DünyaMyanmar'da güvenlik güçleri sağlık çalışanlarını kasten hedef alıyor

Myanmar'da güvenlik güçleri sağlık çalışanlarını kasten hedef alıyor

06.07.2021 - 12:53 | Son Güncellenme:

Myanmar'da askeri darbenin ardından güvenlik güçlerinin, darbe karşıtı protesto ve sivil itaatsizlik eylemlerinde büyük rol oynayan sağlık çalışanlarını kasıtlı olarak hedef aldığı belirtildi.

Myanmarda güvenlik güçleri sağlık çalışanlarını kasten hedef alıyor

The Associated Press'te yer alan bir haberde, 1 Şubat darbesinden bu yana Myanmar ordusunun darbe karşıtlarını yıldırmak için sağlık çalışanlarına sistematik şekilde yaptığı saldırılar konu edildi.

Haberin Devamı

Habere göre, darbenin ardından Yangon'daki bir manastırda Myanmar ordusunun yaraladığı protestocuları gizlice tedavi etmek için kurulan bir klinik, güvenlik güçleri tarafından yerinin tespit edilmesi üzerine ateşe verildi.

Gizli klinikte görev yapan firari bir doktor, "Askeri yönetim sağlık sistemini ve doktorları bilerek hedef alıyor. Biz hastaları tedavi etmeyi ahlaki bir görev olarak görüyoruz. Bunun bir suç olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Kliniğin içeride sağlık çalışanları ve hastalar varken ateşe verildiğini ifade eden doktor, sağlık çalışanlarının dışarı çıkabilmesi için protestocuların camları kırdığını kaydetti.

Tecrübelerini paylaşan bir diğer firari doktor Nay Lin Tun ise "Diğer ülkelerdeki protestolarda bütün sağlık çalışanları güvendedir ve çatışmalardan hariç tutulur. Burada ise hiçbir ayrım yok." diye konuştu.

Haberin Devamı

"MYANMAR, SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN EN TEHLİKELİ ÜLKE"

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre Myanmar, sağlık çalışanları için en tehlikeli ülke olarak tanımlanırken bu yıl içinde ülkede sağlık çalışanlarına 240 saldırı yapıldı.

Dünya genelinde sağlık çalışanlarına toplam 508 saldırı yapıldı. Tek başına Myanmar'daki rakam, bugüne dek bir ülkede sağlık çalışanlarına yapılan en yüksek saldırı sayısını gösteriyor.

Sivil toplum kuruluşu Insecurity Insight'ın hazırladığı raporda ise Myanmar'da darbeden bu yana 400 doktor ve 180 hemşire hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı, 157 sağlık çalışanının gözaltına alındığı, 32'sinin Myanmar ordusu tarafından yaralandığı ve 12 sağlık çalışanının öldürüldüğü kaydedildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA SALDIRILAR KOVİD-19 İLE MÜCADELEYİ ENGELLİYOR

Myanmar ordusunun sağlık çalışanlarını hedef almasının, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadeleye de zarar verdiği belirtildi.

Kovid-19 Aşılaması Programının Koordinatörü Dr. Htar Htar Lin'in, darbe karşıtı açıklamalarından ötürü geçen ay gözaltına alınması ve ihanetle suçlanmasının ardından Myanmar'da Kovid-19 aşılamalarının sekteye uğradığı bildirildi.

Araştırmalara göre sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğunun sivil itaatsizlik eylemine katılması nedeniyle ülkede Kovid-19 testleri yeterli oranda yapılamıyor.