DünyaNükleer korku geri dönecek!

Nükleer korku geri dönecek!

14.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni SIPRI raporu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin dünyada yeni bir nükleer silahlanma yarışının başladığı yönündeki bulguları ortaya koydu. Bunun ana nedeni olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gösterildi.

Nükleer korku geri dönecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle 35 yıldır düşüşte olan nükleer silah sayısının gelecek on yılda yükselmesinin beklendiğini açıkladı. SIPRI raporunda, nükleer silah sahibi olan ülkelerin tamamının nükleer envanterlerindeki azalmanın durduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Nükleer silah sayısı 2021’e oranla 375 düşerek 12 bin 705’e gerilese de, silahsızlanma döneminin sona erdiğinin altını çizen SIPRI raporunda, yeni bir dönemin başladığına işaret ediliyor. Raporun yazarlarından Matt Korda AFP’ye yaptığı açıklamada, “Yakında, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana dünyadaki nükleer silah sayısının ilk kez artmaya başlayabileceği bir noktaya geleceğiz” dedi. Bu durumu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silah kullanımına birçok defa atıfta bulunmasına ve Ukrayna’nın işgaline bağlayan Korda, “Bu yüzden pek çok nükleer silahlı devlet kendi nükleer stratejilerini yeniden düşünüyor ve gelecek yıllarda silahsızlanma konusunda ilerleme kaydetmek çok zor olacak” dedi.

Haberin Devamı

YENİ PROGRAMLAR

Soğuk Savaş sırasında rekor kıran bu sayı 1986’da 70 bine ulaşmıştı. Nükleer silahlı iki güç ABD ve Rusya zamanla bu sayıda azaltmaya gitmişti. SIPRI’ye göre, BM nükleer silahların yasaklanması anlaşmasının 2021 başlarında yürürlüğe girmesi ve ABD ile Rusya arasında “Yeni START” anlaşmasının beş yıl uzatılması da durumun kötüye gitmesini engellemiyor.

ABD ve Rusya, dünyadaki nükleer silahların yüzde 90’ına sahip. Rusya en çok başlığa sahip ülke durumunda. İki ülkenin son dönemde sadece “ömrünü tamamlayan savaş başlıklarını sökmesinden” dolayı envanterlerinde düşüşün devam ettiği, operasyonel silah sayısının ise “nispeten sabit” kaldığını belirtiliyor. Bununla birlikte nükleer silah sahibi diğer ülkeler, İngiltere, Çin, Fransa, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore ve Pakistan ya yeni sistemler geliştiriyor ya da geliştirme niyetlerini duyurdu. SIPRI yöneticisi Wilfred Wan, ülkelerin askeri stratejilerinde artarak nükleer silahlara rol vermenin ‘çok tehlikeli bir trend olduğunu’ belirtti.

KİMDE KAÇ BAŞLIK VAR?

Rusya: 5 bin 977 (1600 aktif)
ABD: 5 bin 428 (1750 aktif)
Çin: 350
Fransa: 290
İngiltere: 225
Pakistan: 165
Hindistan: 160
İsrail: 90 (doğrulanmıyor)

Çin’in 2027’ye kadar 700 savaş başlığına ulaşabileceği belirtiliyor. Kuzey Kore’nin 50 nükleer silah üretmek için yeterli materyeli bulunduğu tahmin ediliyor. İran’ın nükleer programı da endişe yaratıyor.