DünyaOlimpiyata Rus sabotajı mı?

Olimpiyata Rus sabotajı mı?

28.07.2024 - 06:43 | Son Güncellenme:

Olimpiyatlar öncesi Fransa’yı kaosa sürükleyen saldırıların arkasında Rusya’nın olabileceği öne sürülüyor. Güvenlik güçlerinin hem fiziki hem de sanal ortamdaki saldırıların arkasındaki olası bir Rus izi üzerinde çalıştıkları ortaya çıktı.

Olimpiyata Rus sabotajı mı

Fransa’da gerçekleştirilen Olimpiyat Oyunları’nın başlamasıyla beraber, oyunlara yönelik sabotaj olarak değerlendirilebilecek saldırılar dikkat çekiyor. Hem fiziki, hem de sanal alanda düzenlenen saldırılarda, oyunlar öncesi istihbarat servisleri tarafından yapılmış olan uyarılar hatırlandı.

Haberin Devamı

Olimpiyatların hemen öncesinde yaşanan iki olay dikkat çekerken, ilk bulgular sonrası yetkililer iki olayın arkasında da Rusya’nın olabileceğini değerlendiriyor. İlk olarak Olimpiyat Oyunları’nın açılışına saatler kala tren ağının hedef alındığı sabotaj saldırıları gerçekleşmişti. Kundaklama olayları sonrası tüm ülkede ulaşımda büyük aksamalar yaşanmış, bu eylemlerin ulaşımı felç etmeye yönelik koordineli bir saldırı olduğunu duyurulmuştu. Tren hatlarının dışında İsviçre sınırında bulunan Basel-Mulhouse Havaalanı da “güvenlik nedeniyle” zorunlu olarak boşaltıldı ve bir süre kapatıldı. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, Fransız demiryollarının “planlı ve koordine sabotajlara hedef olduğunu” belirtirken, güvenlik güçlerinin sabotajcıları aradığını ifade etti.

Haberin Devamı

Olimpiyata Rus sabotajı mı

Sahte Hamas videosu!

Bir diğer olay ise büyük ses getiren ‘Hamas videosu’ oldu. Hamas savaşçısı olduğu iddia edilen bir kişinin Olimpiyat Oyunlarında şiddet tehdidinde bulunduğu video büyük dikkat çekmiş ve endişe yaratmıştı. Videoda yüzü kapalı Hamas militanı görünümlü kişi, Fransa’nın İsrail’e verdiği desteğe misilleme yapılacağından bahsediyor ve Arapça “Paris sokaklarında kan nehri akacak” diye uyarıda bulunuyor.

Ancak BBC’nin topladığı kanıtlar, videonun Olimpiyatları sekteye uğratmayı amaçlayan Ruslar tarafından yapılmış olabileceğini gösteriyor. BBC ekibi, Hamas’ın yayınladığı resmi videolar ile bu klip arasında üslup ve görünüm açısından birçok tutarsızlık tespit etti. Klipteki sözde militanın aksanı Filistinli aksanına benzemezken, militan ayrıca rütbe ve kafa bandı da taşımıyor. Öte yandan video, Hamas’a atfedilen bir başka kliple benzerlikler taşıyor. Sosyal medyada dolaşıma giren bu videoda, sözde Hamas üyeleri Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’ye ‘silah tedariki’ için teşekkür ediyordu.

Oldukça koordineli biçimde gerçekleşen saldırılar, bu sabotajın bir devlet tarafından gerçekleştirildiği iddialarını gündeme getirirken, güvenlik güçlerinin saldırının arkasındaki olası Rus izi üzerinde çalıştıkları ortaya çıktı. Nitekim geçen hafta da Rus ajanı olduğu şüphesiyle aşçı Kiril Gryaznov’un tutuklandığı basına sızmıştı. FSB için çalışmakla suçlanan Rus şef, provokatif eylemler hazırladığı şüphesiyle tutuklanmıştı. Uzmanlar, Rusya’nın motivasyonunun, hem Ukrayna’ya destek sağlayan Fransa’ya karşı bir adım atmak, hem de Olimpiyat oyunlarına davet edilmemiş olmasına bir yanıt olabileceği görüşünde.