DünyaMucize! 42 dakika nefessiz kaldı

Mucize! 42 dakika nefessiz kaldı

03.06.2015 - 09:30 | Son Güncellenme:

İtalya'da bir çocuk nehirde yüzerken gözden kayboldu. Ayağı takıldığı için dipte kalan çocuk 42 dakika sonra itfaiye tarafından sağ kurtarılabildi. Bu kadar uzun süre havasız kalıp canlı kurtulmak mucize. Durumu olağanüstü olarak nitelendiren bilim insanları bunun nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalışıyor.

Mucize 42 dakika nefessiz kaldı

İtalyan Milan Chronicle gazetesinde yer alan habere göre, Michael ismindeki çocuk, arkadaşlarıyla yüzmek için nehire girdikten bir süre sonra kayboldu ve bir daha yüzeye çıkmadı. Nehirin dibindeki bir cisme ayağı takılan çocuğu 42 dakika sonra itfaiyeciler kurtardı.

Bir ay boyunca hastanede kalan çocuk, geçtiğimiz günlerde kendisine geldi. 42 dakika boyunca havasız su altında kalarak yaşama dönmek sık rastlanılan bir durum değil. Bilimadamları bu durumu "olağanüstü" olarak adlandırıp, çocuğun nasıl hayatta kalabildiği konusunda yorumlar yapıyorlar.

ABD'de deki North Shore LIJ's Cushing Neuroscience Enstitüsü'nden Doktor Zianka Fallil, bir insanın sualtında uzun süre havasız kalması halinde iki psikoloji durumun gerçekleşmiş olabileceğini söyledi..

"DALIŞ REFLEKSİ"

Haberin Devamı

Birinci işlem, "Dalış refleksi" veya "Bradycardiac" adı verilen durum. Bu durum genelde su altı memelilerinde görülüyor, ancak insanda da olabileceği düşünülüyor. Bilimadamlarını bu inanca iten durum ise, su içinde yapılan doğumlarda bebeklerin nefeslerini tutarak, gözleri açmaları. Bebekler bunu bir refleks olarak yapıyor. Bir insan su altında kaldığında, kan dolaşımı ve kalp yavaşlar. Kan en çok ihtiyacı olan organlara yönlendirilir. Doktor Fallil, vücudun böyle durumlarda, beyin, kalp ve böbrekleri korumaya yöneldiğini, diğer organları ikinci plana ittiğini söyledi. "Dalış refleksi" genel olarak boğulan kişilerde görülen fakat tehlikeli olduğu için test edilmesi mümkkün olmayan bir durum.

Haberin Devamı

"BEYİN SOĞUTMA HİPOTEZİ"

42 dakika su altında geçirip sağ kalmayı başaran çoçuğun durumunu açıklamak için ikinci seçenek ise, beyin soğutma hipotezi. Soğuk suda kaldığınızda, vücut beyine kan iletmek için birçok yöntemi deniyor. Böyle durumlarda, vücut hava alınmadığı için karbondioksidi daha fazla tolere edecek bir dönüşüm geçiriyor, beyine ulaşan kan dolaşımı genişliyor, daha fazla soğuk kan beyine ulaşabiliyor. Bu hipotez fazla test edilmiş değil. Suyun sıcaklığı, yaş ve su altında geçirilen sürede yapılanlar belirleyici oluyor.

(Kaynak: NTV)