fotoğrafları yayınladı

Devlet haber ajansı KCNA'nın bildirdiği üzere, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Perşembe günü 600 mm'lik 'süper büyük' çoklu roketatarların atış tatbikatına 'rehberlik' etti. Güney Kore, Kuzey Kore'nin doğu kıyısı açıklarında ateşlediği en az 10 kısa menzilli balistik füze tespit ettiğini ve bunun Rusya dahil potansiyel alıcılar için olası bir gösteri olduğunu kaydetti.

Seul birleşme bakanlığı sözcü yardımcısı Kim In-ae bir brifingde, taktik balistik füzelerin ateşlenmesi ve bu ay başarısız olan uydu fırlatmasının ardından yapılan fırlatmanın, Kore Yarımadası'nda barışı tehdit eden açık bir provokasyon eylemi olduğunu bildirdi.

KCNA'nın bildirdiğine göre, lider Kim fırlatma sahasındaki gösteriyi denetlerken, topçu birlikleri yaklaşık 365 km (227 mil) uzakta bulunan bir adanın hedefini başarıyla vurdu. Devlet medyasının yayınladığı fotoğraflarda, uzmanlar tarafından KN-25 olarak bilinen 18 füzenin mobil fırlatıcılardan havaya yükseldiği görülüyor.

Haberin Devamı

'İMHA İÇİN ATEŞ YAĞMURU'

Kuzey Koreden tüyler ürperten ateş yağmuru Kim bizzat izledi, resmi medya fotoğrafları yayınladı

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'ne göre, ilk kez 2019'da test edilen 'süper büyük' roket, çoklu fırlatma roket sistemleri (MLRS) ile SRBM'ler arasındaki ayrımı bulanıklaştırıyor. Kuzey Kore, bu tür füzelere taktik nükleer silah takılabileceğini ileri sürdü.

Haberde, Kim'in ülkenin nükleer kuvvetlerine savaş caydırıcılık misyonunu yerine getirmeye ve savaş durumunda inisiyatif almaya hazır olma çağrısında bulunduğu da belirtildi. KCNA'nın daha sonra yayınladığı İngilizce bir haberde, tatbikat sırasındaki 'imha için ateş yağmurunun' Kuzey Kore'nin egemenliğini koruma ve düşmana karşı tepki verme isteğini gösterdiği yazıldı.

KCNA, tatbikatın, hükümetin birleşik nükleer silah yönetim sisteminin bir parçası olan ve yakın zamanda tanıtılan bir ateş kontrol sisteminin kullanımını içerdiğini aktardı. Perşembe günü balistik füze teknolojisi kullanılarak yapılan fırlatma, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından pervasız olduğu ve birçok BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ettiği gerekçesiyle kınandı. 

Kuzey Koreden tüyler ürperten ateş yağmuru Kim bizzat izledi, resmi medya fotoğrafları yayınladı

Cuma günü yayınlanan bir rapor özetine göre ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı, enkaz görüntülerinin analizinin Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında Kuzey Kore füzelerini sahaya yerleştirdiğini doğruladığını söyledi. Rusya ve Kuzey Kore, BM'nin Pyongyang'a uyguladığı ambargoyu ihlal edecek silah anlaşmalarını reddetti ancak tüm sektörlerde iş birliğini derinleştirme sözü verdi.

Haberin Devamı

KCNA tarafından Cuma günü yayınlanan ayrı bir köşe yazısı, ABD RC-135U keşif uçağının Çarşamba günü Japonya'dan Kore Yarımadası'na konuşlandırılmasını eleştirerek, Güney Kore ve ABD'nin uçak ve diğer keşif varlıklarının Kuzey Kore'nin egemenliğini ihlal ettiğini savundu.

'AŞAĞILIK VE TEHLİKELİ'

Güney Kore medyası, uçuş takip sistemleri kaynaklarına dayandırarak, bir ABD askeri casus uçağının bu hafta Seul metropol alanı ve batı kıyısı açıklarındaki sular üzerinde uçtuğunu bildirdi.

Çarşamba günü, Kuzey Kore, Güney Kore'ye sınırdan çöp, gübre ve dışkı taşıyan yüzlerce balon göndererek bunları 'samimiyet armağanları' olarak nitelendirdi ve Seul'ün bu eylemin 'aşağılık' ve 'tehlikeli' olduğunu söyleyen öfkeli tepkisine yol açtı.