DünyaPhiladelphia Koridoru işgalinin bitmesini isteyen İsrail Savunma Bakanı, kabineyi karıştırdı

Philadelphia Koridoru işgalinin bitmesini isteyen İsrail Savunma Bakanı, kabineyi karıştırdı

01.09.2024 - 12:58 | Son Güncellenme:

Güvenlik kabinesinin verdiği işgal onayının geri alınmasını talep eden Yoav Gallant'a, koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı bakanlar ateş püskürdü.

Philadelphia Koridoru işgalinin bitmesini isteyen İsrail Savunma Bakanı, kabineyi karıştırdı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'nde ordunun 6 İsrailli esirin cenazesini bulmasının ardından Hamas ile anlaşma müzakerelerinin önündeki engellerden biri olarak görülen Mısır ile Gazze sınır hattındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devam etmesi yönünde verilen resmi karardan dönülmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Gallant'ın Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kabinesinden çıkan karara ilişkin itirazına yer verildi.

Buna göre, Philadelpia Koridoru'ndaki işgalin sürdürülmesine ilişkin verilen karardan dönülmesi için İsrail Güvenlik Kabinesi'ni "derhal" toplanmaya çağıran Gallant, Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin geri getirilmesi için adım atılması gerektiğini belirtti.

İsrail basını, 29 Ağustos'ta yapılan kabine toplantısında sekiz bakanın İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'ndaki İsrail işgalinin sürdürülmesine ilişkin lehte oy kullandığını, Gallant'ın ise söz konusu karara karşı çıktığını aktardı.

Gallant, Philadelphi Koridoru'nda kalma yönünde resmi bir karar almanın esir takası müzakerelerinde "İsrail'in elini kolunu bağlayacağını" söyledi.

Haberin Devamı

Netanyahu'nun koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı isimler ise, beklendiği gibi Yoav Gallant'a sert tepki gösterdi. Faşist bakan Itamar Ben-Gvir Philadelphia Koridoru'ndan askerlerin çekilmesini ve bir rehine takası anlaşmasında Filistinli mahkumların bırakılmasını isteyenlerin İsrail vatandaşlarının güvenliğinden bilinçli olarak vazgeçtiklerini ileri sürdü. Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, "Bundan sonra öldürülenlerin kanı onun (Gallant'ı kastediyor) elinde olacak" dedi.

Bir diğer faşist isim Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise, X sosyal medya hesabından Gallant'a yanıt verdi ve önerinin Hamas'a teslim olma anlaşması olduğunu iddia etti.

DİNMEYEN GERİLİM

Netanyahu ile Gallant, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması için yapılan dolaylı müzakerelerin önündeki engellerden biri olarak görülen, İsrail işgalinin sürdüğü Mısır ile Gazze sınırındaki 14 kilometrelik Philadelphi Koridoru konusunda uzun süredir ayrışma yaşıyor.

Savunma Bakanı Gallant, 27 Ağustos'ta İsrail'in koridorda "bulunması ila bulunmamasının güvenlik engeli oluşturmadığını" belirtirken, Başbakan, "Philadelphi Koridoru'yla ilgili talebimizden geri adım atmayacağız. (Yahudi) ölse de vazgeçmez." demişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.

Haberin Devamı

Netanyahu'nun anlaşma teklifine eklediği maddelerin uzlaşıyı zora soktuğu aktarılıyor.

Netanyahu'nun Mısır-Gazze sınır hattındaki "Philadelphi Koridoru'nda" İsrail'in kontrolünü şart koşan maddeyi anlaşmaya eklemesinin görüşmeleri tıkadığı kaydediliyor. Netanyahu, söz konusu maddede geri adım atmayacağının altını çizmişti.