01.12.2022 - 16:00 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki teröristlerin Türkiye tarafından havadan vurulması, bölgedeki aktörler ve ülkelerin dikkatinin bir kez daha kara operasyonuna çevrilmesine yol açtı. Pençe-Kılıç Harekâtı'nda savaş uçakları ve insansız hava araçları sahne aldı, 300'den fazla terörist öldürüldü.
Suriye'de rejimin yayın organlarından biri olan Teşrin gazetesi, İran ve Çin'in muhtemel kara harekâtına yönelik tepkilerini sayfasına taşıdı. 'Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye sınırındaki herhangi bir askeri operasyonunun durumu daha da karmaşık hale getireceğini doğruladı' başlığını atan gazete, İran dışişleri bakanının açıklamasına yer verdi. Teşrin'deki bir diğer haberde, 'Çin, İsrail ve Türkiye'nin Suriye'deki saldırılarını durdurma çağrısı yapıyor' başlığı kullanıldı.
Syria Times gazetesi de tıpkı Teşrin gibi aynı başlıkları kullandı. Syria Times ve Teşrin'deki bir diğer haber, Suriye meclisinin ülkenin kuzeyindeki YPG'li teröristlerini kınayan bir karar aldığı oldu. Habere göre, YPG'li teröristler Şam rejiminin okullarda vermek istediği eğitimi engelliyor ve ABD tarafından destekleniyor.
Arap medyasının da muhtemel bir kara operasyonuna ilgisi devam ediyor. Al Jazeera Arapça, Suriye'de bir Türk operasyonunun yaklaştığını belirtip 'Washington uyarıyor, Ankara eleştirilere karşılık veriyor' başlığını attı.
Al Jazeera, bir Türk yetkilinin, kara harekâtı için Türkiye'nin tüm askeri ve lojistik hazırlıkları tamamladığını doğruladığını bildirdi. Habere göre, kara operasyonunun ilk hedefi Tel Rıfat, Münbiç ve Ayn el Arab olacak.
Al Jazeera haberinde, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova'nın açıklamaları da yer aldı. Moskova, ABD'yi Suriye'nin kuzeyindeki 'ayrılıkçı' YPG'li teröristleri destekleyip açık şekilde bölgeyi Suriye'nin geri kalanından ayıran bir hat çekmekle suçladı. Zaharova, Fırat Nehri'nin kuzeyindeki ABD askeri varlığının Moskova ve Washington arasındaki en büyük anlaşmazlık olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan gazetesi Okaz ise, 'Suriye'nin kuzeyinde bir Türk kara operasyonu var mı?' başlığıyla bir analiz yayımladı. El Arabiya televizyonu tarafından da alıntılanan Rami el Halife el Ali imzalı analiz, Türkiye'nin bir askeri operasyon yapma isteğini hiçbir zaman gizlemediğini belirtiyor. Türkiye'nin Suriye sınırındaki bir şeridi 2012 yılından bu yana ele geçirmeyi amaçladığı savunulan yazıda, bölgedeki diğer aktörler ABD, Rusya ve İran'ın Türk operasyonlarına her zaman karşı çıktığı iddia edildi.
Türkiye'nin tek bir operasyon yerine birden fazla askeri harekâta imza attığını kaydeden analiz, Ankara'nın stratejik hedefinin son 10 yılda değişmediğini iddia etti. Türkiye'nin gündemdeki son harekâtla bölgedeki ABD hakimiyetini azaltmayı ve YPG'li teröristleri zayıflatmayı amaçladığını vurgulayan Rami el Halife el Ali, mevcut tabloda İran'ın pozisyonunda bir değişiklik olduğunu ileri sürdü. Yazara göre, İran muhtemel bir operasyonun kendi çıkarlarına hizmet edeceğini düşünüyor.
Rusya'nın karşı çıktığını açıklasa bile Türkiye'nin operasyonuna engel olmak için bir şey yapamayacağını belirten analiz, ABD'nin ise Ankara'ya ihtiyaç duyduğu için Türkiye ile karşı karşıya gelme riskini alamayacağını yazdı.
Analiz, Washington ve Moskova'nın Türkiye'nin kontrol ettiği bölgeyi genişletecek 'sınırlı' bir kara harekâtına yeşil ışık yakabileceğini ancak Suriye'nin kuzeyindeki YPG varlığının ortadan kalkmasına izin verilmeyeceğini savundu. Yazar, operasyon için son sözün Ankara ve Washington arasındaki müzakerelerin ardından söyleneceğini iddia etti.
Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Arabiya televizyonu ayrıca, internet sitesinde Türkiye ve ABD savunma bakanları arasındaki görüşmeye de yer verdi, 'Washington Ankara'yı Suriye'de yeni askeri operasyon için uyarıyor' başlığını attı.
Bir diğer Suudi yayın organı Şarkül Avsat gazetesi ise, 'İran Türkiye'yi Suriye'de operasyon başlatmasına karşı uyarıyor' başlıklı bir haber yayımladı. Habere göre, Tahran yönetimi Ankara'nın güvenlik endişelerini anlasa da muhtemel bir kara operasyonunun Suriye'deki mevcut durumu daha fazla karmaşık hale getireceğini savunuyor.
Lübnan televizyonu El Meyadin, Suriye'deki Rus güçlerinin komutanı Alexander Chayko'nun YPG'li terörist elebaşı Mazlum Abdi ile görüştüğünü ilk duyuran yayın organı olmuştu.
Haseke'deki görüşmede, Rus komutan Chayko muhtemel bir kara operasyonunu durdurmak için Suriye ordu birliklerinin Türkiye sınırına konuşlandırılmasını teklif etmiş, YPG'li teröristler de söz konusu öneriye onay vermişti.
Buluşmanın detaylarının ortaya çıkmasından bir gün sonra ise, AFP haber ajansı yerel kaynaklarına dayandırdığı haberinde Rusya'nın Tel Rıfat ve Ayn el Arab'a takviye askerler gönderdiğini bildirdi.