03.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Başta ABD olmak üzere süper güçler, birçok değerli yeraltı kaynağına sahip Ay’a hâkim olabilmek için yarışıyor. Bu yarışta önde giden ABD’nin havacılık ve uzay dairesi NASA’nın Ay’da tarımı denemeye karar verdiği ortaya çıktı. NASA’nın 50 yılı aşkın bir aradan sonra Ay’a astronot göndermeyi öngören “Artemis 3” görevinde Ay’a minik seralar kurulacağı öğrenildi. Bu seralara tere, su mercimeği ve brassica (lahanayla brokolinin akrabası) dikileceği bildirildi.
Yerleşme niyeti
Minyatür Ay seralarında farklı bitki örneklerini yetiştirmeyi planlayan NASA’nın gelecekte Ay kolonilerinde bitkilerin yetiştirilip yetiştirilemeyeceğini test edeceği belirtildi. Bunun nedeni ise Ay’da yerleşik yapılar kurulmak istenmesi fikrinden kaynaklanıyor. “Tarımsal Flora Üzerindeki Ay Etkileri” (LEAF) adlı projenin, 2026’da Ay’da yapılacak üç deneyden biri olduğu ifade edildi. LEAF deneyi kapsamında astronotlar Ay’a, tere, su mercimeği ve brassica örneğini içeren pek çok “bitki yetiştirme odası” yerleştirecek.
‘Tere büyürse biz de gideriz’
Ay’da kapsül şeklindeki seralar, bitkileri aşırı radyasyondan, güneş ışığından ve uzay boşluğundan korurken, astronotların büyümelerini izlemelerine de olanak tanıyacak. Böylece NASA, ilk kez Ay’da bitki yetiştirmeye çalışacak. Seçilen üç bitkinin Dünya sınırlarının ötesinde insan kolonileri kurmada önemli bir rol oynayabileceği umuluyor. Projeyi hazırlayan Space Lab Technologies yöneticisi Christine Escobar, “Planımız Ay keşiflerinin ve hatta Mars misyonlarının önünü açacak” dedi.