Dünya‘Özür’ yerine ‘söz!’

‘Özür’ yerine ‘söz!’

21.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden, atom bombasının atıldığı Hiroşima’da gezdiği müzenin konuk defterine “nükleer silahlardan arınmış bir dünya için çaba” sözü verdi, ancak özür dilemedi.

‘Özür’ yerine ‘söz’

Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi’nin 2. gününde ana gündem maddelerini Ukrayna savaşı, ekonomi ve gıda güvenliğinin yanı sıra nükleer silahsızlanma oluştururken, özür dileyip dilemeyeceği tartışma konusu olan ABD Başkanı Joe Biden’dan “nükleer silahsızlanma çabası” sözü geldi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Biden, Amerika’nın atom bombası attığı Hiroşima’daki “Barış Anıtı Müzesi”nin konuk defterine yazdığı mesajda “nükleer silahlardan arınmış bir dünya için çaba göstereceği” sözü verdi. 1945’te atılan atom bombası dönemine ait 100 bini aşkın eser ve kalıntıların sergilendiği müzeyi, diğer G7 liderleriyle birlikte gezen Biden, mesajında “Birlikte, dünyayı nükleer silahlardan nihayet ve sonsuza dek kurtarabileceğimiz güne doğru ilerlemeye devam edelim. İnancını koru!” ifadelerini kullandı. Biden, Barack Obama’dan sonra 1945’teki atom bombası saldırısının ardından Hiroşima’ya gelen görevdeki ikinci ABD Başkanı. Diğer liderlerin de, müzenin konuk defterine kendi dillerinde mesajlar yazdığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Özür’ yerine ‘söz’

VE ZELENSKİY GELDİ

Bu arada G7 Zirvesi’ne sürpriz bir şekilde katılacağı açıklanan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün Fransa Hava Kuvvetleri’ne ait resmi bir uçakla Japonya’ya geldi.

Zirve kapsamında G7 liderleriyle bir araya gelen ve samimi pozlar veren Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’le de görüştü. Ukraynalı liderin Japonya Başbakanı Fumio Kişida’nın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden’la da ikili görüşmeler yapacağı öğrenildi. G7 liderlerinin Zelenskiy ile yapacağı görüşmelerin gündeminde neler olacağı merakla beklenirken, Hiroşima’ya gitme kararında, Beyaz Saray’ın, müttefiklerinin Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı tedarik etmesine izin vereceği açıklamasının da rol oynadığı belirtiliyor.

Öte yandan, dünyada en güçlü ekonomiye sahip 7 ülkenin liderleri, dün zirvenin 2. gününde yayınladıkları ortak açıklamada, ne kadar sürerse sürsün Kiev’i destekleyeceklerini vurguladı, Moskova’nın başlattığı savaşı kınadı. Ayrıca, Ukrayna’dan tahıl ihracatını kolaylaştırmak ve tedarik sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ile Türkiye aracılığıyla gerçekleştirilen Karadeniz Tahıl Girişimi’nin destekleneceği vurgulandı. Açıklamada, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme çabalarının güçlendirileceği de bildirildi.

‘Özür’ yerine ‘söz’

‘ABD’Yİ BAĞIŞLADIM’

Haberin Devamı

Hiroşima’ya atom bombası atıldığında 14 yaşında olan Sadao Yamamoto, Milliyet’e özel açıklamalarda bulundu. 6 Ağustos 1945 sabahı bombanın düştüğü Hiroşima’nın merkezine 2.5 km mesafede bulunduğu için saldırıdan hafif yanıklarla kurtulan Yamamoto, eğitim gördüğü okulun içindeki tüm öğrencilerin öldüğünü, kendisinin ise, sınıfında son dakika ders yapılmaması nedeniyle hayatta kaldığını söyledi. Ailesinin de o sırada merkezden uzaktaki evlerinde bulunduğu için şanslı olduğunu anlatan Yamamoto ancak teyzesinin kurtulamadığını ifade etti.

Yamamoto, saldırıyı gerçekleştiren ABD’ye karşı öfke duyup duymadığıyla ilgili soruya “O dönem hepimiz öfkelendik ancak şu an öfkeli değilim. Yıllar geçtikçe bağışladım” dedi. Ayrıca o dönem Japonya’nın neden bir savaşa girdiğiyle ilgili hiçbir şey bilmediklerini de ifade eden Yamamoto, ABD Başkanı Joe Biden’a “Japonya ile işbirliği yapıp dünyanın nükleer silahlardan arınması için çalışmalı. Tüm dünya bu amaç için işbirliği yapmalı” çağrısında bulundu.

YAPAY ZEKAYLA SÖYLEŞİ 

Haberin Devamı

Hiroşima’da G7 Zirvesi’ni aktaran medya mensuplarının yer aldığı Uluslararası Medya Merkezi’de (IMC), yapay zekâyla, atom bombasından sağ kurtulan 92 yaşındaki Yoshiko Kajimoto ile İngilizce veya Japonca söyleşi imkânı sunuldu. Bir ekranda yer alan Kajimoto’nun görüntüsü, soruyu soranlara gerçekten karşısındaymış gibi cevaplar verdi.